S-a dat startul testării naţionale în căutarea anticorpilor pentru SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus creşte îngrijorător, România înregistrând în ultimele patru zile aproape 1.500 de noi infectări cu SARS-CoV-2, autorităţile au dat startul testării populaţiei pentru a vedea câţi dintre noi am fost bolnavi şi nu am ştiut

În câteva luni vom afla câţi dintre noi am trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, responsabil de actuala pandemie, şi am dezvoltat anticorpi. Autorităţile au anunţat că au început testarea naţională a populaţiei pentru a vedea câţi dintre noi suntem imuni la COVID-19. Până acum, testarea a fost ţintită, diagnostică. Dar aceasta este o testare pentru estimarea amplitudinii şi a răspândiri infecţiei, informaţii utile pentru construirea politicilor ulterioare de sănătate, afirmă specialiştii în sănătate.

În toamnă vor fi disponibile primele rezultate

Potrivit directorului Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, testarea a început în judeţul Ialomiţa, dar au fost recoltate câteva probe şi în Bucureşti. „Noi credem că la sfârşitul lunii august o să avem încheiate recoltările şi cea mai mare parte din rezultate la dispoziţie”, a declarat dr. Pistol. Metodologia după care se desfăşoară campania de testare naţională este una aprobată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au mai spus autorităţile. „Este vorba de un sistem în care au fost selectate un număr de laboratoare doritoare să participe în fiecare judeţ şi Bucureşti, orice laborator care face orice tip de analiză medicală, acolo sigur că sosesc persoane care au o recomandare pentru diverse tipuri de analize medicale, aceste persoane sunt întrebate dacă sunt de acord să participe la studiu”, a explicat dr. Adriana Pistol.

Prof.dr. Doina Azoicăi, preşedinta Societăţii Române de Epidemiologie (SRE), a explicat de ce e este nevoie de o astfel de testare. „Societatea Română de Epidemiologie susţine studiul de seroprevalenţă care e legiferat de Ministerul Sănătăţii prin ordin de ministru. Pentru că acest studiu de seroprevalenţă a infecţiei cu SARS-CoV-2 pe teritoriul României are ca scop estimarea gradului de răspândire a infecţiei în populaţia ţării. Iar această estimare precisă, pe baza dovezilor, fundamentează măsurile viitoare care trebuie luate referitor la protecţia sănătăţii populaţiei”, a spus prof.dr. Doina Azoicăi.

Îmbolnăviri sporadice, doar dacă avem imunitate de masă

Potrivit acesteia, ne interesează profilul de seroprevalenţă în populaţie, pe diverse categorii de vârstă, de gen, de regiune ca să ne dăm seama care a fost impactul primului val de infectări. „Să ştim ce răspândire a avut acest virus în populaţie”, explică medicul.

Dacă rezultatele acestui studiu vor arăta că 70% din populaţie a trecut prin infecţie, atunci putem spera că fenomenele ulterioare de îmbolnăvire vor fi sporadice. „Dacă este la alte valori, atunci sigur că ne vom aştepta ca următorul val prezumat va aduce un număr corespunzător de noi îmbolnăviri. Şi atunci ştim să ne dimensionăm măsurile şi precocitatea măsurilor în aşa fel încât să trecem sigur şi peste al doilea val care, în principiu, nu este niciodată de impactul şi de gravitatea primului val. Aceasta este observaţia pe fenomenele pandemice care au fost pe infecţia cu virusul gripal, de exemplu”, a argumentat preşedinta SRE.

Rămâne de văzut însă dacă anticorpii depistaţi la această testare naţională asigură şi imunitatea şi pe ce perioadă de timp.

Încă 15.000 de cazuri 

Joi, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns la 27.746 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 450 de noi îmbolnăviri, datele arătând un îngrijorător trend crescător. Cu o zi în urmă, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) raporta că alţi 326 de români au fost infectaţi. În bilanţul de marţi figurau 388 de noi îmbolnăviri, iar luni au fost raportate 269 de cazuri. Practic, de la începutul săptămânii, 1.433 de români s-au îmbolnăvit după ce au fost infectaţi cu noul coronavirus. Potrivit datelor comunicate joi de autorităţi, numărul total al deceselor a ajuns la 1.687, iar 19.363 de persoane s-au vindecat. Numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă era de 237.

În acest ritm, cercetătorii americani prognozează că în România alte 10.000 de persoane se vor infecta cu noul coronavirus până la 15 august. La jumătatea lunii septembrie, graficul dezvoltat de Institutul pentru Măsurători şi Evaluare în domeniul Sănătăţii (IHME) din cadrul Universităţii Washington arată că numărul celor infectaţi va fi de peste 30.000. Asta înseamnă că în trei luni, România îşi va dubla numărul total al pacienţilor infectaţi.

Teoriile conspiraţiei fac victime

Pe lângă nerespectarea măsurilor de distanţare socială şi a obligativităţii de a purta mască în locurile închise sau în cele aglomerate, autorităţile se confruntă şi cu neîncrederea unor români că virusul SARS-CoV-2 există. „E mai uşor să crezi într-o teorie a conspiraţiei decât să te protejezi şi să te speli cu apă şi săpun. Pentru asta există un cuvânt, se numeşte iresponsabilitate. Noi am avertizat. Uitaţi-vă pe Valea Prahovei, pe litoral, nimeni nu mai respectă nimic. Nu avem la ce să ne aşteptăm bun”, a declarat medicul Cristian Oancea.

Unii dintre sceptici s-au şi îmbolnăvit din această cauză. O asistentă medicală de la Spitalul CFR din Timişoara a fost confirmată cu coronavirus, ea fiind unul dintre cei şase pacienţi care au ajuns în ultimele zile la spital. Medicul Virgil Musta, şeful Secţiei Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat că toţi au ceva în comun: nu cred în coronavirus şi nu s-au protejat. „În ultimul timp, în Timiş am avut o medie de o persoană nou infectată timp de aproximativ o lună. Miercuri, însă, am avut şase cazuri, toţi au ceva în comun, nu cred că există virusul şi nu s-au protejat deloc. Sper că vom fi responsabili şi vom înţelege că e foarte important să ne protejăm, altfel riscăm să nu facă faţă sistemul de sănătate. (…) Dacă nu suntem responsabili, există riscul ca, la un moment dat, să ne facem singuri rău. Sunt foarte mulţi care aderă la teorii ale conspiraţiei”, a declarat medicul.

Noul coronavirus afectează toate organele

Autopsiile făcute la pacienţii decedaţi, infectaţi cu noul coronavirus, au dus la concluzia că noul coronavirus afectează toate organele, iar pacienţii cu boli grave ar mai fi trăit 20-30 de ani dacă nu ar fi fost infectaţi cu acest virus, spun specialiştii de la Spitalul Colentina.

„La nivel pulmonar (n.r. – virusul) produce afectare alveolară şi formare de mici cheaguri de sânge în vase mici, în urma cheagurilor apar zone de moarte a ţesutului care era irigat cu sânge de vasul respectiv, la nivel cardiac, inflamaţia pe care o produce virusul şi afectarea directă a fibrelor musculare cardiace produc tulburări de contracţie a peretelui inimii şi tulburări de funcţionare la nivelul ficatului. Se constată o acumulare de grăsime care duce la o tulburare a funcţiei celulei hepatice şi la afectarea capacităţii de detoxificare a organismului, la nivelul rinichiului apar zone de necroză, care fac ca deşeurile toxice din organism să nu se mai elimine aşa cum trebuie, iar în restul organelor peste tot unde apar microtromboze apar şi zone de necroză, de moarte celulară, care duce la disfuncţia fiecărui organ în parte şi, de asemenea, în ganglionii limfatici şi în splină. Am constatat o scădere a numărului de limfocite. Este un efect demonstrat al infecţiei cu SARS-CoV-2”, a declarat pentru Digi24 Sabrina Zurac, directorul medical al Spitalului Colentina.

Cozi kilometrice la singurul punct de frontieră terestră deschis spre Grecia

Restricţiile impuse de autorităţile elene privind închiderea a cinci puncte de trecere a frontierei cu Bulgaria au creat cozi care se întind pe câţiva kilometri la singurul punct rămas deschis: Kulata – Promachonas. 

Problemele turiştilor români care şi-au rezervat sejururi în Grecia sunt legate nu numai de dificultatea cu care se trece de punctul de frontieră Kulata – Promachonas, ci şi de obligativitatea de a sta în carantină timp de o zi după ce au fost testaţi, şi până când primesc rezultatele. MAE a anunţat că accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis, în perioada 1-15 iulie, printr-un singur punct de trecere. Oficial, motivul măsurii este introducerea obligativităţii completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidenţa celor care se deplasează în această ţară. Practic, însă, grecii s-au speriat după creşterea bruscă a infectărilor şi ar putea face un pas înapoi în privinţa măsurilor de relaxare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite