România, condamnată din nou la CEDO pentru rele tratamente aplicate deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a mai primit încă o condamnare la CEDO pentru rele tratamente aplicate deţinuţilor din penitenciarele de la noi.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat marţi câştig de cauză lui Vili Rupa, arestat în urmă cu 11 ani pentru ultraj, pentru că a fost supus la rele tratamente de către poliţişti.

Vili Rupa s-a plâns că, în urmă cu 11 ani, în timp ce era cercetat pentru ultraj, a fost bătut de către poliţişti, că plângerile sale nu au fost investigate corespunzător şi că nu a beneficiat de un recurs eficient cu privire la aceste încălcari ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, se arată într-un comunicat de presă  trimis marţi de APADOR-CH.

CEDO a stabilit că lui Vili Rupa i-a fost încălcat şi dreptul la un proces echitabil, de a beneficia de asistenţă juridică în timpul procedurilor penale, astfel că a fost condamnat la şase luni de închisoare.

Totodată, Curtea Europeană a stabilit că reclamantul nu a făcut dovada faptului că a fost bătut de forţele de ordine, însă a decis că românul a formulat acuzaţii credibile cu privire la relele tratamente la care a fost supus, ceea ce impunea autorităţilor statului să facă o investigaţie amănunţită, care să ducă la identificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

În privinţa încălcării dreptului la apărare în timpul procedurilor penale, Curtea a decis, cu patru voturi la trei, că nu a avut loc o încălcare a Convenţiei.

Curtea a apreciat că, deşi reclamantului i s-a luat o declaraţie în lipsa unui apărător, aceasta nu a stat la baza condamnării sale. În opinia separată semnată de trei dintre judecătorii CEDO, aceştia au contrazis opinia majorităţii, apreciind că desemnarea a cel puţin trei avocaţi din oficiu diferiţi în faza cercetărilor, în aceeaşi zi în care s-au desfăşurat actele de procedură, ridică serioase semne de întrebare cu privire la apărarea de care a beneficiat. Aceste deficienţe ale sistemului de asistenţă judiciară penală din oficiu au reprezentat, în consecinţă, o încălcare a articolului 6, paragraful 1 şi 6, paragraful 3 c) din Convenţie.

România a mai fost condamnată, în 2008, la plata unor daune morale de 30.000 de euro către Vili Rupă. Atunci, românul a reclamat ca a fost agresat de mai multi poliţişti şi ţinut în arest în condiţii inumane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite