100.000 de pelerini, aşteptaţi astăzi la Şumuleu Ciuc. Preşedintele şi vicepremierul Ungariei se află printre participanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
100.000 de pelerini sunt aşteptaţi astăzi la Şumuleu Ciuc FOTO Mediafax
100.000 de pelerini sunt aşteptaţi astăzi la Şumuleu Ciuc FOTO Mediafax

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, vicepremierul Semjen Zsolt şi alţi parlamentari din ţara vecină participã în cursul acestei zile la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita. Până acum, la manifestarea religioasă au participat zeci de mii de persoane.

Mai precis, în zonă au ajuns în jur de 50.000 de persoane, aproximativ 20.000 fiind deja pe platoul unde se va ţine slujba de hram de Rusaliile Catolice, informează Mediafax.

Mulţi dintre credincioşi au petrecut noaptea în biserică rugându-se la statuia Fecioarei Maria, considerată făcătoare de minuni, alţi 3.000 de pelerini din Ungaria fiind aduşi în Miercurea Ciuc cu cele trei trenuri puse la dispoziţie de Căile Ferate Maghiare.

În jurul orei 10.30, din Catedrala Franciscană a fost scos drapelul localităţii Şumuleu, numit „Laborum”, care are o greutate de 25 de kilograme şi este purtat de cel mai merituos elev al Liceului Romano Catolic „Segito Maria”, din Miercurea Ciuc. Acesta a fost momentul debutului procesiunii de după slujba religioasă, oficiată în Catedrala Franciscană, de unde pelerinii au pornit către Altarul Triplu de lângă Capela Salvator, de pe Muntele Şumuleul Mic, unde va fi oficiată slujba de hram de Rusaliile Catolice, începând cu ora 12.30.

Ca şi în alţi ani, la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc au venit credincioşi din toate colţurile lumii.

10.000 de persoane vor participa la Pelerinaj

Cei care vor asigura ordinea şi siguranţa publică în perioada Rusaliilor au estimat că la pelerinaj vor participa aproximativ 100.000 de persoane.

Peste 700 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, de două ori mai mulţi decât anul trecut, sunt mobilizaţi pentru asigurarea pazei şi ordinii în timpul desfăşurării tradiţionalului pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Harghita, Gheorghe Filip, citat de Mediafax, în premieră în acest an, va exista şi un punct de consiliere al Poliţiei de Proximitate, amplasat în vecinătatea Catedralei Franciscane din Şumuleu Ciuc, unde cetăţenii care au pierdut sau au găsit vreun obiect, s-au rătăcit de grup sau de familie ori au alte probleme se pot adresa poliţiştilor.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, plt.adj. Gheorghe Suciu, a declarat că, dat fiind numărul mare de participanţi la pelerinajul de Rusalii, a fost constituit un dispozitiv de ordine publică format din 350 de jandarmi harghiteni şi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă "Regele Ferdinad” Târgu Mureş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite