România, sub zăpadă. Bilanţul coşmarului alb: şcoli închise, localităţi fără curent şi drumuri blocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe drumuri naţionale au fost ieri înzăpezite FOTO Adevărul
Mai multe drumuri naţionale au fost ieri înzăpezite FOTO Adevărul

Peste 100 de şcoli închise, zeci de drumuri înzăpezite, avioane întârziate şi localităţi rămase fără curent. Acesta este bilanţul daunelor din ultimele zile, când ţara noastră a fost acoperită de nămeţi.

Din cauza ninsorilor abundente şi viscolului din ultima perioadă, 111 şcoli şi grădiniţe au fot închise ieri în nouă judeţe, respectiv Brăila, Galaţi, Timiş, Neamţ, Buzău, Prahova, Iaşi, Botoşani şi Vaslui. Peste 30.000 de copii nu au putut merge la ore din cauza vremii nefavorabile. Cele mai multe unităţi de învăţământ în care cursurile au fost suspendate din cauza vremii nefavorabile sunt în judeţul Brăila, în număr de 49.

În judeţul Galaţi au fost închise 19 şcoli şi grădiniţie, iar în Timiş şi-au suspendat activitatea şcolară 11 unităţi de învăţământ. În alte şase judeţe, şi anume Neamţ, Buzău, Prahova, Iaşi, Botoşani şi Vaslui, au fost raportate între două şi opt şcoli în care nu s-au susţinut cursuri. Numărul elevilor şi preşcolarilor care nu au putut merge la ore din cauza vremii este de 31.341. Potrivit reglementărilor în vigoare, cursurile neefectuate vor fi recuperate ulterior după un grafic propus de şcoli şi aprobat de inspectoratele şcolare judeţene.

În ceea ce priveşte traficul, drumurile din mai multe regiuni au fost blocate de cantităţile mari de zăpadă ce s-au depus în ultimele zile. Bucureştiul a fost „sub asediu” încă de marţi după-amiază. Ieri dimineaţa nu funcţionau semafoarele din şase intersecţii importante din Capitală, unele bulevarde mari erau acoperite de gheaţă, iar trotuarele nu au fuseseră curăţate.Potrivit primarului general Sorin Oprescu, marţi noapte, operatorii de salubritate au intervenit cu aproape 300 de utilaje de deszăpezire. Tot atunci, au fost adăpostiţi 448 de oameni ai străzii.

Apocalipsa albă peste Moldova

Ninsoarea abundentă, viscolul şi vijelia au făcut prăpăd ieri în patru judeţe din Moldova. Codul galben a fost anunţat în jurul orei 12.00, iar meteorologii prognozează căderi de zăpadă până în această seară. Toate drumurile judeţene, naţionale şi europene au fost închise la Iaşi, rând pe rând. Şefii aeroportului au anunţat, de asemenea, că pista nu poate fi survolată din cauza vântului puternic, două curse fiind anulate.

Mai mult, elevii şi profesorii de la o şcoală din Şcheia au rămas blocaţi la scurt timp după ce au intrat în clădire. Au fost scoşi după intervenţia celor de la drumuri şi poduri. Mai multe ambulanţe au rămas înzăpezite în toate judeţele Moldovei. În plus, la Ciorteşti, o femeie gravidă a fost transportată cu sania până într-o localitate din apropiere, de unde cei de la Salvare au putut să o preia.

Pene masive de electricitate în Prahova

După 14 ore de ninsoare neîntreruptă, mai multe drumuri din Prahova au rămas ieri blocate sub nămeţi. Probleme mari au fost încă din 10 decembrie, pe Valea Prahovei şi Valea Doftanei, unde nouă localităţi au rămas fără energie electrică, iar aproximativ 7.800 de persoane stau de câteva zile fără curent. În Timişoara, muncitorii de la şapte societăţi au contribuit la deszăpezirea din oraş, alături de deţinuţii de la Penitenciarul Popa Şapcă, în total, 500 de persoane. Au fost folosite 92 de utilaje, de la pluguri tractate şi autobasculante cu lamă până la tractoare. În ultimele două zile au fost împrăştiate în oraş 208 tone de sare şi 28.000 de litri de clorură de calciu.

Totodată, în judeţul Olt, au fost închise opt tronsoane de drum din cauza viscolului şi a zăpezii. Zeci de utilaje au încercat să deszăpezească drumurile, în sprijinul acestora intervenind o autospecială de la Garda Vişina şi două echipaje SMURD. O ambulanţă care transporta un pacient de la Spitalul Corabia la Spitalul Caracal a rămas înzăpezită. Totodată, în Brăila, două drumuri au fost blocate încă de ieri dimineaţă din cauza a două tiruri care au derapat, respectiv DJ 212 şi DE 584.  

Cum va fi vremea în următoarele zile

Meteorologii au anunţat că, începând de astăzi, vremea se va răci treptat în toată ţara, devenind geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în cursul nopţii de joi spre vineri, în special în nord-estul, centrul şi sudul ţării, unde minimele vor coborî frecvent sub -15 grade Celsius, până în jurul valorii de -26 de grade în estul Transilvaniei. Valorile termice din timpul zilei vor rămâne negative şi se vor situa între -10 şi 0 grade.

Astăzi, cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei, în nordul, nord-estul şi în centrul ţării, iar noaptea în vest şi nord-vest, unde pe arii restrânse va ninge slab, îndeosebi în zona Carpaţilor Orientali. Vineri, deşi valorile termice vor creşte în vestul ţării, vremea rămâne rece, iar în celelalte zone va fi geroasă, mai ales dimineaţa şi noaptea
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite