Historia: Porumbelul care a salvat patru vieţi în timpul celui de-al doilea război mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 70 de ani, un porumbel călător a primit, pentru actul său eroic, echivalentul pentru animale al Crucii Victoria, anume Medalia Dickin.

Pasărea avea să fie prima din multe animale onorate de societatea veterinară caritabilă PDSA în timpul celui de-al doilea război mondial., scrie historia.ro.

Pe 23 februarie 1942, un bombardier britanic s-a prăbușit în Marea Nordului. Echipajul aflat la bordul aeronavei se întorcea dintr-o misiune în Norvegia când avionul a fost lovit de focul inamic și s-a prăbușit în mare la mai bine de 160 de kilometri distanță de Anglia.

În apele înghețate ale Mării Nordului, neavând cum să transmită prin radio coordonatele geografice, cei patru bărbați riscau să moară în scurtă vreme. Dar înainte de prăbușirea avionului, echipajul a reușit să salveze arma lor secretă: un porumbel călător.

Pasărea, pe nume Winkie, a fost eliberată în speranța că va putea zbura până acasă, în Broughty Ferry, în apropiere de Dundee, pentru a-i alerta pe cei de la baza militară de situația echipajului.

În timpul celui de-al doilea război mondial, porumbeii călători erau pasageri obișnuiți ai bombardierelor Royal Air Force tocmai pentru a putea fi folosiți în asemenea situații. În epoca dinaintea GPS-lui, salvarea echipajelor rătăcite era mult mai puțin probabilă, astfel că porumbeii călători erau practic ultima speranță în cazul unui accident.

Citeste articolul integral pe historia.ro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite