Senatul a decis că numai câinii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii au decis că eutanasiera se aplică numai în cazul câinilor bolnavi incurabil FOTO Arhiva Adevărul
Senatorii au decis că eutanasiera se aplică numai în cazul câinilor bolnavi incurabil FOTO Arhiva Adevărul

Senatorii au adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă potrivit căreia doar câinii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiaţi. Diagnosticul se stabileşte în urma unui examen medical efectuat de medicul veterinar şi la care pot asista şi reprezentanţii organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 131 voturi „pentru“, un vot „împotrivă“ şi şapte abţineri.

Potrivit Mediafax, senatorii au reexaminat o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, care conţinea o serie de prevederi declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.

Fostul senator PRM Marius Marinescu, iniţiatorul proiectului, a explicat că, potrivit variantei adoptate de senatori, câinii agresivi ridicaţi din stradă nu vor mai fi eutanasiaţi, ci vor fi menţinuţi în padocurile din adăposturi, decizia urmând să fie luată de fiecare administraţie locală.

"Este o victorie a Senatului, e o victorie a civilizaţiei, este o victorie a senatorilor, care au înţeles acest proiect de lege şi au votat pentru, este şi o victorie a iubitorilor de animale şi, nu în ultimul rând, este şi o victorie a mea", a arătat Marinescu. El a asistat la dezbateri de la balconul din sala de plen, însoţit de un grup de iubitori de animale.

Legea declarată neconstituţională prevedea că puteau să fie eutanasiaţi şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii.

În varianta iniţială a legii, câinii periculoşi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau al căror stăpân nu poate fi identificat ar fi fost eutanasiaţi în termen de trei zile, după examinarea lor de către medicul veterinar.

Senatorii au adoptat o serie de amendamente la propunerea Comisiei juridice, care a propus plenului soluţii pentru a pune de acord proiectul de act normativ cu decizia de necontituţionalitate.

Potrivit formei adoptate de Senat, după expirarea termenului de cazare de 30 de zile, dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi.

Deţinătorii de câini care refuză sterilizarea sau castrarea câinilor vor plăti o taxă de montă, stabilită de consiliul local, pentru fiecare generaţie de pui.

Senatul a adoptat acest proiect de act normativ în calitate de primă Cameră sesizată.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite