Militar român ucis pe „drumul morţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin şi Mihaela Bădiceanu ar fi împlinit doi ani  de căsătorie, la 1 martie
Florin şi Mihaela Bădiceanu ar fi împlinit doi ani de căsătorie, la 1 martie

Sergentul major Florin Bădiceanu (31 de ani) este cel de-al doisprezecelea militar român care moare în Afganistan în ultimii opt ani. El făcea parte din Batalionul 33 Manevră, dislocat în Afganistan la începutul acestui an.

Ieri-dimineaţă, patru maşini Humvee ale Batalionului 33 executau o misiune de patrulare în sudul Afganistanului, pe autostrada Kabul - Kandahar, un adevărat drum al morţii. 

Împreună cu vărul său, în Humvee

În jurul orei 5.00, autovehiculul în care se afla Bădiceanu a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Incidentul s-a produs în provincia Zabul, la circa trei kilometri nord-est de baza militară Lagman, unde se află tabăra batalionului românesc. 

Imediat după explozie, conform procedurii uzuale, toţi cei cinci români din maşina avariată au fost transportaţi cu elicopterul la spitalul din baza Lagman. Florin Bădiceanu a murit la spital, iar vărul său, fruntaşul Marian Zamfir, a rămas internat. Până aseară, la Bucureşti nu se ştiau detalii despre starea celorlalţi trei militari.

Soţia, internată

Şi-a sărutat baieţelul de doi ani şi soţia în pântecele căreia creşte cel de-al doilea prunc. Acestea au fost ultimele gesturi pe care le-a făcut sergentul major Florin Bădiceanu, din comuna argeşeană Budeasa, înainte de a pleca în misiune. Bărbatul mai fusese în Afganistan, în 2007, când un coleg de batalion a fost ucis şi alţi patru răniţi.

Soţia lui Florin Bădiceanu, Mihaela, a aflat de moartea bărbatului său, ieri-dimineaţă, din gura unui coleg de la unitatea din Curtea de Argeş. Şocul suferit a lăsat-o pe femeie fără putere. Cum este însărcinată în luna a opta, familia a solicitat imediat o ambulanţă. Mihaela Bădiceanu a fost transportată la spitalul judeţean din Piteşti.

„A venit în stare de şoc din punct de vedere emoţional. Sarcina nu pune probleme. Noi încercăm să-i ameliorăm starea de spirit. Plânge întruna. Nu vrea să vadă pe nimeni. Nu vrea să vorbească cu nimeni. Nu mănâncă. Refuză orice. S-a închis în ea la acest moment. Am luat legătura şi cu un psihiatru", ne-a spus asistenta şefă Amalia Neacşu, din cadrul secţiei maternitate II.

Tatăl lui Florin Bădiceanu se plimba ieri pe aleea din gospodăria lui situată la Budeasa. „Nu voia să mai plece. Spune că va fi a doua şi ultima misiune...L-am pierdut. Era un copil exemplar. Niciodată nu ne-a supărat", spunea printre suspine Ion Bădiceanu.

Bunica sergentului major nu mai are lacrimi să-şi plângă nepotul pe care l-a crescut din faşă: „Mai bine muream eu, Doamne....Era sufletul meu. Eu l-am crescut. Un copil respectuos, cuminte...", spunea Parascheva Bădiceanu, în vârstă de 85 de ani.

Drumul morţii

Acum cinci zile, tot pe şoseaua Kabul - Kandahar, un alt subofiţer din Batalionul 33, plutonierul Eugen Mănăilă, a fost rănit tot în urma exploziei unui dispozitiv artizanal.

De altfel, 9 dintre cei 12 români care au murit până acum în Afganistan, precum şi cei mai mulţi dintre militarii răniţi au fost victimele unor dispozitive explozive improvizate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite