FOTOREPORTAJ Povestea vilei de lux în care Voiculescu negocia comisioanele Securităţii. Pe ce sumă vrea s-o vândă ANAF-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul sediu al offshore-ului Crescent este scos din nou la vânzare de ANAF pentru a recupera prejudiciul din dosarul ICA. Imobilul se afla în proprietatea Corinei Voiculescu, este parţial mobiliat, are un jacuzzi cochet, o mică grădină şi două terase impunătoare.

Fiscul va organiza pe 30 iunie a doua licitaţie pentru a vinde imobilul în care în perioada comunistă se afla sediul offshore-ului cipriot Crescent. Preţul de pornire al licitaţiei: 3,4 milioane de lei (770.000 de euro), în condiţiile în care imobilul este evaluat la 4,5 milioane de lei (1 milion de euro). Preţul a scăzut cu un sfert deoarece la prima licitaţie nu s-a înscris nimeni.

Dacă nici la a doua strigare imobilul nu va fi vândut, cea de-a treia licitaţie va porni de la 2,2 milioane de lei. Totuşi, oficiali din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Bucureşti au explicat pentru „Adevărul” că de această dată o persoană şi-a arătat intenţia de a cumpăra la licitaţia din 30 iunie acestă clădire.

De ce este scoasă la vânzare

Este vorba de o vilă imunătoare, construită în perioada interbelică, cu demisol, parter, etaj şi mansardă, situată pe strada Aviator Mircea Zorileanu, la câteva minute de mers de Mănăstirea Caşin, Arcul de Triumf şi parcul Herăstrău. Terenul scos la licitaţie are o suprafaţă de 576 de metri pătraţi, iar casa are o suprafaţă construită la sol de 193,7 metri pătraţi. De asemenea, este scos la vânzare şi un garaj de 17,66 metri pătraţi. În acte imobilul aparţine Corinei Voiculescu, căreia tatăl ei, Dan Voiculescu i l-a donat în anul 2006.

Fiscul încearcă acum să vândă casa pentru a recupera prejudiciul din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, dosar în care Dan Voiculescu ispăşeşte o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Mai exact, în 2014, când mogulul a fost condamnat, instanţa a spus că statul trebuie să confişte acţiunile deţinute de Camelia şi Corina Voiculescu la cele două firme, dar şi o parte din sumele încasate în calitate de acţionari.

Cum arată casa

La prima vedere, imobilul arată într-o stare bună fiind chiar renovată în ultimii ani. Este ascunsă după copaci înalţi şi are o mică grădină cu bănci din piatră. La intrare, peretele porţii este sculptat, şi are adaptat un vechi proverb trac: „Numai spicul grâului şi cu viţa vinului, floarea trandafirului stă în poarta omului”. Casa are tersase largi la parter şi etaj, mai multe camere spaţioase şi grupuri sanitare la fiecare nivel. Când a părăsit imobilul, Corina Voiculescu a lăsat bucătăria utilată şi instalaţii sanitare funcţionale. La etaj este un dressing uriaş şi un jacuzzi. Pe pereţi atârnă, în majoritatea camerelor tablouri şi picturi. Mansarda este tranformată într-un living uriaş, şi are şi o mică bucătărie/bar.

Povestea imobilului

Casa de pe strada Aviator Mircea Zorileanu a fost folosită în perioada comunistă de offshore-ul cipriot Crescent. Iniţial casa a fost în proprietatea PCR, iar din 1990 a ajuns în proprietatea Primăriei Capitalei. În scurt timp a luat-o Dan Voiculescu. Zeci de operaţiuni strict secrete de export-import au fost intermediate de firma cipriotă, iar Dan Voiculescu era cel care negocia din partea Crescent. Era vorba în principal de exportul de ciment, aluminiu sau oţel. Afacerile dintre Securitate şi Crescent erau de zeci de milioane de euro. Biroul Crescent din Zorileanu, condus de Voiculescu, avea mai mulţi angajaţi, secretare, şoferi şi funcţionari.

Potrivit documentelor aflate în arhiva comercială Intreprinderii de Comerţ Exterior Dunărea, Voiculescu se întâlnea frecvent cu ofiţerii ICE Dunărea, şi cu partenerii străini, în sediul de pe strada Zorileanu. De exemplu, pe 29 decembrie 1987, Voiculescu îi informa pe şefii ICE Dunărea, Constantin Gavril şi Constantin Rotaru, că „cifra de afaceri a firmei sale - biroul din Bucureşti - a reprezentat circa 138 de milioane de dolari (exportimport), din care circa 70% cu ICE Dunărea, apreciind în acest sens eforturile făcute de cele două firme pentru derularea unui asemenea volum de afaceri”.

După Revoluţie, Voiculescu şi-a înregistrat pe adresa din Aviator Mircea Zorileanu şi Fundaţia Crescent. Offshore-ul şi fundaţia au fost folosite pentru a înfiinţa mai multe firme, care au stat la baza imperiului mediatic construit de acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite