Magistraţii contestă CSM pentru schimbarea legilor Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii au trimis CSM o scrisoare de protest FOTO Adevărul
Magistraţii au trimis CSM o scrisoare de protest FOTO Adevărul

Tentativa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de a modifica legile justiţiei, pentru a permite intrarea în magistratură fără concurs a unor procurori sau judecători, stârneşte revolta magistraţilor. Aceştia arată că modificările ar încalca Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

În plină vacanţă judecătorească, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) vrea să modifice legile justiţiei, care vor afecta în mod direct parcursul profesional al procurorilor şi judecătorilor. Iniţiativa nu a rămas netaxată: peste 400 de judecători şi procurori au semnat un memoriu de protest faţă de aceste modificări care ”vor determina grave consecinţe asupra sistemului judiciar”.

Criticile magistraţilor vizează, în principal, trei modificări ale legii propuse de CSM. Este vorba de reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe baza de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea; reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacanţe la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat; schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa-numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare).

Criticile magistraţilor

Magistraţii atrag atenţia că ”aceste modificări, efectuate în condiţii netransparente, fără consultarea magistraţilor, reprezintă o întoarcere la prevederi a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007-2009 şi au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, agreat de Uniunea Europeană şi România”.

Mai mult, semnatarii scrisorii afirmă că prin aceste propuneri se nesocotesc flagrant actele internaţionale care consacră principiile fundamentale privind independenţa judecătorilor – importanţa selecţiei, pregătirii şi a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atât la intrarea în profesia de magistrat, cât şi la instituirea modalităţilor de promovare.

Aceştia sancţionează astfel dur propunerea de reprimire în magistratură, fără concurs, a foştilor judecători, procurori şi chiar avocaţi. ”Recrutarea judecătorilor şi procurorilor trebuie să fie efectuată exclusiv pe bază de concurs, conform indicaţiilor Raportului Comisiei Europene din 4 februarie 2008, recomandările Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi ale Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni”.

Magistraţii au criticat şi modificarea care vizează creşterea vechimii pentru promovarea la o instanţă sau un parchet superior sau a ajunge în funcţii de conducere. ”Deşi experienţa profesională corespunzătoare este o condiţie importantă pentru promovare,  vechimea în muncă, în lumea modernă, nu mai este general acceptată ca principiu dominant de determinare a promovării”, se arată în document.

Adrian Bordea (CSM): Suntem doar în faza de discuţii

Judecătorul Adrian Bordea, membru al comisiei CSM care se ocupă de proiectul legislativ, a evitat să comenteze modificările legilor justiţiei. Judecătorul a spus că, deocamdată, totul este la nivel de discuţii şi că o decizie finală va fi luată abia după consultarea magistraţilor.

”Deocamdată, nu este nimic concret. Suntem doar în faza de discuţii. Deci, nu e tranşat nimic. Aşteptăm reacţia magistraţilor, pentru că le-am trimis circulare pentru răspuns şi vom vedea ce hotărâre vom lua. Linia care a determinat această ipoteză de lucru este aceea de îmbunătăţire a statutului magistratului. De aceea suntem oarecum surprinşi de o anumită reacţie”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Adrian Bordea, referindu-se la protestul magistraţilor.

În ceea ce priveşte posibila încălcare a principiului nediscriminării şi al accesului egal şi echitabil la ocuparea posturilor, prin reprimirea în magistratură fără concurs a foştilor magistraţi, Adrian Bordea a evitat să se pronunţe. ”Trebuie să lăsăm să se sedimenteze puţin ipoteza de lucru. Nu aş da un verdict”, a mai spus magistratul.

Analistul politic Adi Zăbavă nu vede cu ochi buni modificărilor iniţiate de CSM. ”Nu mi se pare corect. Sper că propunerea să aibă o motivare serioasă. Concurenţa pe locurile de magistraţi este foarte mare, nu văd ce ce ar trebui ca unii să fie primiţi fără concurs. Nu putem spune că ducem lipsă de magistraţi şi astfel trebuie ca sistemul să fie compensat”, a afirmat analistul.

Foşti magistraţi avantajaţi

Mai mulţi foşti magistraţi vor fi avantajaţi dacă vor decidă să înbrace iar roba, în cazul în care modificările la legile justiţiei vor intra în vigoare. Printre aceştia se numără premierul Victor Ponta, care a renunţat la magistratură pentru cariera politică, Robert Cazanciuc, actualul ministru al Justiţiei, şi Mona Pivniceru, care a preferat Curtea Constituţională, în detrimentul CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite