Primele rezultate ale analizelor: 80 de tone de lapte contaminat puse sub sechestru. Trei ferme şi două fabrici, depistate pozitiv la aflatoxină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci din buletinele de analiză a laptelui au ieşit pozitive pentru aflatoxină FOTO Adevărul
Cinci din buletinele de analiză a laptelui au ieşit pozitive pentru aflatoxină FOTO Adevărul

Primele rezultate ale analizelor efectuate la nivel naţional de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că din cele 543 de buletine de analize, cinci au ieşit pozitive pentru aflatoxină. Analizele au anulat suspiciunile de toxicitate în cazul laptelui de provenienţă ungară.

UPDATE 18.00 "Astăzi au ieşit buletinele de analiză, iar trei ferme şi două fabrici unde se procesează laptele au fost depistate pozitiv la aflatoxină. Se va confisca tot laptele şi va fi distrus. Principala sursă de contaminare sunt furajele şi, în special, cerealele. Acţiunea noastră a fost una de amploare, am verificat aproape 600 de probe", a declarat Mihai Ţurcanu, preşedintele ANSVSA.

Ţurcanu a mai precizat că 80 de tone de lapte au fost găsite contaminate, 50 într-o fabrică, alte 30 într-o alta.

Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând să fie iniţiată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF). În cazul unor buletine pozitive loturile respective vor fi distruse.

Potrivit lui Ţurcanu, determinările se fac pe lapte de materie primă. În prezent, după cum a explicat preşedintele ANSVSA, se fac verificări în toate centrele de colectare. Acesta a mai explicat că laptele aflat la ora actuală pe piaţă în centrele autorizate, este verificat de ANSVSA.


ANSVSA a făcut publice luni după-amiază, rezultatele preliminare ale analizelor făcute în cadrul inspecţiei naţionale la lapte.

Rezultatele preliminiare, care însumează peste 500 de buletine de analize, arată că în cazul a cinci dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină. Conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la 2 unităţi de prelucrare a laptelui.

Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta prin SRAFF, iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA principala sursă de contaminare a fost găsită la furajele cu care erau hrănite animalele.

În perioada 7-8 martie 2013, au fost efectuate controale tematice la nivel naţional în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud. Cu ocazia controalelor demarate în data de 7 martie, au fost verificate unităţile din sectorul laptelui şi au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi probe de lapte destinat procesării ulterioare, în vederea obţinerii  produselor lactate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite