Reportaj Euronews: "Roşia Montană - goana după aur în România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţă din reportajul difuzat de Euronews
Secvenţă din reportajul difuzat de Euronews

La Roşia Montanã se află cel mai mare zãcãmânt de aur din Europa. În contextul crizei economice, preţul aurului a explodat, iar companiile internaţionale plănuiesc deschiderea de noi mine în Spania, Portugalia, Slovacia, Grecia, Irlanda de Nord şi România, proiectul de la Roşia Montanã fiind unul dintre cele mai controversate, din cauza amplorii sale, impactului asupra mediului înconjurãtor şi elementelor arheologice ce dateazã

Reportajul îl citează pe Călin Pal, şeful echipei care verifică modul în care se desfăşoară lucrările de prezervare din partea protejată a minei, perforată de galeriile excavate de romani.

"Au existat cel puţin trei generaţii de mineri înaintea mea : străbunicul, bunicul şi tatăl meu", mărturiseşte el, afirmând că speră ca "următoarele zece generaţii să continue să muncească aici, în mină.", părerea sa fiind împărtăşită de localnicii care vor ca investitorul, o companie canadiană, să înceapă lucrările de extracţie, se arată în materialul Euronews.

În schimb, cei care se opun proiectului afirmă că acesta va distruge majoritatea galeriilor romane, drept urmare, "Gold Corporation" investeşte acum milioane de euro pentru a transforma cel puţin o parte din aceste galerii în muzeu.

Euronews aminteşte, de asemenea, cum, din 1998, sectorul mineritului din România a trecut prin schimbări radicale: 550 de mine au fost închise şi 80.000 de persoane au fost concediate, deoarece minele din vremea comunismului nu respectau normele de mediu şi nici pe cele ale Uniunii Europene. În aceste condiţii, se arată în reportaj, 80% din populaţia zonei a rămas şomeră, iar tinerii au început să plece din împrejurimi.

Euronews scrie că minerii afectaţi de şomaj i-au "primit cu mari speranţe" pe investitorii canadieni, în ciuda faptului că aceia care se opun proiectului se tem că populaţia locală nu se va bucura de prea multe avantaje.

Cătălin Hosu, purtător de cuvânt al companiei canadiene, susţine că avem, totuşi, "cel mai mare zăcământ de aur din Uniunea Europeană, aproximativ 300 de tone.", estimând că se vor crea "mii de locuri de muncă". De asemenea, pentru a înăbuşi criticile care se referă la riscul de contaminare a deşeurilor de cianură din mină, compania a proiectat un stăvilar care poate rezista la un cutremur de 8 grade, susţine sursa anterior citată.

Sorin Jurcă, de la Fundaţia Culturală Roşia Montană, este situat de cealaltă parte a baricadei, fiind unul dintre cei care critică proiectul. Argumentul său este că regiunea se va schimba dramatic, iar zona "va fi distrusă", în condiţiile în care : "compania vrea să construiască un stăvilar imens, cu un lac de 600 de hectare.". Pentru cele 40 de familii care locuiesc în zonă, acest proiect nu este de bun augur, arată el: "Dacă va fi construit, stăvilarul va şterge tot de pe suprafaţa pământului".

Potrivit Euronews, mulţi localnici au acceptat să se mute la 70 de kilometri distanţă, în zona oraşului Alba Iulia. În acest sens, se arată în reportaj, compania a cheltuit 30 de milioane de euro în afara oraşului, pentru a construi un cartier nou, cu 125 de locuinţe şi o biserică.

Apa de culoare roşie care iese din fostele galerii este letală, prin urmare nu există faună acvatică. Compania canadiană a construit o staţie de tratament al apei care, în faza de proiect pilot, este un "laborator de înaltă tehnologie", după cum precizează jurnaliştii de la Euronews. Hosu pretinde că această contaminare este "istorică, poate de sute de ani.", dar crede că apa "poate fi curăţată", oferind exemplul staţiei pilot.

Euronews precizează faptul că, la nivel naţional, sondajele arată că "oamenii se opun masiv proiectului, însă la nivel local, mulţi sunt în favoarea acestuia". În satul din apropiere, locuit de o populaţie de romi, Euronews susţine că a observat că oamenii nu au nimic de obiectat împotriva redeschiderii minei, deoarece speră să beneficieze de pe urma acestui fapt. Ileana Tică, una dintre locuitoarele satului, a declarat că : "de când au închis minele, noi, ţiganii, am avut probleme cu poliţia. Trebuie să strângem fier, de ici, de colo, ne amendează. Dar trebuie să ne hrănim copiii", se justifică ea.

Când va începe goana după aur? Se întreabă Euronews. Căderea guvernului de centru-dreapta şi numirea prim-ministrului socialist, Victor Ponta, a făcut să scadă valoarea acţiunilor companiei, Ponta fiind unul dintre cei care critică proiectul.

Alegerile parlamentare vor avea loc în curând, aminteşte Euronews, iar unii cred că orice decizie ar putea fi anunţată la scurt timp după scrutin. Amplul reportaj conchide că, indiferent de hotărârea care se va lua cu privire la acest proiect, va schimba radical viitorul acestei regiuni europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite