Proiect. Operatorii economici şi instituţiile publice vor fi obligaţi să angajeze un cadru tehnic cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile publice vor fi obligate să angajeze experţi în domeniul apărării împotriva incendiilor şi să organizeze servicii de urgenţă voluntare. Totodată, unele categorii de lucrări vor fi exceptate de la autorizare anti-incendiu. Acestea sunt câteva dintre modificările propuse de Ministerul de Interne la Legea privind apărarea împotriva incendiilor.

Ministerul Administraţiei şi Incendiilor (MAI) a pus, vineri, în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Scopul declarat al demersului este simplificarea procesului de avizare şi autorizare a construcţiilor prin eliminarea unor categorii de lucrări de modificare care nu vizează cerinţa fundamentală securitate la incendiu.

Potrivit notei de fundamentare, în perioada 2016-2017 au fost emise circa 7.000 autorizaţii de securitate la incendiu, cele mai multe fiind pentru spaţii de comerţ (1.111), de producţie şi depozitare (986), clădiri cu destinaţia de învăţământ, supraveghere, îngrijire şi cazare copii preşcolari, elevi şi studenţi (786), spaţii de alimentaţie publică (761), structuri de primire turistică (554).

Cu toate acestea, MAI arată că, în prezent, au rămas neautorizate foarte multe obiective atât din sfera privată, cât şi din sfera instituţiilor publice. Astfel, funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu aproape  2.600 de spaţii de producţie şi depozitare, peste 2.000 de spaţii de alimentaţie publică, 1.746 spaţii pentru comerţ şi 1.542 spaţii de primire turistică. Tot astfel, din sfera instituţiilor publice, funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu 2.812 clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ, 982 lăcaşuri de cult, 255 spaţii de îngrijire a sănătăţii cu spitalizare continuă, 249 clădiri sau spaţii de cultură. Pentru unele obiective care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, inclusiv din categoriile menţionate, sunt în derulare demersuri sau lucrări necesare pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Spre exemplu, în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în anul 2017, au fost incluse aproape 950 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ, pentru efectuarea de lucrări necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu.

Servicii de urgenţă voluntare

Concret, una dintre cele mai importante modificări ale legii propusă de MAI este obligarea autorităţilor administraţiei publice centrale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau judeţene să angajeze cel puţin un cadru tehnic cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Aceeaşi obligaţie revine şi consiliilor locale, operatorilor economici şi instituţiilor publice, care se încadrează în criteriile cuprinse în Normele generale de apărare împotriva incendiilor.

Pe de altă parte, Consiliile locale vor avea şi obligaţia de a înfiinţa servicii de urgenţă voluntare. În schimb, operatorii economici vor fi obligaţi să constituie servicii de urgenţă private.

Mai mult, la sediile Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, precum şi la alte obiective de importanţă deosebită aflate în administrarea autorităţilor publice centrale se pot constitui, prin ordin al ministrului afacerilor interne, subunităţi profesioniste speciale de intervenţie. Instituţiile respective vor asigura gratuit imobilele, spaţiile şi utilităţile necesare în vederea funcţionării şi desfăşurării activităţilor subunităţilor.

Excepţii de la avizarea împotriva incendiilor

MAI propune simplificarea procedurilor administrative în derularea unor proiecte care au ca obiect anumite lucrări. Concret, vor fi exceptare de la obligaţia de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu lucrările de consolidare, având în vedere că acestea urmăresc, preponderent, îmbunătăţirea altei cerinţe fundamentale, respectiv cea de rezistenţă mecanică şi stabilitate.

Fără influenţă în ceea ce priveşte cerinţa de securitate la incendiu sunt şi intervenţiile la acoperişul clădirii care constau în lucrări de înlocuire a învelitorii şi a suportului acesteia, precum şi cele pentru extinderi sau schimbări de destinaţie ale unor încăperi aparţinând construcţiilor existente, în vederea amenajării grupurilor sanitare, camerelor tehnice ori executarea de lucrări la acestea, care sunt, de asemenea, propuse spre exceptare de la obligaţia de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor.

Această prevedere vizează, în principal, unităţile de învăţământ din mediul rural, la care grupurile sanitare sunt amenajate în interiorul şcolilor.

Păsuiri la plata amenzilor

Pe de altă parte, MAI vrea ca instituţiile care care derulează investiţii, din fonduri publice sau fonduri europene, să fie păsuite de la aplicarea amenzii pentru funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu până la data de 31 decembrie 2019.

Totodată, autorizaţia de securitate la incendiu îşi va păstra valabilitatea atunci când, prin schimbarea destinaţiei unei construcţii care deţine acest act de autoritate, fără autorizaţie de construire, sunt respectate prevederile reglementărilor tehnice de proiectare şi de echipare cu instalaţii de detectare, semnalizare, alarmare şi stingere a incendiilor, iluminat de securitate şi sisteme de desfumare, aferente noii destinaţii.

Pompierii, în comisiile de recepţie a clădirilor

Autorităţile vor să se asigure odată în plus că noile construcţii vor respecta cerinţele de protecţie împotriva incendiilor.

De aceea, la recepţia lucrărilor de construcţii, investitorii vor fi obligaţi să solicite în scris şi să includă în comisia de recepţie, în calitate de membru, o persoană desemnată de inspecţiile de prevenire din cadrul inspectoratelor.

Sunt vizate de această măsură clădirile civile cu săli aglomerate, spaţiile de depozitare cu suprafeţe de peste 5.000 mp şi risc mare de incendiu, centrele comerciale cu suprafaţa de peste 2.500 mp, parcajele cu mai mult de 100 de locuri pentru autoturisme, clădirile de turism având capacitatea mai mare de 10 camere sau 50 paturi, spitalele, căminele pentru copii cu suprafaţa mai mare de 175 mp şi azilurile de bătrâni sau alte clădiri destinate persoanelor ce nu se pot evacua singure cu mai mult de 50 locuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite