Ponta promite pensii indexate în 2015, nu şi salarii mai mari pentru bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiile vor fi indexate anul viitor, cel mai probabil cu peste 4%, dar aceeaşi promisiune nu poate fi făcută şi vizavi de salariile bugetarilor, a declarat premierul Victor Ponta duminică seara la România TV, adăugând că nici nu vor fi tăiate.

„Nedreptăţile ţin de o îmbunătăţire continuă a sistemului. Principiul a fost..cât voi fi prim-ministru niciodată nu voi considera că o echilibrare a finanţelor statului se face prin tăierea pensiilor. De când sunt prim-ministru nu s-au tăiat pensiile cu niciun leu. Pot să vă confirm că este în strategia fiscal-bugetară că în 2015 creşterea pensiilor va fi peste 4%. Este o prioritate de guvernare. După experienţa 2010, va rămâne principiul că în momente dificile nu tai de la pensii. Este o experienţă pe care am împărtăşit-o şi altor prim-miniştri. Cu salariul cei mai mulţi au rămas pe loc. Surplusul l-am dat la rezidenţi“, a explicat Ponta, invitat la duminică seara la România TV.

„Salariile nu vor fi tăiate, dar nu pot promite o creştere", a mai spus premierul.

Acesta a discutat şi despre reducerea contribuţiei la asigurările sociale cu 5%, spunând că „are şanse foarte mari”. „Dar nu-mi place asaltul ăsta populist. Liberalii au fost cu mine în Guvern, au fost la negocierile cu FMI. Ştiu foarte bine că nu s-a putut face la 1 ianuarie, dar este un obiectiv pentru 2014. E un obiectiv care poate fi realizat, dar nu înainte de vizita FMI şi CE”, a explicat Victor Ponta.

Taxă de solidaritate

Referindu-se la noua Lege a salarizării unitare, prezentată de către ministrul Muncii în interviul acordat Mediafax, şeful Guvernului a arătat că va susţine legea dacă va fi redus decalajul dintre cel mai mare şi cel mai mic salariu şi a amintit că a propus în acest sens o diferenţă de 1 la 7 între cele două valori.

Premierul a reluat totodată ideea reducerii acestei diferenţe prin introducerea unei taxe de solidaritate asupra veniturilor care depăşesc un anumit nivel.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că în 2015 ar putea fi mărită pensia cu cel puţin 4% şi cel mult 4,4%, salariul minim va creşte la 900 lei din 1 iulie şi ar trebui să ajungă la 1.200 în 2016, iar o nouă Lege a salarizării unitare ar putea fi aplicabilă din 2015.

Lege specială de salarizare pentru magistraţi

„Şi la aviatori, soluţia pe care am găsit-o, este la fel ca la diplomaţi. La diplomaţi nu am umblat la legea pensiilor, ci am insitituit o indemnizaţie viageră lunară care se adaugă la pensie. Pensiile parlamentarilor nu vor creşte”, a mai spus premierul.

Cât despre magistraţi, ei vor avea o lege specială de salarizare, pentru că „aşa a decis Curtea Constituţională”. „E bine dacă sunt plătiţi bine şi nu au frustrarea faţă de veniturile avocaţilor.Mulţi au salarii mai mari decât media avocaţilor”, a explicat Ponta.


Pe aceeaşi temă:

Ponta: USL nu se va reface dacă domnul Antonescu va rămâne preşedintele PNL

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor: Dacă nu introducem această acciză de 7 eurocenţi, riscăm să nu mai plătim pensiile

Pensii mai mari în medie cu 63 de lei pentru 234.000 de pensionari. Corecţiile cerute de CCR, plătite în luna martie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite