Iohannis, despre deturnarea avionului în care se afla jurnalistul belarus Roman Protasevici: „Este ceva nemaiîntâlnit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis: Discuţiile de la şedinţa Consiliului European vor privi sancţiuni şi investigaţii pe marginea  incidentului aerian din Belarus Foto: Athivă
Klaus Iohannis: Discuţiile de la şedinţa Consiliului European vor privi sancţiuni şi investigaţii pe marginea  incidentului aerian din Belarus Foto: Athivă

Preşedintele Klaus Iohannis a calificat luni, drept „nemaiîntâlnit” incidentul în urma căruia un avion comercial a fost deturnat de Belarus spre aeroportul din Minsk, unde jurnalistul şi opozantul Roman Protasevici a fost arestat. Totodată a făcut precizări şi în ce priveşte subiectele ce vor fi disutate în şedinţa Consiliului European.

„Este ceva nemaiîntâlnit”, a declarat Klaus Iohannis despre deturnarea avionului şi arestarea lui Roman Protasevici, adăugând că subiectul va fi discutat în şedinţa Consiliului European printre temele de mare actualitate, alături de situaţia din Orientul Mijlociu, conform Digi24.

Discuţiile vor privi sancţiuni şi investigaţii pe marginea  incidentului aerian, a mai precizat şeful statului. 

Alte subiecte pe agenda întrunirii vor fi legate de evoluţia pandemiei şi certificatul digital COVID, „care, într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziţia cetăţenilor europeni”. 

Certificatul va înlesni mişcarea cetăţenilor europeni, dar, în acelaşi timp, trebuie să nu discrimineze, a adăugat Iohannis. 

De asemenea, se va lua în discuţie tema solidarităţii în privinţa vaccinurilor, a mai afirmat Klaus Iohannis, arătând că România a donat până acum 300.000 de vaccinuri către Republica Moldova şi că „şi alţii trebuie să facă acelaşi lucru”.

Reamintim că un avion Boeing 737-800 NG al Ryanair care zbura duminică pe ruta Atena (Grecia) – Vilnius (Lituania) a fost interceptat în spaţiul aerian al Belarusului şi a primit ordin să aterizeze la Minsk.

Potrivit presei internaţionale, avionul a fost interceptat de un aparat militar de zbor de tip MiG-29 cu puţin timp înainte de a părăsi spaţiul aerian al Belarusului.

Motivul acestei operaţiuni ar fi prezenţa la bord a fondatorului canalului Telegram NEXTA, Roman Protasevici. Acesta a fost arestat după aterizare pe motivul că se află pe lista „indivizilor implicaţi în activităţi teroriste” în Belarus.

Telegram Nexta a intrat în colimatorul autorităţilor din Belarus după ce s-a impus drept cea mai importantă sursă de ştiri în timpul manifestaţiilor anti-Lukaşenko. În prezent, Telegram Nexta, care numără circa două milioane de abonaţi, este considerată entitate „teroristă” în Belarus.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite