Klaus Iohannis trimite la Curtea Constituţională Codul penal modificat de PSD pe repede înainte în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat vineri la Curtea Constituţională controversatele modificări la Codul Penal şi la Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, care au fost modificate pe repede înainte de comisia parlamentară condusă de Florin Iordache.

Legile i-au fost transmise preşedintelui pentru promulgare în 2 mai.

„Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost transmisă de către Parlament Preşedintelui României în vederea promulgării la data de 2.05.2019. Această lege a fost supusă controlului anterior de constituţionalitate, prin Decizia nr. 633/2018 Curtea Constituţională constatând neconstituţionalitatea unora dintre dispoziţiile sale”, precizează obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Iohannis la CCR, potrivit unul comunicat de presă al Administraţie Prezidenţiale.

Şeful statului arată că a fost din nou încălcată Legea fundamentală prin modificările aduse de către Parlament, precum şi principiul bicameralismului.

„Însă, în procedura reexaminării legii - deschisă potrivit art. 147 alin. (2) din Constituţie - Parlamentul a adoptat legea criticată cu încălcarea art. 147 alin. (2) din Constituţie. Astfel, cu ocazia punerii în acord a unora dintre dispoziţiile legii, declarate neconstituţionale, cu Decizia nr. 633/2018, Parlamentul, pe de o parte şi-a ignorat obligaţia constituţională de a pune în acord textele din legea criticată cu decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, aspect ce contravine dispoziţiilor art. 147 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 147 alin. (1) şi alin. (4) din Constituţie, iar pe de altă parte, în procedura punerii de acord nu a realizat corelările necesare, adoptând reglementări ce contravin principiului legalităţii, fiind astfel încălcate prevederile art. 147 alin. (2) prin raportare la art. 1 alin. (5) din Constituţie”, precizează Iohannis în sesizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite