Mircea Diaconu, achitat în dosarul privind conflictul de interese. Ponta îi urează succes la europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea diaconu este acuzat de conflict de interese (foto)
Mircea diaconu este acuzat de conflict de interese (foto)

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, joi, achitarea lui Mircea Diaconu pentru conflict de interese, care a primit însă o amendă administrativă de 1.000 de lei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacă cu apel la Curtea Supremă. Premierul Victor Ponta felicită decizia magistraţilor şi îi urează lui Diaconu succes la alegerile europarlamentare, deşi, potrivit ANI, acesta nu are voie să ocupe o funcţie publică până în 2015.

UPDATE Imediat după decizia de achitare, Agenţia Naţioanlă  de Integritate a precizat într-un comunicat că procesul în care este judecat nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa funcţia de europarlamentar.

„Procesul penal aflat pe rolul instanţelor de judecată nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdicţia se aplică pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, ca urmare a deciziei Curţii Supreme, emisă la data de 19 iunie 2012, prin care Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil”, au arătat inspectorii de integritate, adăugând că decizia pronunţată astăzi de magistraţi nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

UPDATE Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat astăzi, la Râmnicu Vâlcea, că a luat act de comunicatul ANI în cazul candidaturii lui Mircea Diaconu la europarlamentare şi că liberalii vor proceda în consecinţă, urmând ca forma definitivă a listei pentru PE să fie stabilită de conducerea PNL.

"Am văzut comunicatul ANI de ieri, am luat act de acest comunicat şi vom proceda în consecinţă. Când se va depune lista şi care va fi forma ei definitivă o să vă anunţăm, pentru că aceasta este o decizie pe care o vom lua la nivelul conducerii", a spus preşedintele PNL, răspunzând unei întrebări, potrivit Mediafax.

La insistenţa jurnaliştilor cu privire la situaţia lui Diaconu pe lista pentru europarlamentare, Antonescu a replicat: "Nu auziţi ce vă spun? Se retrage".

UPDATE Premierul Victor Ponta a scris joi, pe pagina sa de Facebook, că se bucură după decizia Curţii de Apel în cazul lui Mircea Diaconu, susţinând că a lucrat „foarte bine” cu el cât a fost ministru şi că îi urează mult succes la alegerile europarlamentare.

„Ma bucur pentru decizia Curtii de Apel in cazul domnului Mircea Diaconu! Il apreciez ca om si personalitate culturala, am lucrat foarte bine cat a fost ministru si ii urez mult succes in reprezentarea Romaniei in Parlamentul European”, este mesajul postat de Ponta.

Încurajările premierului referitoare la europarlamentare vin însă în contextul în care, miercuri, inspectorii de integritate au explicat clar faptul că Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare, în urma sentinţei de incompatibilitate. Mai exact, în urma acestei sentinţe, Diaconu nu poate ocupa până în anul 2015 o funcţie publică. În replică, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat că în situaţia invalidării candidaturii lui Mircea Diaconu pentru europarlamentare PNL va respecta această decizie.

UPDATE Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis astăzi achitarea lui Mircea Diaconu pentru conflict de interese, încă acesta a primit o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei.

Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă.

Mircea Diaconu a declarat în ultimul cuvânt în faţa instanţei că a încercat că conducă Teatrul Nottara cât a putut de bine şi că speră că judecătorii vor înlătura suspiciunea de conflict de interese, denumindu-o „pata”.

„Am încercat să conduc cât de bine Teatrul Nottora. Bugetul Teatrului Nottara a fost la nivelul Teatrului Ţăndărica, de doua mai mic ca nivelul obişnuit. Dacă acest gen de comportament este penal si hotărâţi că este penal, în orice fel de penal, am speranţa că dumneavoastră veţi lua de pe mine acestă pată cu care am trăit doi ani de zile”, a încheiat Diaconu.

Procurorul de şedinţă a cerut magistraţilor să îl condamne la închisoare pe Mircea Diaconu pentru cele cinci fapte de corupţie de care este acuzat. Totuşi, procurorii nu au specificat dacă pedeapsa să fie cu executare sau cu suspendare. De asemenea, aceştia le-au cerut magistraţilor să îi aplice şi o amendă. Mai mult, procurorul a arătat că pe noul Cod Penal pedeapsa minimă pentru aceste infracţiuni s-a mărit de la şase luni la un an.

După ce în ianuarie 2011, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au anunţat că Mircea Diaconu, pe atunci senator liberal, se află în situaţie de incompatibilitate, în noiembrie 2012 fostul ministru al Culturii a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese.

Potrivit procurorilor Parchetului General, Mircea Diaconu, în calitate de director al Teatrului „C.I. Nottara“, ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Mircea Diaconu a negociat contractul soţiei sale în calitate de director al teatrului „C.I. Nottara“

În plus, procurorii spun că, tot în calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul „C.I. Nottara“, „după ce anterior aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie“.

Potrivit procurorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime soţiei sale, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ în baza căruia Diana Lupescu a realizat „un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă“.

Procurorii au precizat că prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu ar fi fost realizat un folos material pentru soţia sa în cuantum total de 29.112 lei.

Ştiri pe aceeaşi temă:

UPDATE Curtea de Apel amână judecarea dosarului în care Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite