Un cotidian american a dat în judecată Departamentul de Stat pentru a primi posibile e-mailuri între fiul lui Joe Biden şi oficiali de la Ambasada în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden (dreapta) alături de fiul său Hunter (stânga) în timpul unei vizite în China în decembrie 2013 FOTO EPA-EFE
Joe Biden (dreapta) alături de fiul său Hunter (stânga) în timpul unei vizite în China în decembrie 2013 FOTO EPA-EFE

Cotidianul „The New York Times” (NYT) a deschis luni un proces împotriva Departamentului de Stat pentru a obţine acces la e-mailuri care ar fi fost schimbate între oficiali de la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi Hunter Biden, fiul preşedintelui Statelor Unite.

Într-o plângere depusă luni la Tribunalul Federal din Manhattan (New York), NYT acuză diplomaţia americană că întârzie furnizarea unor documente solicitate în acord cu FOIA, legea privind accesul la informaţii în Statele Unite, şi cere să le obţină înainte de data limită propusă, şi anume aprilie 2023.

NYT vrea informaţii despre e-mailuri, note şi alte înregistrări relevante implicându-i pe Hunter Biden şi şapte diplomaţi, între care fostul ambasador al Statelor Unite în România Hans Klemm.

Este vorba de continuarea unei investigaţii jurnalistice publicate în octombrie 2020, chiar înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, încheiate cu victoria democratului Joe Biden în faţa republicanului Donald Trump.

În ajun de alegeri, NYT scria despre un plan de afaceri din 2017 al unui grup de investitori din jurul lui Hunter Biden. Documentele, prezentate de Tony Bobulinski, un fost asociat al fiului lui Joe Biden, arată mai multe planuri de investiţii în România şi potenţialele colaborări, nepuse în practică, cu Puiu Popoviciu şi compania CEFC China Energy.

Părţile implicate în acest plan şi-au propus crearea celui mai mare jucător pe piaţa imobiliară din România şi din sud-estul Europei în jurul terenurilor din Băneasa deţinute de companiile lui Puiu Popoviciu. Aşadar, Popoviciu ar fi venit cu terenurile, iar compania chineză cu fondurile necesare proiectului.

Pe lângă proiectul imobiliar Băneasa, planul de afaceri viza şi extinderea reţelei de benzinării Rompetrol şi achiziţia pachetului majoritar de acţiuni la cele două aeroporturi din Bucureşti sau construcţia unui nou aeroport.

Asocierea cu Puiu Popovici a picat în august 2017, când omul de afaceri a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa.

Potrivit „Daily Mail”, Hunter Biden ar fi fost angajat în 2016 de Puiu Popoviciu pentru a-l ajuta să scape de dosarul de corupţie instrumentat de DNA, iar fiul preşedintelui Statelor Unite ar fi recurs în acest scop la serviciile lui Louis Freeh, fost director al FBI. Informaţia are drept sursă o serie e-mailuri dintre Hunter Biden şi Louis Freeh obţinute de pe un laptop pierdut fiul liderului de la Casa Albă.

Puiu Popoviciu a fost menţionat pentru prima dată în e-mailurile lui Hunter Biden în septembrie 2015. A mai fost menţionat în 2016, când era la un pas de condamnare şi când s-ar fi căutat sprijin din partea ambasadorului Hans Klemm.

„Toate ideile discutate în acest e-mail, inclusiv pregătirea unui plan de presă, nu au fost niciodată puse în aplicare sau executate. Erau discutate ca parte a unei strategii potenţiale, care depindea în totalitate de programarea unei întâlniri cu guvernul român asupra cazului. Dar acea întâlnire nu a fost niciodată programată şi nu s-a întâmplat niciodată, deoarece guvernul român a refuzat”, a declarat un membru al echipei juridice a lui Popoviciu pentru „Daily Mail”.

Bobulinski, care a schimbat tabăra înainte de alegeri, l-a acuzat pe Joe Biden că a susţinut în mod fals că nu a discutat niciodată despre afacerile fiului său: „Am avut de-a face direct cu familia Biden, inclusiv cu Joe Biden”

NYT are suspiciuni cu privire la posibile conflicte de interese şi corupţie. Cotidianul newyorkez vrea să afle dacă resursele administraţiei federale americane au fost folosite pentru a promova afaceri private şi dacă există încălcări ale Foreign Agents Registration Act, o lege care obligă persoanele implicate în activităţi politice interne sau de „advocacy” în numele unor interese străine să se înregistreze la Departamentul Justiţiei şi să-şi dezvăluie relaţia, serviciile oferite şi remunerările primite.

Întrebat despre bătălia juridică cu Departamentul de Stat, un purtător de cuvânt a declarat că face parte din „rutina” jurnaliştilor de căuta „informaţii care au potenţialul de a deveni ştiri, dintr-o varietate de surse, inclusiv din partea administraţiei americane prin solicitări în baza FOIA”. „Sperăm că administraţia va elibera cu promptitudine orice document relevant. Noi suntem întotdeauna pregătiţi să ne continuăm cererea printr-un proces, dacă este necesar. La fel cum facem cu orice alt reportaj. Vom evalua calitatea informaţiilor odată ce le primim”, a declarat acesta.

În pofida tuturor acuzaţiilor, nu există nicio dovadă că Joe Biden ar fi avut vreodată de-a face cu afacerile fiului său.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite