Neculai Onţanu, vinovat de luare de mită, însă faptele s-au prescris. Motivarea instanţei, la 470 de zile de la sentinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neculai Onţanu
Neculai Onţanu

Fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu este vinovat de luare de mită, el primid două terenuri, unul dintre acestea ajungând la fostul vicepremier Gabriel Oprea. Asta susţine Curtea de Apel Bucureşti, care însă a încheiat procesul în cazul fostului primar pe motiv că a intervenit prescripţia. La 470 de zile de la încetarea procesului instanţa a motivat şi sentinţa. Dosarul urmând să ajungă la Curtea Supremă.

Judecătorului Damian Dolache, de la Curtea de Apel Bucureşti, arată în motivarea publicată la 470 de zile după decizia instanţei, că faptele s-au prescris, deoarece nu a reţinut formă agravantă a infracţiunii de luare de mită, iar denunţul a fost făcut după 9 ani de la comiterea faptelor, după cum informează Ziare.com.

Cazul urmează să ajungă la Curtea Surpemă, pentru judecarea apelului. Toţi cei implicaţi în acest caz, atât inculpaţii şi cât şi DNA, au contestat sentinţa.

Probele dovedesc cercul relaţional dintre Onţanu şi Gabriel Oprea

„Aşadar, în ceea ce priveşte acuzaţia referitoare la acceptarea promisiunii, urmată de pretinderea şi primirea folosului material de către inculpatul Onţanu Neculai, cu ajutorul persoanelor interpuse Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel, în schimbul urgentarii soluţionării dosarului de retrocedare privindu-l pe Ionescu Ioan Tudor (beneficiarii în fapt Borcea Cristian şi Dobrescu Dragoş), Curtea constată că probatoriul administrat a dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăţia inculpaţilor la comiterea infracţiunii de luare de mită în formă autoratului - Onţanu Neculai, respectiv complicităţii-Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel", se arată în motivarea judecătorului Damian Dolache, potrivit sursei citate.

Potrivit procurorilor DNA, terenurile ar fi fost date mită lui Onţanu, printr-o tranzacţie de vânzare-cumpărare simulată. Ele au ajuns în acte la doi apropiaţi ai lui Onţanu, Loredana Radu şi Aurel Radu.

„Cercul relaţional dintre inculpatul Onţanu Neculai şi inculpaţii Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel este demonstrat în plus şi prin faptul că ulterior întrării în posesia terenurilor, ultimii doi inculpaţi obţin într-un timp rezonabil autorizaţie de construcţie, respectiv urbanizarea terenului, în condiţiile în care martorul Dobrescu Dragoş a precizat că pentru diferenţa de teren rămasă din lotul de pe stradă Barbu Văcărescu (9.000 mp) a întâmpinat dificultăţi majore în obţinerea unei autorizaţii de construcţie", se arată în continuare în motivarea Curţii de Apel, potrivit Ziare.com.

Loredana Radu a revândut terenul către Gabriel Oprea, „persoană apropiată primarului Onţanu Neculai, cei doi erau colegi în cadrul Partidului Social Democrat, în care Oprea Gabriel deţinea o funcţie de conducere; totodată Oprea Gabriel era conducătorul de doctorat al inculpatului Onţanu Neculai”, continuă mai departe motivarea.

Preţul menţionat în contractul dintre Loredana Radu şi Gabriel Oprea a fost de 400 euro/mp, de 7 ori mai mic decât preţul plătit în aceeaşi perioada pentru un teren din acelaşi lot şi care avea o documentaţie de urbanism similară şi mai puţin de jumătate faţă de valoarea minimă din ghidul cu preţuri minimale (care crescuse la 900 euro/mp), arată DNA.

Conform raportului de expertiză tehnică, la dată de 17.12.2008 valoarea de piaţă a terenului era de 958,82 euro/mp (valoare care se impune a fi ajustată la 1.917,64 euro/mp).

Judecătorul Curţii de Apel notează în motivare că „fundamentul acuzaţiilor din prezenţa cauză l-a constituit denunţul martorului Borcea Cristian, care la scurgerea unui interval de timp de 8-9 ani înţelege să formuleze un denunţ cu privire la fapte de corupţie la care ar fi contribuit".

Cum a explicat judecătorul prescrierea

În momentul săvârşirii infracţiunilor, 2006 - 13 noiembrie 2007 (momentul epuizării infracţiunii), infracţiunea de luare de mită de care era acuzat Neculai Onţanu avea limitele de pedeapsa 3-12 ani şi respectiv 3-15 ani pentru formă agravată. Potrivit legii în vigoare la dată judecării cauzei, iulie 2017, limitele de pedeapsa pentru infracţiunea de luare de mită săvârşită în modalitatea descrisă în referat sunt de 4 ani-13 ani şi 4 luni, cu luarea în considerare a cauzei de agravare prevăzută de Legea 78/2000 a anticorupţiei.

Astfel, potrivit textului de lege în cauză „faptele de luare de mită sau trafic de influenţă săvârşite de o persoană care exercită o funcţie de demnitate publică ..., este organ de cercetare penală sau are atribuţii de constatare ori de sancţionare a contravenţiilor". 

Judecătorul Damian Dolache a stabilit că legea mai favorabilă este cea veche, dar fără forma agravantă, care are limitele între 3 şi 10 ani. Motivul pentru care a fost scoasă agravantă este acela că Onţanu, în calitate de primar, membru/preşedinte al Subcomisiei de Fond Funciar numit prin ordin al prefectului Municipiului Bucureşti, nu ar avea atribuţiile de constatare sau de sancţionare a contravenţiilor. Doar aceste atribuţii atrăgeau această agravantă, după cum notează publicaţia Ziare.com.

„Or, în concreto inculpatul Onţanu Neculai, deşi are calitatea de agent constatator al contravenţiilor (art.15 alin.2 din OUG nr.2/2001), nu a acţionat în legătură directă cu atribuţiile de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor", a explicat judecătorul.

Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, iulie 2017

În iulie 2017, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis încetarea procesului pentru Neculai Onţanu, acuzat de luare de mită, ca urmare a prescrierii faptelor.

De asemenea, instanţa a dispus achitarea lui Toma Şutru, fost secretar general al Primăriei Sector 2, acuzat de luare de mită şi spălare de bani, şi condamnarea lui Aurel Radu la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani, şi la efectuarea a 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

În cazul avocatei Loredana Radu, judecătorii au decis încetarea procesului pentru infracţiunea de luare de mită şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,4 milioane de euro de la Aurel Radu şi a sumei de 400.000 de euro de la Loredana Radu. Dispune ridicarea sechestrului pe terenul de 1000 mp Barbu vacarescu 241-243 dobândit de Tudor Ana Maria”, se arată în minuta Curţii de Ape Bucureşti.

Acuzaţiile procurorilor

În acest dosar, în 16 iunie 2016, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu, pentru luare de mită, pe fostul secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, Toma Şutru, pentru luare de mită şi spălare de bani, pe avocata Loredana Radu şi pe Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

În aprilie 2016, Onţanu a renunţat atât la candidatură, cât şi la toate funcţiile politice din UNPR. Avocata Loredana Radu este nepoata fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, i-a apărat pe Victor Ponta, Mircea Cosma şi Nicolae Dumitru şi a lucrat pentru una dintre firmele lui Dorin Cocoş.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 - 2007, Neculai Onţanu, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991, asupra mai multor terenuri din Sectorul 2, în suprafaţă totală de 83.500 de metri pătraţi.

În aceeaşi perioadă, Onţanu a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit, indirect, un teren de 1.500 de metri pătraţi, într-o zonă rezidenţială de pe stradă Barbu Văcărescu din Sectorul 2, cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 de euro. Terenul a fost transferat de denunţător, gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către avocata Loredana Radu şi Aurel Radu, la cererea lui Onţanu, susţin anchetatorii.

“În baza solicitării formulate de inculpatul Onţanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 de metri pătraţi cu o valoare de piaţă de 650.995 de euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Radu Aurel şi asupra unei suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi din acelaşi lot, cu o valoare de piaţă de 790.500 euro către Radu Loredana Claudia”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Preţul prevăzut în contractul încheiat cu Aurel Radu a fost de 500 de euro pe metru pătrat, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, în total fiind trecut preţul de 250.000 de euro. În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preţ de zece ori mai mic, respectiv 50 de euro pe metru pătrat, totalul pentru terenul de 1.000 de metri pătraţi fiind de 50.000 de euro.

După trei luni de la încheirea contractului de vânzare-cumpărare, în 6 februarie 2008 Aurel Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 500 de metri pătraţi către un cumpărător de bună-credinţă, de la care a primit 1,4 milioane de euro, suma retrasă în numerar şi apoi transferată în patrimoniul unei persoane a cărei identitate nu a putut fi stabilită până la momentul trimiterii dosarului în judecată.

Ulterior, în 17 decembrie 2008, Loredana Radu, pentru a ascunde originea terenului şi identitatea beneficiarului final, a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 de metri pătraţi către o rudă, care era şi apropiat al primarului Neculai Onţanu, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului, mai susţin anchetatorii.

Toma Şutru este acuzat de procurorii DNA că, în perioada 2007 - 2008, în calitate de secretar al Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, a pretins şi a primit de la denunţător două milioane de euro, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat. Ulterior, suma de două milioane de euro a fost transferată într-un cont bancar controlat de Toma Şutru, care a realizat mai multe investiţii în România şi Spania pe numele altor persoane, pentru a ascunde originea banilor şi identitatea beneficiarului real.

Neculai Onţanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2. De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat în mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost la începutul anului, când s-a descoperit că Onţanu ar fi semnat două autorizaţii diferite, însă cu aceeaşi dată şi acelaşi număr de înregistrare, pentru construirea Arenei Naţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite