Judecătorul din dosarul Colectiv a primit acceptul de a se pensiona. Procesul se va relua de la zero

Judecătorul din dosarul Colectiv a primit acceptul de a se pensiona. Procesul se va relua de la zero

Imagine de arhivă/ Incendiul din Colectiv

Mihail Valeriu Terceanu, judecătorul din cadrul Tribunalului Bucureşti care se ocupă de dosarul Colectiv, a primit marţi acceptul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a se pensiona. Dosarul Colectiv urmează să fie repartizat unui alt judecător, iar procesul - administrarea probelor şi audierea martorilor - se va relua de la zero.

Ştiri pe aceeaşi temă

Membrii CSM au aprobat marţi cererea de pensionare depusă de Valeriu Mihail Terceanu, judecător în dosarul Colectiv aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. 

În condiţiile în care cererea de pensionare a judecătorului a fost aprobată cu unanimitate de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dosarul va fi preluat de un alt magistrat care, cel mai probabil, va fi nevoit să reia toate procedurile făcute până acum de Valeriu Mihail Terceanu. Acest fapt are la bază mai multe hotărâri CEDO, dictate în speţe ce  privesc dreptul la un proces echitabil. Potrivit curţii europene deciziile dintr-un dosar trebuie date de aceeaşi judecători care au fost prezenţi la procedura şi la procesul de administrare a probelor.

Întrebată, marţi, ce se întâmplă cu dosarul Colectiv în condiţiile în care judecătorul se pensionează, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat că este de competenţa instanţei respective să ia decizia.

Reprezentanţii victimelor din incendiul Colectiv au acuzat de nenumărate ori tergiversarea dosarului.

Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, a declarat luni că, până la sfârşitul acestui an nu se va mai întâmpla nimic în procesul „Colectiv”, după ce judecătorul Valentin Terceanu a cerut pensionarea.

Cererea judecătorului de a ieşi la pensie este una firească, în condiţiile în care li s-a pus la dispoziţie ca în cazul în care ies la pensie (judecătorii – n.red.) să iasă în condiţii foarte avantajoase. Ce mi se pare anormal este fapul că există pericolul ca acest dosar să se reia de la zero. Iar aici avem o mare problemă, pentru că mai sunt trei luni şi se fac trei ani de la această tragedie, iar procesul stă pe loc. Am stat doi ani şi jumătate ca să înceapă procesul, care are două înfăţişări pe fond, iar acum a apărut această lovitură, mai ales că în septembrie trebuia să fie următoarea înfăţişare. Aştept să văd ce răspuns dă CSM”, a declarat, citat de Mediafax, Eugenu Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, şi tatăl unui tânăr decedat după incendiul de la Colectiv.

Dosarul Colectiv a fost trimis instanţei în aprilie 2016 şi a avut deja peste 20 de termene. Din cauza numărului mare al părţilor civile implicate şedinţele se desfăşoară anevoios iar dosarul progresează extrem de încet. La şedinţele de judecată doar strigarea cauzei durează mai bine de o oră, iar uneori, lipsa de procedură cu una sau două dintre aceste părţi civile, conduce la amânarea cauzei, termenele fiind acordate la o diferenţă de trei sau patru săptămâni. 

„Din punctul meu de vedere s-a dorit mereu întârzierea acestui dosar, şi se doreşte în continuare. De doi ani de zile avem o plângere penală cu privire la ce s-a întâmplat după incendiu, cu problemele din spitale, iar aici ancheta merge extrem de greu. De ce trebuia să ne batem cu pumnii în piept că putem face faţă în ţară în ceea ce priveşte răniţii?”, a adăugat Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv. 

Procesul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti ar urma să stabilească vinovaţii pentru incendiul, izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015, în care şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, 27 în incendiul propriu-zis iar restul, în spitalele din ţară şi din străinătate. Alte 146 de persoane au fost rănite, iar unul dintre aceştia s-a sinucis în cursul verii anului 2017. În dosar sunt peste 340 de părţi civile constituite, inclusiv 11 unităţi spitaliceşti şi 5 instituţii ale statului, iar valoarea estimată a daunelor se ridică la 280 de milioane de euro. 

Procurorii au trimis în judecată dosarul Colectiv în aprilie 2016, acuzându-i pe patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks. În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar este judecat şi judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
 
Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri. În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările