Reacţia directorului MŢR, după protestul anti-LGBT: „Muzeul Ţăranului aparţine tuturor cetăţenilor României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Niţulescu, directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, şi-a exprimat, printr-un comunicat de presă, citat de Mediafax, regretul cu privire la incidentul petrecut miercuri la Studioul Horia Bernea şi condamnă lipsa de reacţie a autorităţilor chemate să aplaneze conflictul.

„Am aflat cu surprindere şi amărăciune că, în seara zilei de 20 februarie 2013, un grup de persoane a împiedicat, printr-un comportament inadecvat, desfăşurarea proiecţiei cinematografice în Studioul Horia Bernea. Din păcate, forţele de ordine, solicitate imediat să intervină, au avut o atitudine pasivă, nereuşind să asigure condiţiile necesare desfăşurării evenimentului.

Ne exprimăm pe această cale dezacordul faţă de o manifestare de acest tip, cu atât mai mult cu cât persoanele care au împiedicat proiecţia au făcut acest lucru pentru a-şi dovedi convingerile homofobe", se arată în comunicatul Muzeului Ţăranului Român.

„Muzeul Naţional al Ţăranului Român este o instituţie publică de cultură care aparţine tuturor cetăţenilor României şi suntem extrem de dezamăgiţi de faptul că, pentru prima oară în existenţa instituţiei noastre, o manifestare ce dovedeşte atitudini discriminatorii şi nedemocratice, a putut avea loc. Considerăm că acesta este un semnal grav pentru societatea românească, în general. Prezentând scuzele noastre publicului care a fost împiedicat să participe la proiecţia cinematografică amintită, ne exprimăm speranţa că nu vor mai exista situaţii de acest fel“, se mai precizează în document.

Proiecţia filmului „Copiii sunt bine-mersi/ The Kids Are All Right“, programată miercuri seară la Muzeul Ţăranului Român, în cadrul Lunii LGBT, a fost oprită de 50 de persoane, care au început să huiduie şi să cânte cântece bisericeşti. Manifestarea, calificată drept „homofobă“, a fost condamnată public joi, de Asociaţia Accept, ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi de directorul general al Muzeului Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu.

Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a condamnat joi, într-o conferinţă de presă la care au participat şi reprezentanţii Asociaţiei Accept, lipsa de reacţie a autorităţilor cu privire la incidentul de miercuri de la muzeu, considerând că astfel statul este "un partener neonazist al acestor grupări".

De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) "condamnă public manifestarile homofobe" care au avut loc miercuri, la Muzeul Ţăranului Român.

„Boicotarea şi împiedicarea organizării unui astfel de eveniment constituie o încălcare a dreptului fundamental la libertatea de conştiinţă, libertatea de exprimare, dreptul la informaţie şi libertatea întrunirilor prevăzute în Constituţia României şi în tratatele internaţionale privind protecţia drepturilor fundamentale ale omului la care România este parte", se arată în comunicat.

CNCD mai atrage atenţia că astfel de manifestări, pe lângă faptul că încalcă, în mod flagrant, drepturile fundamentale ale omului, aduc şi un prejudiciu de imagine României pe plan intern şi internaţional.

Totodată, Primăria sectorului 2 Bucureşti, unde au fost amplasate mai multe afişe prin care oamenii erau îndemnaţi să meargă la Muzeul Ţăranului Român şi să boicoteze evenimentul, a identificat firmele care deţin panourile respective - Euromedia Group şi Fler Media, potrivit Mediafax. Reprezentanţii primăriei au subliniat că nu au primit sesizări în legătură cu afişele, însă primarul Neculai Onţanu a dispus desfiinţarea imediată a acestora şi amendarea celor două firme cu câte 5.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite