Se dă startul procesului în care deputatul Ioan Oltean va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul lui Ioan Oltean va fi judecat pe fond
Dosarul lui Ioan Oltean va fi judecat pe fond

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea judecării pe fond a dosarului în care deputatul Ioan Oltean este acuzat alături de fostul preşedinte al Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Crinuţa Dumitrean, de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren, în care prejudiciul este de aproape 100 de milioane de lei.

Judecătorii Instanţei supreme au respins ca nefondate excepţiile şi cererile invocate de Ioan Oltean şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar, fiind constatată legalitatea administrării probelor şi a efectuării de către DNA a actelor de urmărire penală, potrivit agerpres.

Acesta a fost trimis în judecată, în august 2016, în dosarul despăgubirii omului de afaceri Mihai Rotaru de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei. Acuzaţiile procurorilor DNA: complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Alături de deputatul liberal au mai fost trimişi în judecată  fostul preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean, foştii vicepreşedinţi ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), Sergiu Diacomatu şi deputatul Cătălin Teodorescu (PNL), precum şi Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi fostul deputat Gabor Attila Marko (UDMR), membri ai aceleiaşi comisii. De asemenea, beneficiarul despăgubirii, omul de afaceri Mihai Rotaru şi evaluatorul Sergiu Negurici vor apărea în faţa instanţei.

Teren supraevaluat de 10 ori

În acest dosar a fost anchetat modul în care membrii ANRP ar fi supraevaluat de 10 ori faţă de preţul real, despăgubirile acordate afaceristului Mihai Rotaru. Prejudiciul: 98,7 milioane de lei. „Membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de inculpatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuţa”,  susţin procurorii, potrivit comunicatului DNA.

Mai exact, procurorii au aflat că din poziţia sa de lider politic, fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, ar fi reuşit să controleze numirea în funcţia de preşedinte al ANRP a Crinuţei Dumitrean. Politicianul era din anii ‘90 lider absolut al PDL Bistriţa-Năsăud, una dintre cele mai influente organizaţii PDL, poziţie care i-a atras denumirile de „Jupânul”, „Crocodilul” sau „Dictatorul”. Performanţele sale din Bistriţa-Năsăud l-au promovat printre liderii PDL la nivel naţional, deputatul  a deţinut funcţiile de secretar general şi vicepreşedinte.

„Ioan Oltean era un şef de fapt al preşedintei ANRP, un şef de fapt al ANRP cu interese în favoarea unor cesionari privilegiaţi, iar această împrejurare îi asigura cadrul şi autoritatea să influenţeze deciziile membrilor Comisiei, deoarece numirile funcţionarilor din ministere şi desemnarea în CCSD se făceau pe criterii politice”, arată procurorii DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite