Un spion rus a fost prins de autorităţile române cu documente importante despre zăcămintele României. Directorul IPROMIN dă replica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăcămintele de la Moldova Nouă reprezintă peste 30% din rezervele de cupru ale ţării
Zăcămintele de la Moldova Nouă reprezintă peste 30% din rezervele de cupru ale ţării

Factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul “SUVOROV”.

UPDATE 17.00 Directorul executiv al IPROMIN SA, Gabriel Neamţu, a reacţionat la acuzaţiile formulate de procurorii DIICOT, potrivit cărora asupra unui cetăţean rus au fost găsite documente clasificate privind zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, obţinute de la factori de decizie din cadrul istitutului de proiectări miniere.

Gabriel Neamţu a trimis anchetatorilor un punct de vedere, în care neagă implicare în acest caz a unor funcţionari IPROMIN. "Nu au fost divulgate de către angajaţi sau de către conducerea societăţii informaţii şi documente clasificate către mediul de afaceri din Federaţia Rusă", se arată în comunicatul IPROMIN SA remis la DIICOT. În document se mai arată că "IPROMIN derulează în prezent negocieri cu o firmă privată din România pentru furnizarea de servicii de proiectare pentru o investiţie nouă aferentă Moldova Nouă, firmă care este reprezentanta unei companii internaţionale, ce utilizează şi serviciile de consultanţă tehnică a unor specialişti din Federaţia Rusă".

Potrivit lui Gabriel Neamţu, firmei cu care negociază IPROMIN i-a fost transferată deja licenţa de concesiune a a exploatării privind zăcământul de banatite de la Moldova Nouă. Serviciile de proiectare se referă la realizarea unor construcţii şi instalaţii industriale specifice activităţii de valorificare a minereului, precum şi lucrări de închidere şi ecologizare a suprafeţelor afectate de vechea exploatare minieră. Potrivit directorului, în zăcământul de la Modova Nouă nu există metale rare.

Chiar dacă Războiul rece s-a încheiat, spionii ruşi sunt la fel de activi în Occident ca şi în acea perioadă. Ca şi atunci, vânează informaţii de ordin militar şi economic, dar şi tehnologie de ultimă generaţie pe care Rusia nu şi-o poate permite, cu bani puţini. Mai rău ca în timp Războiului Rece, ruşii au intensificat spionajul economic

UPDATE 15.51 
Anexa unui ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM) prevede clar care sunt zăcămintele ce nu pot fi divulgate. Printre ele se numără şi cuprul de la Moldova Nouă. Vezi aici lista documentelor clasificate!

UPDATE 14.54
Directorul executiv al IPROMIN SA, Gabriel Neamţu, a declarat că nu crede că cetăţeanul rus prins pe Aeroportul Otopeni cu documente clasificate privind zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă ar fi obţinut informaţiile de la factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti.

UPDATE 14.42 
Primarul localităţii Moldova Nouă, Matei Lupu, afirmă că zăcământul de cupru din zonă se află în curs de privatizare, după ce a fost organizată licitaţie şi a fost semnat un precontract, fiind vorba despre al doilea ca mărime din ţară şi putând fi încă exploatat câteva zeci de ani. Citeşte declaraţia integrală a primarului aici!

UPDATE 13.30 
SRI evaluează impactul asupra securităţii naţionale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetăţeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava. Află aici mai multe detalii!

UPDATE 13.10 
Ambasada Rusiei la Bucureşti nu a primit nicio informare oficială în ceea ce-l priveşte pe cetăţeanul rus cercetat de DIICOT pentru acte de spionaj, a declarat, pentru Radio România Actualităţi, secretarul 2 al instituţiei, Natalia Mujenicova. Citeşte aici declaraţia Nataliei Mujenicova!

UPDATE
Cetăţeanul rus suspectat de spionaj are interdicţie de a părăsi Bucureştiul.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală fac cercetări faţă de un grup infracţional, constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 19 din Legea nr. 51/1991, art. 169 si art. 298 Cod penal.

Zăcămintele de la Moldova Nouă, exploatate de o societate "predispusă" la scandal

Procurorii D.I.I.C.O.T. verifică autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial,  urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse masurile legale în cauză.

În data de 19 octombrie 2012, învinuitul O.M., 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date  clasificate  privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor MOLDOVA NOUĂ şi SUVOROV.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite