Jocuri de culise pentru a asigura numirea lui Lucian Netejoru în fruntea Inspecţiei Judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Netejoru
Lucian Netejoru

Numirea judecătorului Lucian Netejoru în fruntea Inspecţiei Judiciare după interviul susţinut cu succes în faţa unei comisii a Consiliului Superior al Magistraturii ar putea fi contestată în instanţă. Motivul constă în faptul că regulamentul pentru interviu a fost schimbat în ultimul moment astfel încât numirea acestuia să fie imposibilă.

Şeful interimar al Inspecţiei Judiciare (IJ), judecătorul Lucian Netejoru, a fost declarat admis cu un punctaj maxim de 100 de puncte pentru postul plin de şef al IJ de către comisia de concurs de la Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unui comunicat emis joi de biroul de presă al CSM.

Comisia a fost formată din preşedinta CSM, Lia Savonea, judecătoarea Evelina Oprina şi reprezentantul societăţii civile, Victor Alistar, pe de-o parte, şi judecătoarea Andrea Chiş şi procurorul Florin Deac, pe de altă parte.

„Interviul lui Netejoru trebuia să fie susţinut la ora 9:30, în contextul în care Secţia pentru procurori trebuia să-şi desemneze reprezentantul la 8:30. Ieri, (marţi - n.r.) la ora 18:00, s-a modificat ora interviului, pentru 8:30, pentru că procurorii să nu aibă timp să-şi desemneze un reprezentant. Întâmplător, acest lucru s-a aflat în timp util, iar Secţia pentru procurori din CSM a reprogramat şedinţa la ora 8:00 şi l-a desemnat pe Florin Deac", scrie ziare.com, care citează surse judiciare.

Cum a fost modificat regulamentul

 Regulamentul a fost stabilit de CSM încă din 3 decembrie 2018 şi spune că cei 5 membri ai Comisiei de concurs pot acorda maximum 100 de puncte, dar, pentru a fi admis, candidatul nu poate obţine mai puţin de 70 de puncte/medie aritmetică.

Potrivit publicaţiei G4media, Savonea, Oprina şi Alistar ar fi modificat regulamentul de concurs astfel încât să fie sigur că cei trei pot valida candidatura lui Lucian Netejoru. 

„Potrivit regulamentului modificat, fiecare membru al Comisiei de concurs trebuia să noteze cu minim 1 punct fiecare criteriu de notare. Astfel, ar fi fost nevoiţi să îi dea lui Netejoru minim 25 de puncte (5 x 5 = 25 de puncte). Aşadar, minim 25 de puncte – Chiş + minim 25 de puncte – Deac = 50 de puncte. Cu cele 100 ale trioului Savonea-Oprina-Alistar, Netejoru ar fi făcut 350 de puncte, deci 70 de puncte ca medie aritmetică, minimul ca să fie admis. În caz contrar – a stabilit trioul Savonea-Oprina-Alistar – dacă Deac şi Chiş nu ar fi dat câte minimum 25 de puncte lui Netejoru, fişele lor ar fi fost anulate. Aşadar, dacă Deac şi Chiş ar fi respectat noile ”reguli”, i-ar fi dat cele 50 de puncte necesare lui Netejoru. Dacă nu le-ar fi respectat, fişele de notare le-ar fi fost anulate. Pâna la urmă, fişele de notare ale lui Chiş şi Deac au fost anulate şi au fost luate în considerare doar fişele lui Savonea, Oprina şi Alistar, care l-au notat pe Netejoru cu câte 100 de puncte. 300 : 3 = 100 de puncte, deci admis cu punctaj maxim”, notează publicaţia citată.

Acuzat de plagiat, păstrat în funcţie la dorinţa lui Dragnea

Lucian Netejoru, absolvent al Universităţii Ecologice din Bucureşti, a fost numit la conducerea Inspecţiei Judiciare în septembrie 2015. Anul trecut, publicaţia PressOne a scris că acesta a plagiat mare parte din conţinutul tezei sale de doctorat în Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, pe care a susţinut-o în 2010 la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti. De altfel, coordonatoarea de doctorat a judecătorului a fost profesoara Ştefania Georgeta Ungureanu, ce avea să fie condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, pentru că a înşelat Academia de Poliţie şi mai mulţi doctoranzi ai acestei instituţii. Ungureanu a fost coordonatoarea de doctorat şi a chestorului Cătălin Ioniţă, recent acuzat la rândul său de plagiat. 

Mandatul lui Netejoru în fruntea Inspecţiei Judiciare a expirat la 1 septembrie 2018, şi mai avea dreptul la un mandat de 3 ani. De anul trecut, judecătorul conduce instituţia în baza unei ordonanţe de urgenţă promovată de ministrul Tudorel Toader, fără avizul CSM şi care a prelungit pe termen nedeterminat interimatul în contextul în care legea nu mai permitea acest lucru. La data respectivă, Liviu Dragnea cerea intrarea în vigoare rapidă a ordonanţei, lucru care nu a surprins, în contextul în care Inspecţia Judiciară s-a transformat într-un adevărat apărător al liderului PSD, cercetând Curtea Supremă pe tema completelor de 5 înaintea începerii dosarului liderului PSD sau cercetându-i pe procurorii care instrumentează dosarul violenţelor jandarmilor din 10 august, chiar cu câteva ore înainte ca Liviu Dragnea să fie audiat în dosar.

În luna martie, Inspecţia Judicairă şi-a prezentat bilanţul pe anul 2018.  Cifrele au relevat un procent de aproape 60% de acţiuni disciplinare respinse sau anulate din cele deschise împotriva judecătorilor şi aproape 40% de acţiuni respinse sau anulate în cazul procurorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite