Torţionarul Alexandru Vişinescu, operat de urgenţă la Spitalul Bagdasar Arseni după ce a fost internat cu ruptură de splină

Torţionarul Alexandru Vişinescu, operat de urgenţă la Spitalul Bagdasar Arseni după ce a fost internat cu ruptură de splină

FOTO Adevarul

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost operat de urgenţă la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Vişinescu a ajuns la spital cu fracturi costale şi rupturi de splină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit oficialilor unităţii sanitare, Alexandru Vişinescu a fost internat de urgenţă pe 6 octombrie 2018.

„Pacientul prezenta fracturi costale şi ruptură de splină. Este în terapie intensivă, conştient, stabil“, arată medicii. 

Aceştia susţin însă că prognosticul nu poate fi unul cert având în vedere faptul că torţionarul are 93 de ani. 

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vişinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.
 
Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi.
 
Anchetatorii au identificat 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu. Doisprezece deţinuţi politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de Vişinescu.
 
Cum îi tortura Alexandru Vişinescu pe deţinuţi
 
Deţinuţii erau torturaţi fizic şi psihic, nu primeau medicamente şi îngrijire medicală, iar regimul impus de Vişinescu nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung.
 
„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, potrivit procurorilor.
 
Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: