Piedone rămâne în cursa pentru Primăria Sector 4. Instanţa a respins contestaţiile victimelor din Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piedone vrea un nou mandat de primar la sectorul 4
Piedone vrea un nou mandat de primar la sectorul 4

Cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul tragediei din Colectiv, Piedone are cale liberă spre un nou mandat de primar al sectorului 4. Judecătorii au înlăturat ultima piedică în calea candidaturii edilului demisionat, contestaţiile victimelor tragediei din Colectiv la candidatura lui Piedone fiind respinse.

În urmă cu cinci luni, Cristian Popescu Piedone, pe atunci primar al sectorului 4, îşi punea cenuşă în cap, anunţând că demisionează şi renunţă la politică, în urma acuzaţiilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, care i-au fost aduse de procurorii DNA în dosarul tragediei de la Colectiv. Tulburat, fostul ospătar îşi cerea scuze victimelor incediului.
„E foarte greu să îmi găsesc cuvintele să exprim ce simt, ce trăiesc, ce doare cel mai tare, ce regret cel mai mult! Să spun «condoleanţe» pentru cei care mor pe dinăuntru pentru că le-au murit oameni dragi în Colectiv mi se pare că e prea puţin“, scria Piedone pe Facebook, încărcat de emoţia momentului.

Se spune că timpul le rezolvă pe toate. Aşa s-a întâmplat şi în cazul primarului demisionat. Cristian Popescu Piedone a uitat după doar patru luni şi jumătate acele momente şi a revenit tonificat în politică. Anunţarea candidaturii sale pentru un nou mandat la Primăria sectorului 4 a provocat însă reacţii dure din partea supravieţuitorilor din Colectiv, dar şi din partea familiilor şi cunoscuţilor celor morţi în incendiu.

„Onoarea“ lui Piedone

Astfel, vineri, membri ai Asociaţiei „Colectiv pentru Viitor“ au depus, contestaţii la Judecătoria Sectorului 4, victimele incendiului care a cutremurat România arătând că gestul fostului primar de a candida din nou este o jignire adusă celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa pe 30 octombrie.

„Atâta timp cât a declarat că s-a retras din viaţa politică, mi se pare normal să se ţină de cuvânt. Onoarea lui Piedone ţine cinci minute”, spunea vineri Mariana Oprea, unul dintre supravieţuitorii din Colectiv. Tânăra a mărturisit în câteva cuvinte şi cum arată viaţa ei după incendiu: „Recuperarea decurge foarte greu, am nevoie de proteze la ambele mâini. Am nevoie de ajutor ca să mă îmbrac, să mănânc. Asta este viaţa după Colectiv. Nu mai sunt aceeaşi persoană”.

Şi Victor Dobre, şi el supravieţuitor al incendiului de la clubul Colectiv, a criticat gestul lui Piedone de a se înscrie în cursa electorală. „Noi ne facem datoria. Am fost intrigaţi de gestul lui. Este vorba de respectul faţă de oameni şi faţă de viaţă“, a explicat tânărul prezenţa sa la instanţă.

Concret, contestaţiile au fost înregistrate până vineri, la ora 15.30. Potrivit legii, acceptarea de către Biroul electoral de circumscripţie a unei candidaturi poate fi contestată de către cetăţeni, partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, în termen de cel mult 48 de ore de la dată afişării candidaturii.

Piedone, liber spre fotoliul de primar

Emoţiile lui Piedone s-au risipit repede, după ce duminică dimineaţă Judecătoria Sectorului 4 a anunţat că a respins contestaţiile victimelor tragediei Colectiv. Astfel, fostul edil poate candida liniştit pentru un nou mandat, deşi dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi în legătură cu tragedia de la Colectiv va ajunge curând în instanţă.

Potrivit legislaţiei, în absenţa unei decizii definitive de condamnare pentru fapte comise în exercitarea funcţiei, care să-i interzică accederea într-o funcţie publică, un edil nu poate fi nici demis, nici împiedicat să candideze pentru un nou mandat.

Cercetările au ajuns la final

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au finalizat cercetările şi urmează să-l trimită în judecată pe Cristian Popescu Piedone. Acesta este acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual, în legătură cu autorizarea frauduloasă a Clubului Colectiv, care în octombrie 2015 a fost distrus de flăcări. Primăria Sectorului 4 s-a constituit parte civilă în acest dosar, cerându-i fostului edil 100 de milioane de euro drept daune, pentru că i-ar fi fost grav afectată imaginea.

De altfel, pe 7 noiembrie 2015, Piedone şi două angajate ale primăriei au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti. Patru zile mai târziu, aceştia au fost puşi în libertate printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti.

Procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionare în Primăria Sectorului 4, pentru emiterea autorizaţiei pentru Clubul Colectiv fără avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) privind securitatea la incendiu.

Pe 16 decembrie 2015, anchetatorii au extins urmărirea penală faţă de Piedone, pentru noi fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv pentru că a mai autorizat o firmă cu încălcarea legilor privind apărarea împotriva incendiilor.
Potrivit DNA, în perioada 12 noiembrie 2014-30 ianuarie 2015, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, emiţând un acord şi o autorizaţie de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL.

Procurorii precizează că, pentru a autoriza funcţionarea acestei societăţi, Piedone a emis documentele administrative, „prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului în sensul că firma respectivă îndeplinea cerinţele legale necesare avizării“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite