Irina Jianu, condamnată în dosarele „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”, va fi eliberată condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Jianu, condamnată la şase ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii” şi la patru ani în cazul „Zambaccian”, plus un spor de 9 luni va fi eliberată condiţionat. Decizia aparţine Tribunalului Bacău şi este definitivă.

Tribunalul Bacău a menţinut, marţi, decizia Judecătoriei Bacău din 7 noiembrie 2014, de eliberare condiţionată a Irinei Jianu, decizie care a fost atacată de procurori.

„Instanţa a respins contestaţia formulată de Parchet, astfel încât urmează să fie pusă în aplicare de îndată sentinţa Judecătoriei Bacău. Hotărârea va fi trimisă Penitencierului Bacău în vederea punerii în libertate a Irinei Jianu", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bacău, Maria Oboroceanu, citat de Mediafax.

Irina Jianu este încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012.

Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii a stat în penitenciar doi ani şi jumătate şi a reuşit să-i convingă pe magistraţi că trebuie eliberată întrucât are peste 60 de ani, iar legea îi permite să execute doar o treime din pedeapsă. Un alt argument prin care Jianu a reuşit să îi determine pe magistraţi să o elibereze a fost buna purtare, dar şi faptul că a redactat o lucrare ştiinţifică.

Dosarul „Zambaccian” i-a adus Irinei Jianu 4 ani de închisoare

La începutul anului 2014, Irina Jianu a fost condamnată la patru ani de închisoare în dosarul „Zambaccian”, fiind acuzată de spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în formă continuată. În acelaşi dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare, fostul premier fiind eliberat din penitenciar în luna august.

Pe 15 octombrie 2014, instanţa supremă a condamnat-o pe Irina Jianu la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei lui Miron Mitrea, decizia nefiind definitivă. În acelaşi dosar, Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

De asemenea, Curtea de Apel Bacău a decis, pe 15 octombrie 2014, printr-o sentinţă definitivă, adăugarea unui spor de pedeapsă de nouă luni de închisoare Irinei Paula Jianu, după ce aceasta a solicitat contopirea celor două pedepse din dosarele „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”.

Mai mutle ştiri pe aceeaşi temă:

Irina Jianu, eliberată condiţionat de magistraţii din Bacău după 2 ani şi jumătate de închisoare

Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Jianu, condamnată la şase ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”, respectiv patru ani în cazul „Zambaccian”, la care s-a adăugat un spor de nouă luni, a fost eliberată condiţionat de Judecătoria Bacău. Decizia nu este definitivă.

Irina Jianu a cerut distrugerea actelor legate de lucrările la casa mamei lui Miron Mitrea

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au publicat motivarea deciziei de condamnare a lui Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare. Magistraţii notează  că Irina Jianu, numită de acesta şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a cerut distrugerea actelor privind extinderea şi amenajarea casei mamei lui Mitrea.

Cum motivează DNA contestaţia la eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase: Nu există dovezi „temeinice de îndreptare a condamnatului”

Procurorii DNA au arătat în motivarea contestaţiei formulate la decizia de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase că fostul premier nu s-a remarcat printr-un comportament „merituos, deosebit” care să justifice punerea în libertate.

Adrian Năstase a ieşit din penitenciar: „Încercările din ultimii ani cred că m-au întărit”. CTP: „Eliberarea e un fel de scuză a justiţiei faţă de Năstase”

Fostul premier Adrian Năstase a ieşit din penitenciar după ce a fost eliberat condiţionat de judecătorii Tribunalului Ilfov care au decis, definitiv, că acesta poate părăsi închisoarea pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare. Astfel, Năstase a părăsit închisoarea la doar 7 luni şi jumătate de la încarcerare.

STENOGRAME Şantajul, în cel mai pur stil mafiot - de ce a fost condamnat Adrian Năstase la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat motivarea sentinţei din 6 ianuarie 2014, prin care Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi şantaj. Motivarea sentinţei se întinde pe nu mai puţin de 214 pagini. Şantajul, în cel mai pur stil mafiot.

FOTO VIDEO Dosarul „Zambaccian”. Adrian Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova: „Este o răzbunare murdară”

Adrian Năstase se întoarce după gratii. Judecătorii Curţii Supreme au dat verdictul în dosarul „Zambaccian“, ultimul pe care acesta îl mai avea pe rol. Fostul premier a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi şantaj. La rândul ei, Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Sentinţa este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite