Procedurile medicale elementare care nu au fost respectate în cazul resuscitării lui Patrick Ekeng. Rezultatele preliminare ale autopsiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrick Ekeng nu a fost resuscitat FOTO Adevărul
Patrick Ekeng nu a fost resuscitat FOTO Adevărul

Protocolul nu a fost respectat în cazul camerunezului Patrick Ekeng, care a murit la scurt timp după ce şi-a pierdut cunoştinţa pe terenul de fotbal. Martorii audiaţi de anchetatori susţin că tânărul de 26 de ani nu a fost resuscitat până în momentul în care a ajuns la Spitalul Floreasca, unde medicii nu au mai avut ce să îi facă, în ciuda manevrelor care au durat o oră şi jumătate.

Fotbalistul camerunez Patrick Ekeng nu a fost resuscitat nici pe terenul de fotbal şi nici în ambulanţa care l-a transportat la Spitalul Floreasca unde tânărul de 26 de ani şi-a dat ultima suflare. Motivul: tânărul respira şi când s-a prăbuşit pe teren şi când a fost urcat în salvare.

Cel puţin aşa au declarat în faţa procurorilor şi poliţiştilor care anchetează moartea lui Ekeng atât medicul echipei de fotbal Liviu Bătineanu, cât şi cadrele medicale de pe ambulanţă.  În acest caz, anchetatorii au descins luni la sediul firmei Puls, de care aparţinea ambulanţa care l-a dus pe camerunez la spital.

Ce a scos la iveală autopsia

„Istoricul medical al fotbalistului este unul curat. Cel puţin aşa arată dosarul său medical pe care l-am ridicat de la Institutul de Medicină Sportivă”, susţin surse apropiate echipei de anchetă. De altfel, documentele au fost predate medicilor legişti care au efectuat ieri autopsia jucătorului.

„Am terminat o primă etapă a autopsiei, respectiv partea necroptică. Am prelevat fragmente de organe, am recoltat sânge şi probe din urină. Coroborat cu alte analize pe care le-am avut la dispoziţie am ajuns la concluzia preliminară că tânărul avea inima mărită, ceea ce poate determina tulburări de ritm. Vom face însă analize toxicologice, am luat lichide din toate organele şi aşteptăm rezultatele. Inima am păstrat-o în formol”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul legist Abdo Salem de la INML „Mina Minovici” din Capitală.

O altă întrebare esenţială la care încearcă să răspundă procurorii este de ce tânărul nu a primit primul ajutor de la medicul echipei şi de la cadrele medicale de pe ambulanţă. Tocmai din acest motiv, anchetatorii strâng documente care să arate, concret, ce obligaţii au serviciile de ambulanţă atunci când participă la evenimente sportive de mare amploare şi care sunt situaţiile în care se face resuscitare cardio-pulmonară.

Cum se acordă primul ajutor

De exemplu, „Manualul european de prim ajutor”, destinat voluntarilor, arată că, în cazul în care o persoană se prăbuşeşte fără motiv, este esenţială verificarea stării de conştienţă. „Lasă victima în poziţia în care ai găsit-o, verificând să nu existe niciun fel de pericol; Verifică dacă victima este conştientă şi respiră regulat”, sunt primii paşi pe care oricine ar trebui să-i facă în cazul în care sunt în apropierea unei persoane care îşi pierde brusc cunoştinţa, arată ghidul.

În cazul în care victima nu reacţionează, este esenţial ca victima să fie aşezată pe spate şi să i se elibereaze căile respiratorii, continuă specialiştii.

Cum se verifică respiraţia

Eliberarea căilor respiratorii se face, potrivit manualului, prin înclinarea capului şi ridicarea bărbiei. Odată ce căile respiratorii au fost eliberate, poate fi verificată respiraţia. Pentru asta, este necesar să fie observate cu atenţie mişcările pieptului. De asemenea, se ascultă respiraţia lângă gura victimei şi se apropie obrazul de gura victimei, în aşa fel încât voluntarul să-şi dea seama dacă victima respiră normal.

„Observă, ascultă şi simte timp de 10 secunde dacă victima respiră normal”, arată manualul. Acest lucru însă nu a fost făcut şi de medicul echipei de fotbal în cazul Ekeng pe motiv că acesta încă respira. Specialiştii atrag însă atenţia că „Imediat după producerea unui stop cardiac poate exista impresia că victima încearcă să respire. Acest lucru se poate manifesta printr-o respiraţie greoaie sau bolboroseli zgomotoase şi neregulate, motiv pentru care martorii au mereu impresia că victima respiră normal. Această situaţie este una în care pune în pericol viaţa victimei, deci ea nu trebuie confundată cu o respiraţie normală. Dacă nu eşti sigur că victima respiră normal, este bine să presupui că nu respiră şi să iei măsuri”.
 
Cum se fac compresiile toracice

În asemenea situaţii, se începe manevra de resuscitare care constă în 30 de compresii toracice alternate cu două repiraţii gură la gură până la sosirea ambulanţei. „Continuă manevrele de resuscitare până ce soseşte personalul specializat care poate continua resuscitarea, victima îşi recapătă cunoştinţa, deschide ochii, respiră normal sau până când eşti prea obosit pentru a continua”, conchid specialiştii.

Aceste recomandări vor fi luate în calcul de anchetatori, care vor să stabilească şi în ce măsură este vinovat medicul de pe ambulanţa privată Puls că nu i-a acordat primul ajutor fotbalistului. În consecinţă, au fost ridicate înscrisuri de la sediul societăţii private, ale cărei activităţi au fost suspendate timp de o lună pe motiv că au fost găsite medicamente expirate şi defibrilatoare fără baterii în urma controlului mixt făcut de DSU şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. Ieri, inclusiv directorul Puls a fost luat la întrebări de poliţişti. Imediat după accident, acesta susţinea că oamenii lui au acordat în timp util primul ajutor şi că au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-l salva pe
Ekeng.

„Să nu-l uitaţi niciodată! Patrick va trăi prin voi“

Zguduită de tragedia dispariţiei lui Patrick, familia Ekeng ajunge în România pe rând. Sâmbătă, fratele fostului fotbalist a aterizat, la Bucureşti, iar astăzi, soţia sa, despre care se spune că e însărcinată cu un băiat, e aşteptată şi ea în Capitală. Înainte de a merge la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), acolo unde s-a efectuat autopsia lui Patrick, fratele lui Ekeng a vizitat arena din „Ştefan cel Mare“, având un discurs emoţionant în faţa camerelor de luat vederi.

„Tot Camerunul e trist. Întreaga lume e tristă. Dar e foarte mândră de această mobilizare şi afecţiunea pe care aţi arătat-o. Acest lucru însemnnă mult pentru familia sa, soţia sa, copilul său, mama sa, surorile sale. Patrick a iubit Dinamo. În ultima discuţie pe care am avut-o cu el, la 20 aprilie, după golul marcat de el şi care a făcut ca Dinamo să se califice în finala Cupei României, era foarte mândru că a reuşit să-şi arate la Dinamo calităţile sale“, a spus fratele lui Ekeng, înconjurat de suporterii prezenţi pe stadion.

El a avut şi o doleanţă pentru fanii roş-albilor, dar şi pentru cei care l-au cunoscut pe Ekeng în România: „Să nu-l uitaţi niciodată pe Patrick! Am încredere în voi. Ştiu că va rămâne în inimile voastre. Din generaţie în generaţie, el nu va fi uitat pe acest stadion. Nu ştiam înainte de Dinamo, dar datorită fratelui meu am învăţat să iubesc Dinamo. Iubesc Dinamo Bucureşti!“.

Impresarul vrea „Regula Ekeng“

Doi africani au avut legătură cu transferul lui Patrick Ekeng în România: Salif Nogo, fost jucător la Oţelul, dar şi Hasan Anil Eken, impresar FIFA. Ultimul a lansat un proiect după decesul lui Patrick Ekeng. „Vreau să opresc moartea fotbaliştilor pe terenul de joc. Vreau ca FIFA să oblige cluburile să construiască miniclinici, în interiorul arenelor sportive, pentru ca jucătorii să primească imediat îngrijirile necesare, atunci când apar probleme grave“, a spus Hasan Anil Eken, care şi-a denumit proiectul drept „Regula Ekeng“.

Alţi doi fotbalişti au murit în ultimele zile

Lumea sportului-rege are parte de tragedii pe bandă în ultima perioadă. Doi jucători iranieni de prima ligă, fiecare în vârstă de 30 de ani, au decedat în octombrie şi în aprilie. A urmat decesul lui Ekeng în România şi, la 24 de ore după el, un episod similar s-a petrecut în Brazilia. Bernardo Ribeiro (26 de ani), component al formaţiei Friburguense, a încetat din viaţă, sâmbătă seară, după ce i s-a făcut rău în timpul unui meci între echipe de amatori, a anunţat clubul din Brazilia, pe site-ul oficial.

Ieri, a venit o altă ştire tragică: Djomnang Jeanine Christelle, portarul echipei de fotbal feminine, Femina Stars Ebolowa (Camerun), a murit tot pe terenul de joc. În vârstă de 26 de ani, Djomnang a căzut la încălzire, a fost transportat imediat la spital, însă a decedat în timp ce medicii încercau să o resusciteze.

Doctorul Bătineanu, penibil până la capăt

Printre personajele vizate de ancheta procurorilor pentru ucidere din culpă se află şi medicul clubului Dinamo, Liviu Bătineanu. Acesta e implicat, pentru a doua oară, în moartea unui jucător, după tragedia cu Cristi Neamţu (Universitatea Craiova), în 2002. Deşi a fost arătat cu degetul de mai mulţi medici cardiologi pentru lipsa sa de reacţie în cazul Ekeng, Bătineanu încearcă să se spele pe mâini. Ultima declaraţie penibilă a oferit-o, după ce a ieşit de la audieri la Poliţia Capitalei: „Treaba mea se termină când pacientul intră în ambulanţă. Asistenţa medicală de urgenţă o asigură ambulanţa. Nu ştiu unde s-a greşit. Nu ştiu dacă îmi reproşez ceva... decesul... nu ştiu“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite