Cum s-a bătut medicul Brădişteanu cu alţi colegi celebri ca să-l scape pe Năstase de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Şerban Brădişteanu l-a îngrijit pe Adrian Năstase în perioada în care acesta a fost spitalizat FOTO: Adevărul
Medicul Şerban Brădişteanu l-a îngrijit pe Adrian Năstase în perioada în care acesta a fost spitalizat FOTO: Adevărul

Medicul cardiolog Şerban Brădişteanu a luptat anul trecut din greu cu alţi grei din medicina românească pentru a împiedica încarcerarea fostului premier, condamnat pentru corupţie.

După tentativa de sinucidere din 20 iunie 2012, Adrian Năstase a ajuns pe câmpul de luptă dintre unii dintre cei mai cunoscuţi medici români. La spitalul Floreasca, medicul Şerban Brădişteanu, apropiat al fostului lider PSD, a preluat frâiele internării şi îngrijirii lui Adrian Năstase, chiar dacă rănile provocate prin împuşcare nu erau în atribuţiile sale de cardiolog. Scopul a fost, conform procurorilor anticorupţie, de a-l ţine cât mai mult timp posibil pe fostul prim ministru departe de închisoare, acolo unde ar fi trebuit să ajungă după decizia judecătorilor.

De partea cealaltă, medicii Ioan Lascăr şi Radu Macovei, managerul spitalului, au emis păreri conform cărora rănile lui Năstase nu necesită o perioadă prea mare de internare şi că poate fi transferat în penitenciar. De altfel, Ioan Lascăr a fost şi cel care l-a operat pe Adrian Năstase şi i-a îngrijit rănile cauzate prin împuşcare.
Încă de când a ajuns la Spitalul Floreasca, Adrian Năstase a fost internat în clinica de Cardiologie, condusă de Brădişteanu. Aici, medicul a interzis poliţiştilor să intre în salonul lui Năstase. “Poliţia a asigurat practic paza salonului în care a fost internat Adrian Năstase, fără a putea pătrunde în salon datorită interdicţiei impuse de dr. Şerban Brădişteanu”, susţin procurorii.

Mai departe, Brădişteanu a fost cel care a preluat controlul comunicării cu mass-media. Deşi nu este purtător de cuvânt al instituţiei, el a oferit presei informaţii despre starea pacientului tocmai pentru a induce opiniei publice faptul că Năstase are nevoie urgent de operaţie pe cord deschis. Ulterior, după ce Radu Macovei i-a interzis lui Brădişteanu să mai comunice cu presa, pentru ca informaţiile distorsionate despre starea fostului premier să nu ajungă în presă, familia lui Năstase a făcut cerere la Spitalul Floreasca pentru a nu se mai comunica nimic legat de situaţia fostului premier.

“Nu sunt aşa un dobitoc să-l omor”

Având pacientul în secţia sa, Brădişteanu a găsit un motiv pentru a întârzia încarcerarea lui Năstase: probleme grave la inimă care ar fi putut cauza un infarct, ceea ce ar fi reclamat o operaţie urgentă pe cord deschis pentru un bypass. Planul său a fost surprins de procurori prin interceptarea telefonului. Într-o discuţie cu avocatul Alice Drăghici, acesta a explicat ce intenţionează să facă pentru a întârzia incarcerarea.

Alice Drăghici: Bine, da’ tu vrei să-l operezi acum? Tu vrei să-i faci bypass-uri?
Şerban Brădişteanu: Pot să-i fac şi bypass-ul.
AD: Acum după chestia asta? Păi crezi că rezistă la aşa ceva? Vezi, dracu’ să nu faci vreo nefăcută!
ŞB: Păi mai bine...
AD: Mai ne auzim şi alte vorbe!
ŞB: Asta e întrebarea. Ştii?! Întrebarea este: îl trimitem să facă un infarct acolo şi să moară...
AD: Nu, da’ nici să-ţi moară ţie pe masă.
ŞB: Nu-mi moare, mă, pe masă, că nu sunt aşa un dobitoc să-l omor...

Omul cu sfaturile: un fost secretar PCR

Medicii Brădişteanu şi Mircea Beuran, care îl sprijinea pe primul în demersul său, primeau sfaturi de la un fost secretar al PCR, Dan Georgescu, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davilla” Bucureşti şi fost secretar de stat în Guvernul Năstase. Acesta le spunea să fie atenţi la ceilalţi medici care nu sunt de acord să îl ţină pe Adrian Năstase în spital mai mult de cât era cazul. De menţionat că medicul Ioan Lascăr, cel care l-a operat pe Năstase, a declarat după intervenţie că nu sunt necesare mai mult de şapte zile de observaţie în spital.

Convorbirea telefonică din 23 iunie 2012, între Mircea Beuran şi Dan Georgescu.

Dan Georgescu: Ce face omul nostru.
Mircea Beuran: E bine ...E bine…E liniştit.. E liniştit. Acolo, rana nu e profundă.
DG: Trebuie să fiţi atenţi!
MB: Da
DG: El….după câte văd eu,ăştia pregătesc să-l transfere.
MB: Da, păi a apucat acesta Lascăr, să…

“Lupta e mare, vă daţi seama!”

Convorbirea telefonică din 23 iunie 2012 Şerban Brădişteanu şi Dan Georgescu

Dan Georgescu: Mda! Te-am tot sunat, da’ n-ai răspuns să... fii cu ochii acolo, că porcu’ ăsta de... ăla cu barbă de la voi (profesorul Ioan Lascăr – n.r.) şi cu umflatu’ ăla beţiv (managerul Radu Macovei – n.r.) sunt împotrivă. Da?
Şerban Brădişteanu: Porcu’ cu barbă nu ştiu cine e. A!... Alo?
DG: Alo?
ŞB: Da.
DG: S-a întrerupt. Băieţii sunt cu noi. Să ne pupe în c…, să ...[înjură-n.n.]... Mda!
ŞB: Deci ăia doi sunt împotrivă ziceţi?
DG: Bineînţeles! Bineînţeles!....
ŞB: Păi de ce s-a băgat atunci?
ŞB: Da. Şi eu la prânz le-am interzis la toţi. Şi lui şi la toată lumea.
DG: Mda!
ŞB: Şi a dat hârtie şi s-a terminat. A dat familia hârtia şi cu asta s-a terminat.
DG: Şi... Păi, bineînţeles! Şi mi-a plăcut că tu ai luat pe tine că tu eşti acolo şef, nu alţii. Şi mai bagă-l în p... a mă-sii pe ăsta!
ŞB: E! Lupta e mare, vă daţi seama!”

“N-am să o dau nici mort!”

Într-o altă discuţie telefonică, purtată de această dată cu jurnalistul Robert Turcescu, medicul Şerban Brădişteanu a recunoscut: nici mort nu şi-ar fi dat avizul pentru transferul lui Adrian Năstase în penitenciar.

Robert Turcescu: Da. Recomandarea cine o dă, până la urmă? Adică o comisie, se face o comisie sau puteţi să o daţi dumneavoastră şi cu nu ştiu! Domnul Lascăr...
Şerban Brădişteanu: Domnu’ Turcescu!
RT: Da.
ŞB: Sigur că pot să o dau eu! Dar n-am să o dau nici mort!
RT: Am înţeles. Da.

Secretarul PCR a scăpat de judecată

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală şi împotriva lui Dan Georgescu, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davilla” Bucureşti şi fost secretar al PCR. Procurorii l-au cercetat pentru că a încurajat “atitudinea şi acţiunile de zădărnicire a executării pedepsei, însă până la urmă s-a dispus scoaterea de sub urmărirea penală. Aceeaşi soluţie a fost dată şi medicului Mircea Beuran, care este însă martor în proces. Şerban Brădişteanu este trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, iar următorul termen va avea loc pe 2 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cazul Nicolescu, “procedură” identică

Constantin Nicolescu, aflat acum la al treilea mandat de şef al Consiliului Judeţean Argeş, a fost arestat preventiv pe 27 ianuarie 2012 de către judecătorii de la Tribunalul Argeş, fiind cercetat într-un dosar pentru fraude cu fonduri europene. Imediat după anunţarea deciziei de arestare, lui Nicolescu i s-a făcut rău, fiind dus la Spitalul Floreasca, unde a fost operat pe cord de către colegul său de partid, Şerban Brădişteanu. În 2 februarie 2011, Curtea de Apel Piteşti a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara, Constantin Nicolescu fiind externat din Spitalul de Urgenţă Floreasca pe 18 februarie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite