„Ca naţiune, românii au aşteptări modeste”. George Friedman, specialist  în geopolitică şi fondator al Stratfor, vine miercuri la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Friedman ajunge miercuri în România
George Friedman ajunge miercuri în România

Specialistul american în ştiinţe politice, strategie şi apărare George Friedman ajunge miercuri la Bucureşti, unde va susţine şi un discurs la sediul Băncii Naţionale a României. Friedman se află la a doua vizită în România, pe care a studiat-o îndeaproape pentru o serie de analize geopolitice.

„Ca naţiune, românii au aşteptări modeste şi aşteptări temperate de trecutul lor”, scria în 2010 Friedman după încheierea unei vizite în România. Specialist în geopolitică, Friedman a înfiinţat în 1996 compania de cercetări şi informaţii Stratfor, axată pe domenii precum afaceri internaţionale, economie, securitate şi strategie geopolitică. 

Autor al mai multor lucrări de succes printre care „America’s Secret War/ Războiul secret al SUA”, „The Next 100 Years/Următorii 100 de ani”, „The Next Decade/ Următorul deceniu” şi „The Intelligence Edge”, Friedman vine în România la invitaţia Thiess Holding şi Media Consulta Internaional. 

Stratfor şi-a câştigat recunoaşterea la nivel mondial prin strângerea şi procesarea de informaţii din întreaga lume, pe care le foloseşte în realizarea de rapoarte, ştiri economice, politice şi geopolitice, precum şi analize militare. 

Tot în 2010, Friedman a catalogat decizia României de a cumpăra avioane F-16 drept o greşeală. „Cred că achiziţionarea de avioane F-16 de către România este, probabil, o greşeală. România are nevoie de un plan naţional de securitate. Cerinţa strategică primară a acestui plan este protecţia frontierelor cu Ucraina şi Moldova. Şi, în acest scop, este nevoie de forţe mobile de infanterie, elicoptere, oameni antrenaţi”, spunea acesta atunci într-un interviu acordat agenţiei de presă Mediafax. 

Atunci când mă gândesc la România, sintagma prizonier instituţionalizat îmi vine în minte. În Statele Unite, atunci când un prizonier petrece suficient timp în închisoare, el devine instituţionalizat, adică o persoană care nu-şi mai poate imagina existenţa în afara unei lumi în care altcineva îi spune în permanenţă ce să facă. Pentru România, suveranitatea naţională a fost mereu trăită ca procesul de a se acomoda la alte naţiuni şi imperii mai puternice. 

Friedman continuă cu o analiză a strategiei regionale a României aplicată după căderea comunismului. „Aşa că, după 1991, România şi-a căutat altcineva-ul căreia să i se subordoneze. Mai exact, România a atribuit acestor instituţii puteri extraordinare, salvatoare. Odată intrată în NATO şi în UE, totul va fi bine.”

„Pentru România şi pentru alte state, a fi membru UE a însemnat afirmarea faptului că au devenit democraţii liberale. Există o valoare a zonei de liber schimb. Dar există de asemenea şi un preţ. Iar preţul este că economia dumneavoastră este inundată de bunuri străine în timp ce bunurile dumneavoastră nu sunt absorbite de piaţă, a spus directorul Stratfor cu privire la aderarea României la UE”, declara Friedman în 2010.

„Problema României este că aceste trei sanctuare sunt, din multe puncte de vedere, iluzii. România se uită către NATO pentru a o apăra, dar NATO este o entitate goală. Există o strategie nouă şi ambiţioasă a NATO, care stabileşte o agendă globală pentru organizaţie”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite