O după-amiază foarte lungă pentru "greii din fotbalul românesc". Reportaj din sala de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Greii” fotbalului românesc vor ajunge din nou în faţa magistraţilor pe 16 aprilie
„Greii” fotbalului românesc vor ajunge din nou în faţa magistraţilor pe 16 aprilie

Magistraţii Curţii Supreme au stabilit pentru 16 aprilie următorul termenul în dosarul „Transferurilor” în care opt grei ai fotbalului românesc sunt acuzaţi de „măsluirea” unor transferuri de jucători. În acest dosar Curtea de Apel Bucureşti a cerut în 2012 pedeapsa cu închisoarea pentru Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor şi Ioan Becali. Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu au primit pedepse cu suspendare.

Niciun breaking-news azi, la Curtea Supremă de Justiţie. "Dosarul Transferurilor" va mai zăbovi o vreme în fişetele instanţei, iar inculpaţii îşi văd de treabă.
 

Fraţii Ioan şi Victor Becali se întorc la Buggy, barul din Pipera unde-şi fac veacul. George Copos se întoarce la hotelurile lui din Poiana Braşov, Cristi Borcea se întoarce la nevastă, Gigi Neţoiu se întoarce în Parlament, Meme Stoica se întoarce pe Facebook, Gică Popescu se întoarce în cartea de istorie a fotbalului românesc, iar Jean Pădureanu se întoarce la liniştea paliativă a bătrâneţii sale. Nu s-a întâmplat nimic. Oamenii se întorc la viaţa lor obişnuită. Cel puţin 42 de zile, până pe 16 aprilie, când e următorul termen, sunt cu desăvârşire liberi.

Peste 50 de ziarişti aşteptau astăzi, la prânz, în curtea Curţii Supreme de Justiţie. Aşteptau o ştire care să spargă televizoarele. N-au voie să filmeze înauntru aşa că toată acţiunea e în curte. De fiecare dată când o maşină neagră oprea în dreptul intrării se auzea: „Rec, rec!” sau „Cablază-mă!”. Ziarişti în aşteptarea unei mari decizii.

Primul a ajuns Jean Pădureanu. A urmat George Copos, mângâindu-şi nervos calviţia, apoi toţi celalţi, însoţiţi de avocaţi, toţi cu ochelari de soare şi parfumaţi în exces.

Era, pe holurile Curţii, o atmosferă ca de şcoală, în aşteptarea tezei la matematică. O nervozitate pe care fiecare o masca în felul lui. Ioan Becali juca o scenă de teatru scurt cu telefonul la ureche: „Bă, tu eşti nebun la cap? Mă scoate Poliţia din sală că ai parcat tu maşina pe interzis? Ia, mă, băiatule maşina de acolo, că te te te...”. Gigi Neţoiu trăgea câte un coleg de suferinţă în veceu să-i spun câteva vorbe de taină, Victor Becali şuşotea cu George Copos într-un colţ. „Ooof, tu cu Rapidul tău... Că nimic nu ştii!”. Copos, trăgea ziariştii de guler: „Vedeţi? Vedeţi cât de criminal se poartă statul român cu investitorii? În loc să fiu la birou, să fac locuri de muncă, sunt adus aici!”. Gică Popescu butona obsesiv un telefon. Borcea cocheta cu reporteriţele de sport: "măi, Flori, măi, ce ai mai slăbit!". Numai Jean Pădureanu, ca o statuie îmbrăcată în costum de la Apaca, stătea în bancă şi asculta cu mare atenţie o sepţă care preceda „Dosarul Transferurilor” - era un caz de exploatare prin muncă în Italia. Aveam să aflăm mai târziu că Jean Pădureanu e bolnav. Atât de bolnav încât nu mai vrea să contribuie cu nicio mărturie în „Dosarul Transferurilor”.

Când a venit rândul fotbalului la masa judecăţii, mica sală a Curţii Supreme de Justiţie a devenit neîncăpătoare. Inculpaţii au fost strigaţi ca la şcoală şi au răspuns prezent. Judecătoarea principală a invocat un mărunt viciu de procedură în citarea inculpaţilor. „Amânat pentru 16 aprilie”, a fost singura "sentinţă" a zilei.

Ar fi putut să invoce un viciu de procedură la imprimanta Curţii de Justiţiei. Trebuie să o credem pe cuvânt. În astfel de faze ale unui proces cu milioane de file, toată lumea, în afară de avocaţi şi judecători, e dezarmată.

Brusc, inculpaţii s-au înseninat. Au ieşit cu toţii din sală într-o harababură fără de hal, avocaţii lor îşi smulgeau robele dintr-o mişcare, fericitiţi. "George, ai încredere. Ai încredere, nu deznădăjdui, George!", îl implora avocatul Ion Cazacu pe George Copos. Despărţiri calde şi discuţii despre vremea din week-end. Trebuie să fie frumos la munte în acest martie.

Gaşca transferurilor a descins printre ziarişti spre limuzinele care aşteptau pe strada Batiştei. Dubele au rămas în garajele Jandarmeriei. Limuzinele, însă, au accelerat trimfal pe străduţele mângâiate de soarele orbitor al Bucureştiului. Viaţa e frumoasă în astfel de speţe.
 

UPDATE 17.15: Avocatul lui Gheorghe Copos în dosarul transferurilor, Ion Cazacu, a declarat astăzi la Curtea Supremă că în cazul celor opt inculpaţi, cluburile de fotbal trebuie să intervină la acoperirea prejudiciului. În opinia sa, la următorul termen trebuie citaţi şi administratorii judiciari ai cluburilor Rapid şi Gloria Bistriţa, aflate în insolvenţă.

„În această cauză cluburile de fotbal sunt considerate atât părţi civile, cât şi părţi responsabile civilmente. Adică în cazul condamnării inculpaţilor trebuie să participe la acoperirea prejudiciului. În această situaţie, datorită faptului că în acest dosar termenul s-a preschimbat din luna mai în luna ianuarie, lucrurile cu procedurile s-au încurcat, astfel că o parte din cluburi au fost citate, altele nu. A fost o eroare sau o neatenţie din partea personalului administrativ al instanţei, care nu a făcut proceduri de citare cu unul dintre aceste cluburi. E vorba de Oţelul Galaţi. Mai sunt două probleme, aici instanţa trebuie să aibă în vedere faptul că două cluburi, respectiv Gloria Bistriţa şi Rapid, sunt în insolvenţă şi trebuie citaţi şi lichidatorii judiciari”, a declarat Cazacu.

Avocatului lui Cristi Borcea, Doru Viorel Ursu, a spus la ieşirea de la Curtea Supremă că era pregătit pentru judecată.

„Eram pregătiţi şi pentru azi să ne judecăm. Şi vom fi întotdeauna. Lipsa de procedură e constatată de instanţă vizavi de procedurile cu clubul Oţelul Galaţi. Am venit şi vom veni, suntem gata şi vom fi gata să ne judecăm, avem documente care pot dovedi nevinovăţia”, a explicat avocatul lui Borcea.

UPDATE 16.20: Şapte dintre cei opt oameni de fotbal inculpaţi în dosarul transferurilor de jucători au arătat marţi, la Curtea Supremă, că vor da declaraţii în faza judecării recursului în acest caz, în vreme ce Ioan Becali le-a spus magistraţilor că se prevalează de dreptul la tăcere.

Instanţa le-a cerut celor opt să precizeze dacă vor să dea declaraţie, iar George Copos, Gigi Neţoiu, Gheorghe Popescu, Mihai Stoica, Cristi Borcea şi Victor Becali le-au arătat judecătorilor că vor să facă acest lucru în faza recursului.

La rândul său, Jean Pădureanu a arătat că ar dori să dea o declaraţie, însă nu la termenul de marţi, din cauza unor probleme de sănătate.

Ioan Becali, în schimb, a spus că se prevalează de dreptul la tăcere şi nu doreşte să dea nicio declaraţie.

La rândul său, instanţa a constatat că la termenul de marţi există un viciu de procedură privind citarea uneia dintre părţi, motiv pentru care a amânat din nou dezbaterile, pentru 16 aprilie.

UPDATE 15.40: Curtea Supremă a amânat pentru 16 aprilie termenul în dosarul în care Gheorghe Copos, Cristi Borcea, fraţii Becalii şi Mihai Stoica au fost condmnaţi la închisoare pentru măsluirea unor transferuri de jucători.    


Deşi recursul este abia la al doilea termen la Curtea Supremă, dacă la şedinţa de marţi vor fi epuizate dezbaterile şi audierile inculpaţilor, iar dacă avocaţii şi procurorii nu vor invoca excepţii, instanţa de judecată ar putea rămâne în pronunţare însă este puţin probabil ca un verdict să fie dat azi. 

În orice caz, decizia pe care o va da Instanţa Supremă în acest caz va fi una definitivă. Astfel, dacă recursul la decizia Curţii de Apel, prin care cei opt inculpaţi erau condamnaţi la închisoare, va fi respins, o parte dintre cei opt oameni de fotbal vor intra în puşcărie.

La termenul de pe 11 februarie, Jean Pădureanu a cerut amânarea pentru că nu avea avocat, iar avocatul lui Mihai Stoica a depus la dosar o cerere prin care arăta că este imposibilitate de prezentare. 

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 12 noiembrie 2012, condamnarea lui Gheorghe Copos, principal acţionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înşelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an şi şase luni pentru evaziune fiscală. În sentinţa dată, judecătorii au reţinut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Pădureanu a mai primit două pedepse de doi ani pentru spălare de bani şi încă una de trei ani pentru înşelăciune în formă continuată, iar pentru evaziune fiscală încă un an şi jumătate de închisoare.

Fostul vicepreşedinte al clubului Oţelul Galaţi, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.

Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de şase ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit un an şi nouă luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi două pedepse a câte doi ani şi jumătate pentru spălare de bani.

La rândul său, pe lângă cei opt ani de închisoare cu executare şi şapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înşelăciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an şi nouă luni pentru evaziune fiscală şi a mai primit două pedepse a câte doi ani şi nouă luni pentru spălare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe lângă cei şapte ani de închisoare cu executare şi şapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înşelăciune, a mai primit un an şi nouă luni pentru evaziune fiscală şi două pedepse a câte doi ani şi nouă luni pentru spălare de bani.

Fostul internaţional şi impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Fostul acţionar al FC Dinamo, Gheorghe Neţoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Neţoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite