MAE român îl convoacă pe ambasadorul Belarus, pentru a da explicaţii despre deturnarea avionului către Minsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu FOTO mae.ro
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu FOTO mae.ro

Ministerul de Externe a transmis duminică seara un comunicat în care condamnă cu fermitate această acţiune, pe care o consideră un incident "deosebit de grav”, informează digi24.ro. România subliniază că este nevoie de demararea "de urgenţă” a unei investigaţii internaţionale independente care să determine circumstanţele în care s-a produs acest incident.

Autorităţile române mai informează că în urma verificărilor făcute, autorităţile de la Vilnius au transmis că nu erau cetăţeni români în aeronava care a aterizat, duminică seara, în Lituania, după ce a fost deturnată la Minsk.

Totodată, MAE îşi exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forţării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

De asemenea, MAE susţine necesitatea demarării de urgenţă a unei investigaţii internaţionale independente care să determine circumstanţele exacte în care acest incident grav s-a produs.

Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate şi mâine ambasadorului belarus la Bucureşti, care va fi convocat la MAE din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

MAE a depus eforturi susţinute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena şi Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau şi cetăţeni români. Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situaţiei, dar, având în vedere dificultatea de a relaţiona cu autorităţile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetăţeni români.

Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius şi a fost în contact permanent cu autorităţile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinaţie. Autorităţile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetăţean român.

MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluţiei acestei situaţii, nicio solicitare de asistenţă consulară din partea vreunui cetăţean român”.

   Citeşte şi...

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite