Remus Borza, despre cererea suporterilor ca Jandarmeria să nu defileze de 1 Decembrie: O aberaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza  FOTO Eduard Enea
Remus Borza  FOTO Eduard Enea

Remus Borza a comentat de blogul personal despre cererea suporterilor echipelor de fotbal  către Jandarmeria Română de a nu participa parada de 1 Decembrie.

"Suporterii echipelor de fotbal cer Jandarmeriei Române să nu participe la defilarea de 1 Decembrie. Iata mesajul postat de ei:

 <<În fiecare an, de 1 Decembrie, jandarmii îşi şterg bastoanele mânjite cu sângele cetăţenilor români pe care i-au lovit în timpul anului. De Ziua Naţională a României, aceste scursuri ale societăţii îşi lustruiesc bocancii murdari de rahatul propriu în care calcă zilnic. Pe 1 Decembrie, acestor analfabeţi luaţi de la câmp li se dau nişte uniforme noi, pozând în apărători ai legii. Începând cu acest an, s-a terminat distracţia pentru aceste sugative ale bugetului statului. (…) La an aniversar, la 100 de ani de la Marea Unire, să-i vedem pe jandarmi defilând nu ar fi decât o altă înjosire la care poporul român este supus. Daca Jandarmeria Română nu va avea decenţa să se retragă de la parada de 1 decembrie, atât la Alba Iulia, cât şi în Bucureşti, vă invităm sa îi oferiţi ceea ce merită sau să vă întoarceţi cu spatele la defilarea jandarmilor, ridicând aceleaşi degete pe care Florin Iordache le arată românilor. Romania este a noastră, nu a lor!>>

Din punctul meu de vedere solicitarea ultraşilor e de-a dreptul aberantă. Arunca în derizoriu cea mai importantă sărbătoare a românilor în an de Centenar. E ca şi cum ai fi cerut în urmă cu 100 de ani Armatei Române, după încheierea Primului Război Mondial şi după recunoaşterea Marii Uniri de către puterile occidentale, să nu treacă pe sub Arcul de Triumf, avându-i în frunte pe Regele Ferdinand şi Regina Maria. Aceeaşi Armată care, în 1907, a deschis focul împotriva propriului popor, ucigând peste 10.000 de ţărani.Generalul Alexandru Averescu, care a ordonat represiunea sângeroasă a răscoalei ţărăneşti din 1907, nu a fost arestat, nu a fost retrogradat, ci a fost înaintat în gradul de mareşal. În timpul Primului Război Mondial, în calitate de comandant al Armatei a II-a, a condus personal oştirea română în bătăliile eroice de la Mărăşeşti şi Oituz. În 1918, anul în care s-a înfăptuit Marea Unire, Regele Ferdinand l-a numit prim-ministru.

Jandarmeria franceză bate bine

Revenind în actualitate, în ţara în care se semna în 1789 Declaraţia Drepturilor Omului şi ale Cetăţeanului, jandarmeria intervine brutal împotriva demonstranţilor care se opun majorării preţurilor la carburant. Rezultatul: mii de răniţi şi doi morţi. În Franţa nu s-a pus problema arestării şefilor Jandarmeriei. Aceeaşi Jandarmerie, care a împărţit cu maximă generozitate, bastoane pe spinarea francezilor, a fost aplaudată de zeci de mii de parizieni şi zeci de şefi de state, în urmă cu trei săptămâni, la defilarea triumfalistă pe sub arcul de Triumf, cu ocazia aniversării a o 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

Cine menţine şi apără ordinea publică şi implicit pe noi cetăţenii? Jandarmeria Română. La mitingul din 10 august au fost foarte mulţi protestatari care s-au dedat la acte de violenţă şi vandalism, care au instigat la revoltă şi nesupunere, provocându-i pe ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei. Evident, şi riposta Jandarmeriei, necesară pentru restabilirea ordinii de drept, la un moment dat, a fost exagerată şi disproporţionată. Dar asta nu ne îndreptăţeşte să anatemizăm şi să demonizăm întreaga Jandarmerie Română. Cei vinovaţi se vor supune rigorilor legii. Disoluţia puterii sau a autorităţii statului generează anarhie, instabilitate şi insecuritate.

Haideţi măcar o dată la 100 de ani, pentru o zi, pe 1 Decembrie, să nu înjurăm, să nu scuipăm, să nu fluierăm, să nu facem semne obscene. Haideţi să fim civilizaţi, solidari, uniţi în dragoste frăţească. Haideţi să fim buni români, să fim oameni! Măcar atât putem face,generaţiile de azi, pentru eroismul şi sacrificiul înaintaşilor noştri", spune Remus Borza pe blog.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite