Iniţiativă pentru combaterea „fake news“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie mixtă româno-americană de gestionare a crizelor şi comunicaţii strategice demarează o iniţiativă inedită de combatere a ştirilor false în Europa Centrală şi de Est.

H5 Strategies, cu sediul la Bucureşti, intenţionează să contribuie la crearea mai multor centre anti-ştiri false în regiune pentru a lupta contra ceea ce fondatorii săi susţin că reprezintă o ameninţare gravă la adresa democraţiei.

H5 nu va deţine sau gestiona centrele, ci le va sprijini cu sfaturi şi alte resurse, a spus Marshall Comins. Primul va fi în Chişinău, Moldova, altul fiind planificat curând în Bucureşti.

„Ştirile false au devenit un flagel global, împiedicând oamenii să ştie care este adevărul în politică şi în multe alte domenii. Speranţa noastră este ca centrele anti-ştiri false să poată găsi căi inovative de a contracara această epidemie globală”, a subliniat el.

Expertiza H5 în gestionarea crizelor şi comunicaţii strategice ar trebui să ajute personalul centrului să vină cu strategii anti-ştiri false, a spus Comins.

Lucrul cel mai important în gestionarea cu succes a crizelor este aflarea zvonurilor şi jumătăţilor de adevăr care afectează în mod nedrept reputaţia unei persoane sau a unei organizaţii, apoi ajungerea la adevăr, a spus acesta.

H5, al cărei personal cuprinde foşti jurnalişti, adoptă abordarea potrivit căreia o prezentare clară a faptelor este o modalitate mai bună de a combate afectarea reputaţiei decât încercarea de a interpreta adevărul, a spus Comins. De fapt, interpretarea, care este un element de bază al multor firme de gestionare a crizelor, are deseori un efect nedorit, creând impresia că o persoană a cărei reputaţie a fost afectată are ceva de ascuns, a adăugat el.

Fostul jurnalist american şi profesor Hal Foster va fi unul dintre cei care vor consilia centrele anti-ştiri false, a spus Tony Pisaroglu, vicepreşedinte internaţional senior al H5 Strategies.

Foster, care a lucrat la Los Angeles Times şi a fost editor executiv al Pacific Stars & Stripes, cotidianul pentru ambasada şi personalul militar SUA din Asia, este trainerul specializat al H5 în domeniul media.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite