Modernizarea avioanelor IAR-99, în reluare. Ministerul Economiei a vărsat 6,5 milioane de lei Avioane Craiova, MApN “definitivează procedurile”

Modernizarea avioanelor IAR-99, în reluare. Ministerul Economiei a vărsat 6,5 milioane de lei Avioane Craiova, MApN “definitivează procedurile”

După modernizare, IAR 99 va fi folosit pentru pregătirea viitorilor piloţi de F-16

Aprobat cu multe luni în urmă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, programul de modernizare a avionului IAR 99  se mişcă destul de greu. Ministerul Economiei a alocat în acest sens peste un peste milion de euro pentru o serie de dotări suplimentare ale Uzinei Avioane Craiova care va pune în practică programul, iar MApN a precizat că se află în stadiul “definitivare a procedurilor” pentru demararea programului.

Ştiri pe aceeaşi temă

La cererea “Adevărul”, Ministerul Economiei a comunicat că, în perspectiva programului de modernizare a avionului IAR 99, Ministerul Economiei a alocat în anul 2018 Societăţii Avioane Craiova S.A., pentru investiţii/dotări specifice, suma totală de 6,5 milioane lei.
 
Conform Ministerul Economiei, “demararea procesului de modernizare a aeronavei IAR 99 este exclusiv în competenţa Ministerului Apărării Naţionale, în calitatea sa de beneficiar şi implicit, Autoritate contractantă”.
 
Oricum, “în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul achiziţiilor publice, S. Avioane Craiova S.A. poate primi finanţare pentru a iniţia acest program numai în baza contractului de achiziţie, ce va fi semnat cu Autoritatea contractantă menţionată, în condiţiile legii” mai precizează Ministerul Economiei.
 
Definitivarea procedurilor interne 
 
La rândul său, despre acest program, Ministerul Apărării Naţionale a comunicat că, în acest moment, la nivelul instituţiei  “se derulează activităţi pentru definitivarea procedurilor interne în vederea demarării activităţilor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru atribuirea unui contract de modernizare a aeronavelor IAR-99 aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române”.
 
Nu s-a bătut în cuie echiparea finală a avioanelor
 
Reaminitim că, la mai multe luni după ce s-a obţinut aprobarea Parlamentului pentru programul de modernizare a aeronavelor IAR-99 Şoim, contractul de reabilitare şi modernizare a aeronavelor nu a fost încă semnat. Motivul oficial comunicat de persoane din staff-ul Avioane Craiova, mai sunt în curs o serie de discuţii despre viitoarea dotare a aparatelor.
 
Victor Peţa, liderul Sindicatului Liber Avioane Craiova
 
"Contractul nu a fost încă semnat cu Ministerul Apărării. Se poartă încă discuţii, nu este stabilită configuraţia avionului, dar suntem aproape de semnarea contractului. Este un proiect pe care noi abia îl aşteptăm. Vor fi 20 de avioane, unele standard, altele Şoim. Toate, prin programul de modernizare vor deveni Super Şoim", a declarat cu ceva timp în urmă pentru “Adevărul” Victor Peta, lider de sindicat de la Avioane Craiova, compania care va moderniza aceste avioane de antrenament şi şcoală ale Forţelor Aeriene Române.
 
Planificat să dureze 5 ani
 
Despre acelaşi program, Ministerul Economiei a comunicat la cererea “Adevărul” că “se va derula pe o perioadă de 5 ani, iar începerea acestuia se preconizează la sfârşitul acestui an”.  Ministerul Economiei a precizat că vor fi modernizate toate avioanele de acest tip aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române.
 
Proiectul programului de modernizare de tipul MLU/SLEP (Mid Life Upgrade/Service Life Extension Program) a fost pregătit de mai multă vreme de specialiştii INCAS, dar acesta nu s-a pus în practică. 
“Proiectul este de mai multă vreme, dar a trenat. În sfârşit, Ministerul Apărării Naţionale a trecut la treabă, lucru de neimaginat în anii trecuţi”, a declarat cu ceva timp în urmă pentru “Adevărul” Cătălin Nae, preşedinte şi director general al Instututului National de Cercetări Aerospaţiale (INCAS).
 
Vital pentru pregătirea iniţială a piloţilor
 
Concret, IAR-99 Super Şoim va avea o avionică asemănătoare cu cea a avioanelor de luptă F-16. De precizat că acum avioanele au un  sistem de avionică la nivelul anului 1996, folosit pentru a facilita instruirea pe aeronavele MiG-21 LanceR şi deci total depăşit pentru nevoile MApN.  
 
Cu o finanţare de 124 milioane de euro fără TVA asigurată, procesul de modernizare este considerat crucial chiar de către Ministerul Apărării care este în plin proces de formare a piloţilor care vor opera în final cele peste 50 de avioane F-16 Fighting Falcon  ale Forţelor Aeriene.
 
„O componentă foarte importantă în procesul de pregătire a piloţilor o reprezintă modul în care aeronava, utilizată pentru instruire, reuşeşte să acopere nevoile de pregătire ale acestora pentru facilitarea procesului de tranziţie către aeronavele de luptă multirol, cu costuri cât mai mici”, se arată într-o scrisoare transmisă Parlamentului de către MApN.
 
Şi dacă avem în vedere că standardele NATO cer ca încadarea minimă pentru acest tip de avion să fie de 1,5 piloţi pe fiecare aparat de luptă, numărul piloţilor formaţi este unul important mai ales că procesul nu este unul facil. Concret, un pilot trebuie să treacă prin diverse faze de pregătire pentru ca, în final, să execute o întreagă varietate de misiuni cu această aeronavă. Acest lucru se face pas cu pas şi după o planificare riguroasă.
 
Conform unor surse, un pilot are nevoie între 140 şi 180 de ore de zbor pe F-16 Fighting Falcon pentru a fi declarat gata de luptă pe acest aparat. În mediile militare aliate, un cuantum de 200 de ore de zbor pe acest aparat este considerat ideal dar, la carte, sunt obligatorii cel puţin 140 de ore.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările