Laura Codruţa Kovesi, spionată de foşti agenţi ai Mossad pentru răzbunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost spionată de foşti agenţi Mossad, în încercarea de a o compromite. Doi dintre spioni au fost arestaţi la Bucureşti, iar unul a mărturisit tot. Procurorii DIICOT, care au deschis o anchetă în acest caz, bănuiesc că în spatele acţiunii se află o „victimă“ a DNA, care ar fi avut tot interesul să se răzbune.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost ţinta unei acţiuni de spionaj, iniţiată de compania israeliană de investigaţii private, Black Cube. Patru cetăţeni israelieni sunt anchetaţi acum de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru spionarea comunicaţiilor şi tentativă de compromitere a Laurei Codruţa Kovesi. Doi dintre suspecţi, Ron Weiner şi David Geclowicz, au fost deja arestaţi în România.

Ceilalţi doi israelieni anchetaţi, Dan Zorella şi Avi Yanus, sunt foşti ofiţeri ai Mossad (spionajul israelian – n.r.) şi co-fondatori şi directori executivi ai Black Cube, companie în care a activat şi Meir Dagan, fost director al Mossad în perioada 2002-2011.

Ancheta DIICOT a fost declanşată în după-amiaza zilei de vineri, 1 aprilie, la Parchetul instanţei supreme, în urma unei plângeri depuse de fostul procuror Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruţa Kovesi. De altfel, şefa DNA a menţionat ieri că presiunile foştilor agenţi Mossad au reprezentat „o încercare nereuşită de intimidare“. „Este un dosar în curs la altă unitate de parchet, în care nu am calitate. A fost o încercare nereuşită de intimidare“, a declarat Kovesi.

Cum a fost spionată şefa DNA

Din ancheta desfăşurată în ultima săptămână departe de ochii presei reiese că Ron Weiner răspundea de partea informatică a operaţiunii, în timp ce David Geclowicz contacta persoane din anturajul şi familia Laurei Codruţa Kovesi. Aceasta ar fi fost monitorizată pe parcursul lunii martie, timp în care Weiner ar fi spart trei dintre conturile de email ale apropiaţilor şefei DNA.
În plângerea sa, Ioan Lascu a prezentat detaliat cum persoane necunoscute sunau „în toiul nopţii“. „Au primit astfel de telefoane tatăl, fostul soţ, fratele şi un apropiat al fratelui procurorului şef al DNA. Se primeau telefoane la ore târzii din noapte, 2.00, 3.00, şi persoane străine iniţiau discuţii cu interlocutorii”, potrivit unor surse judiciare.

Reacţia Black Cube

De altfel, reprezentanţii companiei Black Cube au confirmat pentru ziarul „The Times of Israel“, că angajaţii săi Ron Weiner şi David Geclowicz au fost arestaţi la Bucureşti. Compania a negat însă că aceştia s-ar fi ocupat de practici ilicite în România şi a precizat că zvonurile conform cărora celelalte două persoane vizate de ancheta DIICOT, Dan Zorella şi Avi Yanus, s-ar afla sub investigaţii, sunt false. În plus, reprezentanţii firmei israeliene au precizat că angajaţii săi investigau în România acuzaţii de corupţie ale Guvernului român. „Recent, compania a derulat un proiect în România pentru a aduna dovezi serioase de corupţie în Guvernul României şi în agenţiile sale. În timp ce desfăşurau această misiune, doi angajaţi ai companiei au fost arestaţi. Ei descoperiseră lucruri semnificative“, se arată în comunicat.

„Este inutil să mai spunem că toţi angajaţii Black Cube se supun legilor locale şi că acuzaţiile împotriva lor sunt nefondate şi neadevărate. Avem încredere că adevărul va ieşi la iveală şi că cei doi vor fi eliberaţi şi se vor întoarcea acasă în zilele care urmează“, se mai precizează în documentul citat.

Însă surse apropiate anchetei au dezvăluit că unul dintre cei doi bărbaţi reţinuţi pentru spionarea şefei DNA a recunoscut acuzaţiile aduse şi chiar a colaborat cu anchetatorii oferind detalii despre demersurile sale. O reacţie la acest caz a avut şi Ambasada Statului Israel la Bucureşti. „Autorităţile israeliene nu sunt implicate în acest caz. Dorim să subliniem că ancheta îi vizează pe angajaţii unei companii private care nu are legătură cu vreo instituţie de stat israeliană”, au precizat reprezentanţii ambasadei într-un comunicat.

Cine susţine companiile de spionaj?

De altfel, expertul în anticorupţie Laura Ştefan a declarat, în acest context că este important să se ştie cum funcţionează companii precum Black Cube şi cine le susţine. „Nu este o activitate ca oricare alta şi ar trebui ca organele statului să acorde mai multă atenţie acestui tip de companii“, a spus Ştefan. Partea bună în acest caz, a explicat expertul anticorupţie, este că procurorii au deschis o anchetă. „Autorităţile române sunt departe de a fi naive, când investigaţiile ajung foarte sus, oamenii nu se dau în spate de la nimic“, a precizat Laura Ştefan.

La rândul său, procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, afirmă că rezolvarea acestui caz s-ar putea afla în anchetele DNA.

„Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat. Prin ceea ce face Laura Codruţa Kovesi şi DNA, în raport cu faptele foarte grave pe care le anchetează, afectează multe persoane. Crima organizată este alimentată de bani, iar scopul ei este obţinerea de fonduri. Întotdeauna atunci când reţelele de crimă organizată sunt atinse la fonduri, respectiv blocându-le conturile, acestea au reacţionat. De regulă, membrii acestor grupări se înlocuiesc uşor. Dar dacă le blochezi fondurile, atunci le blochezi activitatea“, a explicat Gheorghe Muscalu.

Cât de greu este să spargi un cont de email

Andrei Avădănei, preşedinte Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România, a explicat pentru „Adevărul“ cât de greu este să „spargi“ un cont de email, aşa cum s-a întâmplat în cazul apropiaţilor şefei DNA.

„Dacă ne referim strict la a afla parola unui cont de email printr-o metodă tehnică, atunci este foarte greu, dar, dacă încercăm să abuzăm de cunoştinţele pe care le avem despre victimă, sunt multe variabile care pot influenţa rezultatul: foloseşte autentificare în doi paşi, are mailuri alternative la care am putea obţine acces mai uşor, are întrebări de securitate la care am putea afla răspunsul, ştim parole ale victimei folosite pe alte site-uri etc“, a spus Andrei Avădănei.

Specialistul afirmă că nicio parolă nu e infailibilă, iar hackerii dispun de o mulţime de posibilităţi pentru a obţine ce vor. „Sunt multe feluri prin care poţi să afli o parolă, dar unele elemente sunt oarecum evidente: ghicirea parolelor, furarea sesiunilor autentificate ale utilizatorilor printr-o vulnerabilitate a sistemului de mail, resetarea parolei conturilor, ghicind răspunsurile la măsurile de securitate, resetarea parolei conturilor prin folosirea unei adrese de mail la care avem deja acces sau la care putem obţine acces mai uşor, resetarea parolei conturilor folosind un număr de telefon la care avem acces dacă victima are această opţiune, trimiterea unui mail care conţine un virus capabil să înregistreze toate tastele apăsate sau să extragă din browsere parolele salvate, folosirea unor parole de care ştim că victima le foloseşte în alte locuri“, a mai spus specialistul.

DNA, pe urmele unor personaje influente din Israel

Ancheta DIICOT încearcă să afle dacă Black Cube a acţionat la comanda unui client inculpat într-un dosar DNA. În ultima vreme, DNA a investigat mai multe dosare în care sunt implicaţi cetăţeni israelieni. Este de notorietate cazul lui Remus Truică şi al lui Paul al României, implicaţi în retrocedări ilegale, în care procurorii anticorupţie au pus sub inculpare şi au cerut arestarea unor personaje extrem de influente din Israel: Shimon Shevez - fost şef de cabinet al fostului premier israelian Iţhak Rabin, Benjamin „Beny“ Steinmetz – unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri israelieni, cu o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari, Moshe Agavi - Moshe Agavi, Country Manager BSG Group, companie care aparţine lui Beny Steinmetz, şi  Tal Silberstein, om de afaceri şi consultant politic, de ale cărui servicii au beneficiat, printre alţii, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Viorel Hrebenciuc.

În ordonanţa procurorilor DNA se arată că, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi, dar şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.

Pentru a pune în practică planul infracţional, Paul Philippe i-a promis lui Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional o cotă-parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor. Printre proprietăţile revendicate ilegal de Paul Philippe se numără fosta fermă regală Băneasa şi Pădurea „Fundul Sacului“, din Snagov.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/kovesi-spionata-de-fosti-agenti-mossad" target="_blank">View the story "Kovesi, spionată de foşti agenţi Mossad" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite