România, felicitată la Geneva pentru eforturile depuse în privinţa romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După prezentarea raportului periodic legat de aplicarea Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (CERD), România a fost felicitată pentru eforturile depuse în privinţa romilor.

Acesta este singurul raport oficial considerat de ONU drept document de lucru, conform procedurii Comitetului pentru eliminarea formelor de discriminare rasială, rinformează MAE. Susţinerea lui a avut loc în perioada 9 - 10 august 2010, dar a fost transmis Secretariatului în 2008.

Delegaţia română a urmărit prezentarea evoluţiilor survenite de la momentul transmiterii raportului până în prezent (respectiv în perioada 2008 - august 2010). S-a prezentat cadrul instituţional şi juridic privind combaterea discriminării din România, activităţile autorităţilor în vederea combaterii rasismului şi discriminării şi a proiectelor.

Citeşte şi:
Ţiganii bănăţeni, „francejii" şi „Prima fermă"

Ţigan român: "Pentru noi, Franţa înseamnă libertate, egalitate, fraternitate"

Ţiganii români evacuaţi refuză să plece din Franţa

România a fost felicitată pentru că delegaţia sa, prezentă la lucrări, a fost condusă de un reprezentant al minorităţii maghiare, ceea ce arată că minoritatea respectivă nu este marginalizată.

Comitetul a apreciat şi decizia Bucureştiului de a recunoaşte romii ca victime ale Holocaustului.

Raportorul şi membrii Comitetului au apreciat deschiderea şi spiritul de dialog ale delegaţiei române şi au solicitat elemente suplimentare referitoare la legislaţia naţională în acest domeniu sau la situaţii concrete din ţară.

Membrii Comitetului au apreciat eforturile depuse de România pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii, subliniind că aceasta este prezentă în toate statele europene şi că este necesară o abordare europeană şi combaterea politicilor discriminatorii ale "unor state europene", în condiţiile în care romii sunt cetăţeni europeni, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii.

Franţa va trebui să dea explicaţii miercuri şi joi privind politica faţă de romi Comitetului ONU. În 2005, Parisul a fost criticat deja pentru situaţia romilor, iar experţii ONU au apreciat că recomandările de atunci nu au fost urmate.

Delegaţia României şi membrii Comitetului au subliniat că aspecte cum ar fi autonomia teritorială nu fac obiectul Convenţiei pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială şi nu corespund mandatului Comitetului.

La încheierea sesiunii CERD vor fi adresate o serie de recomandări României privind aplicarea Convenţiei. Recomandările vor viza aplicarea de către România a Convenţiei pe parcursul următorilor doi ani, până la prezentarea următorului raport.

Anterior, au fost transmise Comitetului şi publicate pe pagina web a Comitetului două rapoarte ale ONG-urilor Romani Criss (referitor la situaţia romilor) şi Asociaţia Pro Regio Siculorum, Comitetul de Iniţiativă Bolyai şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

Rapoartele respective nu au statut de documente de lucru ale ONU, nefiind asumate de către organizaţie sau de către Comitetul de experţi al Convenţiei privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială a fost adoptată de către Organizaţia Naţiunilor Unite la 21 ianuarie 1965 şi a intrat în vigoare la 4 ianuarie 1969. România a aderat la Convenţie la 15 septembrie 1970.

Conform dispoziţiilor Convenţiei, statele membre trebuie să prezinte rapoarte privind măsurile adoptate la fiecare doi ani. Implementarea Convenţiei este monitorizată de un comitet compus din 18 experţi independenţi.

Raportul periodic al României la CERD esteo sumă de patru rapoarte periodice (al 16-lea, 17-lea, 18-lea şi 19-lea) şi prezintă situaţia aplicării Convenţiei de către România în perioada 1999-2010.

Din delegaţie au făcut parte:

- Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

- Ilie Dincă, secretar de stat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Romi

- Attila Marko, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice

- reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe

- reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor

- reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

- reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

- reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Funcţionarii Publici.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite