Strategia noului Executiv pentru Ministerul Afacerilor Interne: simplificare administrativă şi digitalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Consolidarea Sistemului Naţional Integrat pentru Situaţii de Urgenţă şi optimizarea funcţională a structurilor MAI se numără printre principalele obiective din programul de guvernare al Cabinetului Cîţu. Noul şef al MAI, Lucian Bode, va fi responsabil pentru implementarea acestor direcţii de lucru.

În perioada 2021-2024, MAI va urmări atingerea următoarelor obiective generale:

  • Adaptarea şi modernizarea instituţiilor MAI, pentru a răspunde nevoilor cetăţenilor şi societăţii, într-un sistem coerent, guvernat de principii şi responsabilitate;
  • Consolidarea capacităţii de intervenţie şi de reacţie a MAI, pentru impunerea respectării legii;
  • Implementarea unui sistem modern de recrutare, formare şi evoluţie profesională a personalului MAI.
  • Simplificarea administrativă şi transformarea digitală a serviciilor publice şi procedurilor interne de lucru

„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă se va consolida şi îşi va dezvolta rolul de principală autoritate responsabilă în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi de protecţie civilă, iar împreună cu instituţiile din coordonare, va asigura dezvoltarea progresivă şi continuă a capabilităţilor de răspuns în situaţii de urgenţă şi de protecţie civilă, adaptarea mecanismelor de management al resurselor umane (sub toate aspectele care vizează încadrarea, dezvoltarea, pregătirea, formarea şi perfecţionarea personalului din sistemul naţional de urgenţă), creşterea rezilienţei comunităţilor, dezvoltarea relaţiei cu societatea civilă şi a componentei de relaţii internaţionale în domeniul protecţiei civile”, se arată în programul de guvernare.

Cu privire la optimizarea funcţională a structurilor MAI, noul Executiv notează că se impun următoarele direcţii de lucru:

  • îmbunătăţirea sistemului de asigurare a ordinii publice, cu accent pe activitatea de prevenire, respectiv pe extinderea utilizării monitorizării video în misiunile de pază (ale Jandarmeriei Române);
  • întărirea capacităţii de funcţionare şi reacţie a structurilor operative; eficientizarea structurilor de suport, inclusiv prin crearea unui mecanism unitar, la nivelul judeţului, care să asigure resurse materiale pentru toate structurile operative ale MAI;
  • impunerea utilizării procedurilor de lucru electronice şi a sistemelor de management electronic al documentelor.
  • Cadrul legal al Direcţiei Generale Anticorupţie va fi revizuit pentru a oferi competenţe doar pe aspectele de poliţie judiciară. DGA va fi organizat pentru a redeveni un corp de elită.
  • Pentru îmbunătăţirea accesului la resurse şi eficientizare, Agenţia pentru combaterea traficului de persoane va trece în subordinea Parlamentului.
  • Legea Jandarmeriei va fi actualizată pentru eliminarea dublărilor de competenţe cu alte instituţii (cum e SPP) iar doctrina de intervenţie în forţă va fi actualizată pentru a include o consultare cu factorii de decizie locală (primarii) în locul reprezentanţilor Guvernului.
  • Cadrul legal care guvernează Poliţia locală va fi refăcut pentru a contribui la profesionalizarea acestui corp, integrat în cadrul MAI, care va fi în continuarea finanţat de către autorităţile publice locale.

„MAI va defini şi implementa, împreună cu alţi actori statali şi cu sprijinul societăţii civile, o nouă strategie naţională, care să confere mecanisme şi responsabilităţi precise în planul ordinii şi siguranţei publice. Implementarea acesteia va contribui la asigurarea unui grad ridicat de siguranţă a persoanelor, comunităţilor şi patrimoniului acestora, prin eliminarea suprapunerilor de competenţă între instituţiile MAI, în principal Poliţia Română şi Jandarmeria Română, şi la consolidarea mecanismelor de prevenire a criminalităţii - printr-o prezenţă activă în segmentul stradal, în locurile şi mediile cu potenţial criminogen, în raport de concluziile unor analize de risc ce vor avea în vedere nevoile de siguranţă specifice fiecărei comunităţi sau grup vulnerabil”, se arată în programul de guvernare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite