România a comandat primele şase elicoptere Black Hawk S-70M. Cât costă modernele aparate de zbor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Lockheed Martin
Foto: Lockheed Martin

Gigantul industriei de armament Lockheed Martin a anunţat că a primit o comandă pentru şase elicoptere Black Hawk S-70M de nouă generaţie de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al României, iar aparatele de zbor vor fi fabricate în Polinia la uzinele PZL Mielec. Această primă comandă urmează semnării recente a unui acord-cadru pe patru ani care va prevede livrarea a cel mult Black Hawk 12 S-70M în următorii patru ani.

Primele şase aeronave, trei configurate pentru a susţine operaţiuni maritime şi trei pentru a susţine operaţiuni terestre, vor fi livrate în cooperare cu Romaero şi DELTAMED în cursul anului 2023. România devine astfel a 11-a ţară şi al 18-lea client pentru elicopterele Black Hawk construite de PZL Mielec, o compnie a Lockheed Martin.

Atât în varianta terestră, cât şi în cea maritimă, elicopterele Black Hawk ale MAI vor avea la bord echipamente medicale puse la dispoziţie de compania Deltamed, cu sediul în Cluj-Napoca, un integrator cu experienţă de vehicule de urgenţă echipate pentru operaţiuni de îngrijire şi salvare a pacienţilor.

„Comanda de astăzi a Ministerului Afacerilor Interne din România subliniază capabilităţile cu dublă utilizare ale elicopterelor Black Hawk S-70. Elicopterul aduce robusteţea militară în misiunile civile şi este la fel de capabil să sprijine operaţiunile poliţiei naţionale, ale gărzii de coastă, ale pompierilor, ale poliţiei de frontieră sau operaţiunile de căutare şi salvare, precum şi operaţiunile de apărare şi securitate sau evacuările medicale”, a declarat Janusz Zakrecki, preşedinte şi director general PZL Mielec.

270 mil de euro fără TVA

Reamintim că, pe 9 noiembrie, la sediul MAI, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost semnat acordul-cadru de furnizare a 12 elicoptere medii-grele multifuncţionale de către compania PZL Mielec, ce vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

Ca urmare a acestui acord cadru în valoare de aprox. 270 mil de euro fără TVA, se asigură, în primă etapă, finanţarea a 6 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generaţie, prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă având calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General de Aviaţie având calitatea de partener.

Elicopterele vor fi configurate pentru operaţiuni terestre şi pentru operaţiuni maritime, iar dotarea tehnică va permite derularea unor acţiuni complexe de  identificare şi recunoaştere în teren, acţiuni de stingere a incendiilor, de căutare-salvare, de evacuare personal, de transport personal şi materiale, de asistenţă medicală pentru victime multiple şi evacuare.

De asemenea, având în vedere dotarea de ultimă generaţie a aparatelor de zbor, personalul structurilor IGAv va parcurge un stagiu de pregătire pentru a se familiariza cu tehnica specifică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite