Tudorel Toader, despre reţinerea Elenei Udrea şi a Alinei Bica în Costa Rica: Am îndeplinit procedurile de extrădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a arătat deranjat de întrebările jurnaliştilor referitoare la extrădarea Elenei Udrea, reţinută de poliţia din Costa Rica în baza unui mandat de urmărire internaţională emis de Interpol.

Tudorel Toader a precizat doar că Ministerul Justiţiei a îndeplinit toate procedurile legale.

„Nu vreau să vorbesc despre o persoană anume. Am trimis documentele la timp, dar nu vreau să discut acum despre personajul Elena Udrea. Nui dau consultaţii juridice. Am îndeplinit procedurile legale pentru extrădare. Ministrul Justiţiei nu face analiză de dosar sau de proceduri“, a declarat ministrul Justiţiei.

Conform Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica,. Udrea, acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost reţinută pe stradă, la ora locală 10:00, iar Bica, acuzată de luare de mită şi corupţie, a fost reţinută tot pe stradă, patru ore mai târziu. Acţiunea a fost realizată în colaborare cu Direcţia de Informaţii şi de Securitate Naţională.

Ambele aveau alertă roşie în baza de date Interpol, precizează instituţia. Ele nu pot fi extrădate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, împtriva lor putând fi decise măsuri preventive până când autorităţile pentru migraţie vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, aşa cum au solicitat.

Elena Udrea a anunţat în 20 septembrie că a născut o fetiţă, avocatul ei, Veronel Rădulescu, declarând că din acel moment nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extrădată, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanţa supremă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute" şi se află în Costa Rica din luna februarie, fiind dată în urmărire.

Avocat: Şansele de extrădare sunt zero

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, spune că şansele ca aceasta şi Alina Bica să fie aduse în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa sunt "zero", adăugând că în cazul fostului ministru intervine legislaţia pentru protecţia drepturilor copilului. El a explicat că fiica Elenei Udrea, aflată acum în grija bunicii şi a tatălui ei, este cetăţean costarican, iar legea de acolo interzice separarea copilului de părinţii săi. Referitor la Alina Bica, el a spus că infracţiunea pentru care a fost condamnată nu are corespondent în legislaţia din Costa Rica.

"Este posibil să se dispună şi o măsură preventivă pe perioada soluţionări cererii de extrădare, dar sperăm ca această măsură să fie doar una de supraveghere. Va fi luată în discuţie şi această cerere (de azil - n.r.), nu ştiu dacă aceeaşi instanţă va soluţiona cererea", a declarat, joi, avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu.

Întrebat ce şanse sunt ca Elena Udrea şi Alina Bica să fie aduse în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa, avocatul a spus: "După opinia mea, care e o opinie personală, şansele sunt zero. Am foarte multe argumente".

De asemenea, întrebat dacă Elena Udrea are drepturi speciale pentru că este mamă, el a spus că este vorba despre drepturile copilului.

"Drepturile se referă la drepturile de protecţie a copilului pentru că fiica Elenei Udrea este cetăţean costarican, iar legea de protecţia a copilului din Costa Rica interzice separarea copilului de părinţii ei. De aceasta vă spuneam că şansele sunt zero. Iar în privinţa Alinei Bica, din câte ştiu eu, condamnată fiind pentru o infracţiune de favorizarea făptuitorului, infractorului, ştiu că această infracţiune nu-şi are corespondent în legislaţia din Costa Rica şi ca atare nu poate fi pusă în aplicare, este chiar şi o prevedere în convenţia internaţională semnată de Costa Rica", a explicat el.

Referitor la fetiţa Elenei Udrea, avocatul a spus că "în acest moment se află în grija bunicii ei, mama doamnei Elena Udrea, şi în grija tatălui fetiţei, domnul Adrian Alexandrov, la domiciliul lor din Costa Rica".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite