Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, audiat în dosarul privind Realitatea Media

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, audiat în dosarul privind Realitatea Media

În acest dosar, Sorin Blejnar este audiat ca martor FOTO Arhivă Adevărul

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar s-a prezentat luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind vânzarea Realitatea Media, potrivit unor surse judiciare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până în prezent, mai multe persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar, printre care deputatul PSD Marius Manolache, sindicalistul Liviu Luca, Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Guşă, şi Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg. 
 
De asemenea, au fost puse sub acuzare trei companii, SC Realitatea Media SA, SC Strategies-Research-Investments SRL şi Rovigo SPRL. 
 
Potrivit procurorilor anticorupţie, în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiţii - aparent acţionari majoritari sau acţionari minoritari - au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC 'Realitatea Media' SA şi preluării controlului asupra acesteia. 
 
„Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenţei, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenţei Comitetului Creditorilor al societăţii aflate în insolvenţă şi a numărului de membri”, precizează anchetatorii. 
 
DNA a mai arătat că demersurile infracţionale au fost derulate pe două paliere. 
 
„Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC «Realitatea Media» SA şi, sub pretextul finanţării acesteia, prin mărirea succesivă a creanţei (prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate), a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanţelor cu 52% din totalul creanţelor şi a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC «Realitatea Media» SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut”, arată DNA. 
 
Potrivit aceleaşi surse, pe unn alt palier, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane - acţionari minoritari - care, în complicitate cu persoane fizice şi persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune iar prin interpuşi au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfăşurate în acelaşi scop al obţinerii unor foloase băneşti.
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
Adrian Sârbu s-a prezentat, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul în care este cercetat modul în care au fost vândute acţiunile Realitatea Media.
 
 
Adriean Videanu s-a prezentat vineri la DNA, unde a fost citat ca martor în dosarul privind cumpărarea Realitatea Media, el spunând că singura legătură cu postul de televiziune a fost participarea la emisiuni şi că singura afacere pe care ar fi putut să o aibă cu societatea ar fi fost furnizarea de marmură. Ulterior, şi primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a venit să dea declaraţii la DNA, însă a evitat să dea detalii despre tranzacţie.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările