Procurorii DNA cer majorarea pedepsei în cazul fostului primar al oraşului Ploieşti. Avocat: „Este nevinovat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul DNA a cerut astăzi Completului de 5 judecători de la Curtea Supremă majorarea pedepsei de  3 ani de închisoare primită de Iulian Bădescu, fostul primar PSD al oraşului Ploieşti. Avocaţii fostului edil susţin că clientul lor  este nevnovat şi au cerut achitarea. Sentinţa o să fie definitivă.

Procurorul DNA a cerut astăzi o pedeapsă orientată spre maxim, în cazul fostului primar al oraşului Ploieşti, Iulian Bădescu, acuzat de săvârşirea unor fapte de corupţie, printre care şi modul în care a fost finanţată echipa de fotbal Petrolul Ploieşti.  Fostul edil  a fost condamnat în iunie 2016 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare cu executare. Sentinţa pe care Completul de 5 judecători o va da o să fie definitivă.

Procurorul DNA mai cere cere instanţei condamnări cu executare în cazul celorlalte 2  inculpate din acest dosar, care la faza de fond a procesului au primit pedepse cu suspendare. Două angajate ale Primăriei Ploieşti — secretarul municipiului, Oana Iacob, şi jurista Iulia Alina Alexandru — au fost condamnate la câte trei ani închisoare cu suspendare. Avocaţii celor trei cer achitarea clienţilor lor.

Declaraţia lui Bădescu

La termenul din 11 septembrie, Bădescu nu a recunoscut nicio acuzaţie a procurorilor DNA. "Menţionez că anterior alegerii mele în funcţia de primar, societatea comercială SC Petrolul Ploieşti SRL a beneficiat de finanţare de la bugetul local. Suma alocată pentru echipă a fost de 17 milioane de lei, deşi atunci iar echipa a beneficiat gratuit de faciliitatile sportive ale mununicipiului Ploieşti. În 2012, când am devenit primar, în bugetul aprobat de fostul consiliu local era prevăzută suma de 5 milioane de lei pentru această asociere”, a precizat Bădescu într-un supliment de declaraţie în faţa a cinci judecători.

El a mai precizat că un raport al Curţii de Conturi a descoperit mai multe nereguli cu referire la finanţarea echipei de fotbal, însă firma care administra gruparea sportivă a refuzat să pună la dispoziţia inspectorilor toate actele cerute.

"Aveam şi un raport al Curţii de Conturi cu referire la sumele cheltuire ilegal cu echipa în care recomandă extinderea controlului pe toată perioada asocierii. FC Petrolul a refuzat să depună toate actele în vederea efectuării controlului. Erau presiuni din partea suporterilor şi a clubului pentru a primi suma de 5 milioane de lei. În decembrie 2012 a fost întocmit un proiect de hotărâre, iar expunerea de motive a fost semnată de mine.(...) Toate plăţile au fost verificate de Trezoreria Ploieşti, fiind considerate legale care a dispus plata. Am avut şi un control din partea ministerului de Finanate, care a constatat au fost legale. Nu recunosc acuzaţia de luare de mită, nu am primit nicio suma de bani.(...) La acel moment, dacă nu se adopta acea HCL, trebuia plătită suma de 5 milioane de lei de către Primăria Ploieşti către SC FC Petrolul Ploieşti”, a completat fostul primar.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe Iulian Băsescu în 26 mai 2015, pentru abuz în serviciu, luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Faptele vizează finanţarea ilegală a clubului de fotbal Petrolul Ploieşti cu fonduri de la bugetul local şi, potrivit procurorilor, ar fi fost comise de Bădescu atât în mandatul de primar, cât şi anterior, în mandatul de senator din perioada 2008-2012.

Anchetatorii au arătat în rechizitoriu că, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu a semnat un contract de cooperare între Primăria Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, iar şase luni mai târziu, în 28 iunie, a avizat şi regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, deşi documentul nu trecuse de controlul financiar preventiv. Ulterior, în baza acestui contract, a dispus plata către asociaţie a sumei de opt milioane de lei, în trei tranşe.

În schimbul acestor finanţări ilegale, Bădescu i-ar fi cerut unui reprezentant al Asociaţiei ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau să fie acordate de Primăria Ploieşti jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti, respectiv 300.000 de euro. De asemenea, Bădescu ar fi cerut să i se plătească transportul şi cazarea, în ianuarie - februarie 2013 şi ianuarie - februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde a însoţit echipa în cantonament.

Procurorii o acuză pe Oana Iacob că a avizat abuziv legalitatea hotărârilor Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat contractul de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ”Lupii Galbeni 2012” şi Regulamentul de aplicare a acestuia. Banii au fost alocaţi în urma votului favorabil din Consiliului Local Ploieşti, luat în baza rapoartelor de specialitate semnate de şefa de atunci a Direcţiei Juridice, Iulia Alexandru.

Dosarul a fost deschis la DNA în urma unei sesizări făcute de o fostă directoare din Primăria Ploieşti, iar fostul patron al clubului de fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel Capră, este denunţător în cauză.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite