Orban, despre cauzele incendiului: „Fără speculaţii. Tot ce se ştie e că au fost prevăzute lucrări de instalaţii, prezentate ca fiind pentru creşterea numărului de paturi” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, FOTO gov.ro
Ludovic Orban, FOTO gov.ro

După o şedinţă de urgenţă la MAI terminată târziu în noapte, Ludovic Orban a făcut mai multe precizări despre incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ. Acesta a menţionat că medicul grav rănit va fi transportat în Belgia şi a insistat să nu se facă speculaţii despre cauzele incendiului până la finalizarea anchetei, spunând doar că au fost prevăzute lucrări la instalaţia electrică cu scopul creşterilor paturilor de la ATI.

„Avionul militar pus la dispoziţie de MAPN a aterizat în Bucureşti Bucureşti cu domnul doctor, care va fi dus la Spitalul Floreasca şi va fi pregătit pentru transferul  către spitalul militar Regina Astrid din Belfgia. Mulţumesc secretarului de stat Raed Arafat pentru intervenţia imediată prin care am reuşit să obţinem acordul spitalului militar, deşi din cauza pandemiei nu sunt acceptaţţi pacienţi din alte ţări”, a anunţat prim-ministrul.

El a precizat că în cursul acestei dimineţi, după ora 7, medicului grav rănit îi va fi asigurat transportul tot cu aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN. „Îi urez sănătate, să aibă putere şi să reuşească să treacă peste acest moment de cumpănă”, a adăugat Ludovic Orban.

Despre ceilalţi şase răniţi, Orban a precizat că au ajuns la spitalul modular din Leţcani. Transportul, conform acestuia, a fost făcut cu echipaj medicul compus din medic şi asistent în ambulanţe cu cea mai ridicată dotare.

”Am fost şocat de vestea acestei tragedii. Vreau să transmit condoleanţele mele familiilor îndoliate şi de asemenea vreau să transmit respectul meu pentru medicul erou care a dat dovadă de un curaj şi de un spirit de sacrificiu deosebit în încercarea de a salva pacienţii în momentul izbucnirii incendiului”, a afirmat prim-ministrul.

Ce a spus despre cauzele incendiului

Legat de cauzele incendiului, Orban a spus că nu pot fi făcute speculaţii şi că trebuie aşteptat rezultatul anchetelor, lucru accentuat şi de Raed Arafat. Premierul a spus doar că că din declaraţiile managerului spitalului reiese că acolo au fost făcute lucări la instalaţii, cu argumentul de a creşte numărul de paturi la terapie intensivă:

„Din declaraţiile managerului spitalului, făcute cu câteva zile înainte, se ştie că au fost prevăzute nişte lucrări de instalaţii - nu cunoaştem foarte bine despre ce este vorba - care atunci când au fost prezentate  ca fiind destinate pentru creşterea numărului de paturi la ATI”, a sus Orban.

„Sigur că nu ne hazardăm să intrăm în absolut niciun fel de interpretare, dar aceste date există şi cei competenţi, în conformitate cu legea, vor face toate evaluările astfel încât să se identifice cu precizie posibilele cauze ale acestui incendiu", a mai adăugat acesta.

Zece oameni au murit sâmbătă seară la Piatra Neamţ, în urma unui incendiu la secţia ATI a Spitalului Judeţean. Alte şapte persoane sunt rănite, printre ele şi medicul de gardă, care a fost grav rănit când a încercat să salveze din foc pacienţii intubaţi şi imobilizaţi la pat. Toate victimele sunt pacienţi cu COVID-19.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite