Referendum 2018: Condamnatul propus de PSD pentru Biroul Electoral Central a fost respins

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central pentru referendum a respins luni delegarea din partea PSD a fostului deputat Nicolae Vasilescu condamnat penal pentru trafic de influenţă şi care se afla încă în perioada executării pedepsei complementare. În plus BEC a hotărât că legea permite PMP să aibă un reprezentant în birourile electorale.

Biroul Electoral Central pentru referendum s-a constituit în ultimele zile, conform prevederilor legale. Acesta este alcătuit din 7 judecători şi 6 reprezentanţi ai partidelor parlamentare, preşedinte fiind ales judecătorul Marius Ionescu.

BEC respinge delegarea lui Nicolae Vasilescu

Delegarea lui Vasilescu a fost discutată în şedinţa BEC, unul dintre cei 7 judecători membri ai biroului electoral fiind judecătorul Ionuţ Matei, cel care l-a condamnat pe fostul deputat PSD.

„În urmă discuţiilor, s-a constatat că domnul Nicolae Vasilescu a suferit o condamnare penală şi că este în executarea unei pedepse complementare de intezicere a unei funcţii ce implică autoritatea de stat, aspect necontestat de persoană în cauza(...).

Astfel, domnul Nicolae Vasilescu nu poate fi membru al BEC (...) PSD a procedat la înlocuirea propunerii anterioare", se arată în procesul verbal publicat pe site-ul BEC.

Nicolae Vasilescu a fost desemnat că delegat în BEC din partea social-democraţilor, cu toate că el a fost condamnat, în 2013, la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Acesta a executat un an şi jumătate, iar prin senţinţa defintivă i s-a interzis ca timp de 3 ani după executarea pedepsei principale să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. 

Potrivit procurorilor, în noiembrie 2011, fostul deputat PSD de Dolj, alături de alţi doi inculpaţi, au pretins circa 2 milioane de lei de la reprezentantul unei societăţi comerciale care efectua lucrări pentru cinci primarii din Constanţa. „Banii au fost pretinşi pentru că inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul CJ Constanţa şi pe care să îi determine să dispună achitarea datoriei primăriilor respective, în suma totală de 5.000.000 RON. Suma de 2.000.000 RON urma a fi împărţită între cei trei inculpaţi după recuperarea efectivă şi în tranşe a datoriilor respective", au scris procurorii în rechizitoriu.

Noul delegat al PSD în BEC este avocatul Răzvan Alexandru Pavelescu.

Potrivit unei analize Expert Forum la referendumul pentru redefinirea familiei, ce va fi organizat pe 6 şi 7 octombrie, Biroul Electoral Central ar urma să joace un rol mult mai însemnat. Asta pentru că Legea 3/2000, ce reglementează modul de desfăşurare a referendumului, o lege ce „nu a fost actualizată aproape deloc, cu prevederi ce fac încă referire la acte normative din 1991”, s-a dovedit o lege mult prea minimalistă cu numeroase trimiteri la alte acte normative, fapt ce lasă la latitudinea Biroului Electoral Central deciziile importante în privinţa aplicării acesteia. „BEC este un organism care ar trebui să vegheze la buna desfăşurare a alegerilor, dar în niciun caz nu ar trebui să aibă sarcina de a emite hotărâri care să acopere deficienţe semnificative în cazul unei legi dezlânate şi incoerente”, se arată în studiul Expert Forum.

PMP are voie să aibă reprezentant în birourile elctorale

Membrii BEC au avut de soluţionat şi problema ridicată de PMP. Partidul fondat de Traian Băsescu s-a confruntat cu probleme în judeţe, unde i s-a refuzat prezenţa delegaţilor în birourile electorale pe motiv că nu are în Parlament grupuri în ambele camere, ci doar în Camera Deputaţilor.

Ordonată de urgenţă adoptată de Guvernul Dancila în vederea organizării referendumului prevede, în conformitate cu Legea 3/2000 actualizată şi OUG 27/2007, că birourile electorale "se compun dintr-un preşedinte şi cel mult 6 delegaţi ai partidelor politice parlamentare şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţînând minorităţilor naţionale cu grup parlamentar propriu în ambele camere ale Parlamentului".

În acest sens, BEC a adoptat o hotărâre de interpretare a legii conform căreia "cerinţă de a avea 'grup parlamentar propriu în ambele Camere ale Parlamentului' se referă numai la organizaţiile cetăţenilor aparţînând minorităţilor naţionale".

Că urmare a acestor decizii, cei 6 delegaţi ai partidelor parlamentare în Biroul Electoral Central sunt: Mihai Badea (USR), Cristian Ene (PNL), Dora Emese Szilagyi (UDMR), Dorel Onaca (PMP), Razvan Alexandru Pavelescu (PSD), Daniela Calin (ALDE).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite