Sârbii au refuzat să deschidă punctul de trecere a frontierei Porţile de Fier II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inaugurarea Portile de Fier II a fost amânată pentru săptămâna viitoare
Inaugurarea Portile de Fier II a fost amânată pentru săptămâna viitoare

Anunţată cu fast pentru data de 20 decembrie 2011, inaugurarea oficială a Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Porţile de Fier II nu a mai avut loc. Asta pentru că, într-un mod cu totul inexplicabil, autorităţile sârbe au refuzat să deschidă punctul, aşa cum au convenit, de comun acord, cu partea română.

Încă de dimineaţă, oficialii români au venit la Porţile de Fier II pentru a tăia panglica de inaugurare, dar omologii lor sârbi i-au lăsat cu ochi în soare.

Partea română a fost reprezentantă de inspectorul şef al Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda şi de şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş, generalul Ioan Handra.

De o parte şi de cealaltă a frontierei, dornici să treacă primii prin noul punct de frontieră au fost peste 300 de persoane. Odată ajunşi în vamă, reprezentanţii părţii române au constatat, cu stupoare, că sunt singuri.

La fel şi invitaţii lor. "Am stat mai bine de trei ore să se deschidă punctul de trecere, dar nu s-a întâmplat nimic. Vameşii sârbi ne-a spus, în final, că nu au primit dispoziţie de la Belgrad pentru a deschide vama", a declarat pentru "Adevărul" Predrag Balasevic, preşedintele Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia (PDRS).

Autorităţile sârbe au declarat, ulterior, că inaugurarea nu s-a mai produs din cauza lipsei echipamentelor tehnice de control a documentelor persoanelor şi au promis că cel târziu până la sfârşitul săptămânii viitoare PTF Porţile de Fier II va deveni operaţional.

Înfinţat în 1985, nu a funcţionat niciodată

Destinat tranzitului de mărfuri şi persoane între România şi Iugoslavia, PTF Porţile de Fier II a fost înfiinţat prin Decretul Consiliului de Stat 143 din 14 mai 1985, dar nu a devenit niciodată operaţional.

Pentru o scurtă perioadă de timp, în 1993, el a funcţionat doar pentru transportul cu mijloace navale a TIR-urilor în tranzit între Ostrovu Mare şi Vidin (Bulgaria).
Culmea este că sârbii au fost cei care, de-a lungul timpului, au insistat pe lângă autorităţile române să redeschidă punctul de trecere, iar de fiecare dată partea română refuza, invocând tot felul de motive.

Deschiderea PTF Porţile de Fier II va duce la descongestionarea traficului rutier de la punctul Porţile de Fier I, aducând şi beneficii pentru economia zonei.

În plus, pentru cei care locuiesc în vestul ţării, trecerea prin această vamă va scurta drumul către Bulgaria, Macedonia şi Grecia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite