Robert Cazanciuc: „Divergenţele politice nu trebuie rezolvate prin intermediul plângerilor penale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
robert cazanciuc

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri, în legătură cu plângerea formulată de Iohannis la DNA pe numele lui Dragnea, pentru iniţierea OUG 55 privind migraţia aleşilor locali, că nu crede că divergenţele politice trebuie rezolvate prin intermediul plângerilor penale.

UPDATE  Robert Cazanciuc, a declarat că o soluţie în cazul amnistierii şi graţierii ar trebui adoptată dacă există un acord social şi dacă aproape toată lumea este de acord cu aceaste măsuri, precizând că ar putea fi o soluţie pentru problema aglomerării penitenciarelor.

Robert Cazanciuc a fost întrebat, la ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, dacă există posibilitatea ca ministerul pe care îl conduce să-şi schimbe poziţia cu privire la proiectul de lege privind amnistierea şi graţierea.

"Noi am dat un aviz negativ pe un proiect concret, aşa cum a fost gândit la un moment dat de iniţiatori. Dacă altcineva o să iniţieze un alt proiect, o să vedem de asemenea în concret ce aviz vom da", a spus Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a subliniat că o astfel de lege ar putea fi soluţia pentru problema asupra aglomerării penitenciarelor din România.

"O soluţie de amnistiere, de graţiere, cum s-a întâmplat în multe state europene, trebuie adoptată dacă există un acord social, dacă aproape toată lumea este de acord cu asemenea măsură şi, evident, decizia aparţine Parlamentului", a mai spus Cazanciuc.

"Cred că există căi tot politice de a rezolva atunci când avem conflicte politice, nu prin intermediul justiţiei. Am spus şi în Parlament, acum două zile, am făcut un apel la clasa politică în această perioadă, să nu introducem justiţia în disputele politice. (...) Dacă avem divergenţe politice, sunt căi tot politice de a le rezolva", a spus Robert Cazanciuc la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, întrebat despre sesizarea DNA de către preşedintele PNL în cazul lui Liviu Dragnea, pe care îl acuză de abuz în serviciu pentru OUG 55.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a depus marţi o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea Ordonanţei de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali pentru 45 de zile.

Plângerea penală depusă la DNA a fost semnată de Klaus Iohannis, principala acuzaţie fiind cea de abuz în serviciu, "împotriva numitului Dragnea Liviu Nicolae, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 Cod penal".

Iohannis reclamă faptul că "au fost aduse vătămări" prin OUG 55/2014 tuturor candidaţilor la alegerile prezidenţiale şi în general interesului public care vizează desfăşurarea alegerilor în condiţii de egalitate de şanse şi de legalitate.

Klaus Iohannis a explicat că plângerea penală este "ultima soluţie pentru a găsi explicaţii" în privinţa acestui act normativ, în condiţiile în care Executivul a refuzat să dea aceste explicaţii.

"(Plângerea penală - n.r.) a fost ultima soluţie pentru a găsi explicaţii acolo. Guvernul a refuzat sistematic să ne explice de ce a întârziat publicarea, de ce a schimbat textul care a fost trimis spre consultare şi a venit cu un text modificat în final în ordonanţa de urgenţă. Guvernul a refuzat să ne dea răspunsuri. Avocatul Poporului a fost sesizat. Nu a venit cu niciun răspuns. Ne amână de la o săptămână la alta, cum ne-a obişnuit deja şi cu Legea Educaţiei, şi cu Ordonanţa 45. Şi atunci am apelat la instituţia statului care este îndrituită să facă lumină în această speţă, care este în acest caz DNA", a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă îl consideră pe Liviu Dragnea drept unic responsabil pentru adoptarea acestui act normativ, liderul liberal a răspuns că DNA va trebui ca, în urma cercetărilor, să stabilească dacă sunt şi alţi responsabili şi să se îndrepte împotriva lor.

"Eu m-am îndreptat împotriva iniţiatorului acestei ordonanţe, iar dacă DNA constată că este o faptă penală care implică mai mulţi, atunci din oficiu se va autosesiza şi va extinde cercetările. Noi nu avem date, nu reuşim să aflăm ce se întâmplă în interiorul Guvernului, nu înţelegem motivaţiile pentru care Guvernul, cu toate avertizările şi de la noi şi de la alţii, a procedat totuşi la aprobarea acestei ordonanţe. Şi atunci trebuie să intervină cineva care prin lege are dreptul să meargă şi să verifice concret cum şi de ce", a mai spus Iohannis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite