Experienţele trăite de un jurnalist german ridicat de jandarmi în faţa Guvernului, în Secţia de Poliţie. Reacţia Jandarmeriei

Protest cu îmbrânceli între jandarmi şi manifestanţi în Piaţa Victoriei: „Ne-am deşteptat, nu mai suntem proşti cum ne cred penalii ăştia!”

Jurnalistul german Paul Arne Wagner, ridicat miercuri seară de jandarmi în timpul protestelor din faţa Guvernului, a povestit cum forţele de ordine au creat „diversiune şi haos“ în mod organizat şi că a fost acuzat de „lucruri contradictorii, diferite de la jandarm la jandarm, minciuni“.

UPDATE Jurnalistul contrazice spusele Jandarmeriei Române, explicând într-un nou mesaj pe Facebook că nu a forţat pe nimeni, din contră, el a fost cel "forţat" şi că se aştepta la "scuze" şi "demisii" ale unor şefi ai instituţiei.

„Ne-am fi aşteptat astăzi la scuze de la Jandarmeria Română pentru comportamentul de ieri la Guvern, la câteva demisii ale şefilor acestei instituţii. În schimb, Jandarmeria a ieşit cu declaraţii mincinoase de tipul Radio Erevan", a scris el.

„Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat PRESS nu reprezintă un act oficial", a transmis Jandarmeria.

Wagner a precizat: "Legitimaţia mea de presă, pe care o purtam la vedere, urmează formatul internaţional, a fost acceptată de toate instituţiile naţionale, europene şi internaţionale unde am lucrat până acum. Dacă Jandarmeria Română se consideră o instituţie potrivită să decidă cum trebuie să arate legitimaţiile de presă, ar trebui să comunice public. Ar trebui să putam banderole? Şepcuţe cu cozoroc la spate? Sau simplu să ne punem girofar în creştet?", s-a întrebat ironic jurnalistul, subliniind că în momentul înc are a fost ridicat de forţele de ordine avea asupra lui "legitimaţie, rucsac mare cu echipament, o cameră la gât".

„Cel în cauză a forţat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni", a mai spus Jandarmeria Română despre jurnalist. 

"M-am uitat în dicţionarul de limba română, că poate am înţeles greşit: Dispozitiv înseamnă "dispunerea pe teren a trupelor în vederea unei acţiuni de luptă". Mie nu mi se pare alegerea potrivită a cuvintelor când încerci să te adresezi cetăţenilor. Eu nu am forţat pe nimeni, singurul om forţat în situaţia respectivă am fost eu. Şi totuşi, e clar că un singur om nu poate forţa nici dispozitive şi nici formaţiuni de luptă", 

Potrivit Jandarmeriei Române, "orice persoană care participă la acest gen de evenimente publice trebuie să aibă un comportament adecvat şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine care se află în stradă pentru liniştea şi siguranţa tuturor cetăţenilor".

"Eu nu am primit nicio indicaţie de la forţele de ordine - care nu pot, sau nu ştiu să comunice. Şi singurii din povestea aceasta care nu au avut un comportament adecvat, şi care au pus în pericol siguranţa cetăţenilor, au fost jandarmii", afirmă Wagner.

Jurnalistul a mai precizat că împreună cu echipa Passport Productions documentează de mai bine de un an protestele, "pentru un film documentar de lungmetraj, şi în consecinţă am văzut şi documentat multe abuzuri ale Jandarmeriei. Mie mi-e deja ruşine că atunci când se vorbeşte despre abuzurile de ieri se vorbeşte atât de mult despre mine, când ceea ce contează e că ce mi s-a întâmplat mie se întâmplă de atâta timp la proteste (e adevarat că dimensiunea lor a crescut, ca şi numarul celor ridicaţi). Ceea ce e cu adevărat important este că ce mi s-a întâmplat mie se întâmplă atât de multor cetăţeni români care încearcă să folosească dreptul la libera exprimare şi protest. Şi mult mai rău, oamenii sunt bătuţi. Chiar ieri am întâlnit în secţia de poliţie un cetăţean care fusese lovit, încătuşat, care nici el nu a avut dreptul să citească procesul lui verbal. Şi mie mi se pare că despre asta nu suntem suficient de revoltaţi".

UPDATE Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a declarat, referindu-se la intervenţia jandarmilor la proteste, că „cine se consideră lezat poate cere verificări”.

UPDATE Ioana Avădănii, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, contrazice poziţia oficială exprimată de Jandarmeria Română, ce a susţinut că legitimaţia de presă „nu reprezintă un act oficial” şi că jurnaliştii prezenţi pe teren ar trebui să prezinte „un document oficial care să le ateste această calitate”.

 „Aflăm de la Jandarmeria Română că "Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat 'PRESS' nu reprezintă un act oficial". Îi răspundem pe această cale că ba da, este. Şi că în toate trainingurile legate de prezenţa jurnaliştilor în situaţii de conflict (intern sau extren), una dintre regulile de bază este că îţi agăţi legitimaţia de gât, tocmai ca să o vadă oricine, să ştie că te afli acolo "la serviciu". Şi le mai cităm şi din Declaraţia de la Medellin a UNESCO privind asigurarea siguranţei jurnaliştilor şi combaterea impunităţii:

Call on member states:
"To promote awareness and train their armed forces and police forces to respect and promote the safety of journalists in situations of risk, and to ensure that journalists are able to work in full security and independence in their territory”, a scris Ioana Avădani pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE: Jandarmeria Română susţine, prin intermediul unui comunicat, că jurnalistul german Paul Arne Wagner a forţat dispozitivul de jandarmi.

„Jandarmeria Română sancţionează comportamentul necorespunzător pe care îl manifestă o persoană, indiferent de calitatea acesteia. Cel în cauză a forţat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia şi conducerea la Secţia de Poliţie unde a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 500 lei. Pe de o parte, menţionăm că, deşi persoana respectivă a susţinut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat ”PRESS” nu reprezintă un act oficial", se transmite într-o informare a Jandarmeriei Capitalei.


Ştirea Iniţială: Aflat de doi ani în România, Wagner a realizat un documentar despre Liviu Dragnea, în judeţul Teleorman, intitulat "Aici nu-l avem decât pe Dragnea". 
 
El realatează că se afla în Piaţa Vctoriei pentru a documenta protestele românilor faţă de coaliţia de guvernare. 
 
"Am fost ridicat brusc din mulţime în timp ce documentam protestul din Piaţa Victoriei, de pe trecerea de pietoni. Semaforul a fost verde. Mă uit acum la filmări şi fotografii şi incerc şi eu să înţeleg ce s-a întâmplat de fapt acolo. Pentru mine, cea mai importantă întrebare este: de ce au fost aduse forţele speciale, "ţestoase" cum sunt supranumiţi, şi s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit paşnici în mai bine de 500 de zile; şi de ce Jandarmeria Română a creat iarăşi diversiune şi haos? (ne readucem aminte ca Jandarmeria Română aproape a lipsit cu totul de la mitingul partidelor aflate la putere, noi am documentat şi asta)", a scris jurnalistul.
 
Paul Arne Wagner mărturiseşte că în urma incidentului are "doar o vânătaie la genunchi". "Dar gândurile mele merg la toţi oamenii care au fost astăzi loviţi de braţul armat al statului, şi ridicaţi, şi abuzaţi, aşa cum văd acum în filmările colegilor de la Passport Productions, pe care le publicăm mâine. Pentru aceşti oameni loviţi şi învineţiţi nimeni nu a sunat la Ambasada Germaniei, la Ministerul de Externe German sau alte instituţii care au fost imediat avertizate de ceea ce mi se întâmpla mie - eu, jurnalist german".
 
Jurnalistul face şi un apel către români: "Nu vă lăsaţi intimidaţi de abuzuri!". "Vestea cea bună este: braţul armat al lui Dragnea se termină acolo. Poate eşti luat la secţie, dar stai acolo un pic, iei o amendă abuzivă şi te întorci la protest. Chiar am auzit discuţii între poliţiştii ieşiţi la ţigară care se întrebau cum vor mai face treabă dacă intră în vigoare modificările la codul penal. Îmi pare rău că românii au ajuns să lupte încă o dată în 30 de ani pentru libertate, dar sunt alături de voi".
 
"O parte a Jandarmeriei Română a devenit o instituţie scăpată de sub control", este de părere Paul Arne Wagner, care afirmă că este "o forţă opresivă care face abuzuri sistematice - deci organizate, ca sa ne înţelegem".
 
"În secţia de poliţie am văzut astăzi o harababură. În miezul nopţii aproape, jandarmi intrau şi ieşeau din camere, alergau, oameni erau aduşi, inclusiv oameni bătrâni, cu care "organele" nu ştiau ce să facă. În acest timp, însuşi jandarmul care m-a ridicat, cu nişte ochi tulburi şi o atitudine extrem de violentă, de brută, a stat doar lângă mine în secţia de poliţie, deşi am spus că este acolo ca să mă intimideze şi aş prefera sa iasă. Am fost acuzat de lucruri contradictorii, diferite de la jandarm la jandarm, minciuni, cum că i-aş fi agresat şi tot aşa. Apoi ceva ciudat s-a întâmplat, şi au încercat să mă facă să semnez un avertisment "ca să nu primesc amenda". Şi să plec. Dar eu nu am fost lăsat nici măcar să îl citesc, aşa că nu am putut semna!", a povestit el. 
 
El adaugă că protestele din Piaţă au devenit şi pentur el o luptă personală. "Acum e prima dată când am simţit cu adevărat pe pielea mea abuzurile autorităţilor statului. Ne vedem mâine (joi, n.r.) la protest! Acum, că am învăţat limba asta grea, româna, nu am de gând să plec de aici prea curând", adaugă jurnalistul la final. 
 
Peste 4.000 de oameni au protestat, miercuri, timp de aproximativ cinci ore, în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de modificarea codurilor penale.  În timpul protestelor, au avut loc altercaţii între manifestanţi şi jandarmi, opt persoane fiind ridicate de forţele de ordine şi duse la Poliţie. Manifestaţia a degenerat după ora 21.00, după ce mai mulţi protestatari au vrut să se aşeze pe carosabil pe bulevardul Aviatorilor, care este închis circulaţiei rutiere, şi au existat îmbrânceli între protestatari şi jandarmi. 
 
Un alt protest a avut loc, miercuri, în Palatul Parlamentului faţă de modificarea Codurilor penale, dar şi în Parcul Izvor, unde deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a fost huiduit, a fost împins de unul dintre protestatari şi a avut nevoie de protecţia jandarmilor, care l-au escortat până la metrou. Protestul a început în timp ce premierul Viorica Dăncilă prezenta în plenul Parlamentului pregătirile pentru preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: