Fostul judecător Nicuşor Maldea rămâne încă 30 de zile în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Maldea este acuzat de corupţie
Nicuşor Maldea este acuzat de corupţie

Curtea de Apel Bucureşti a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arestare a fostului judecător Nicuşor Maldea, de la Tribunalul Caraş-Severin, în dosarul în care este acuzat că a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare în faliment a două firme.

Decizia, luată ca urmare a propunerii procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT),  nu este definitivă şi poate fi contestată de fostul magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

În acelaşi dosar, instanţa a dispus şi prelungirea arestului preventiv pentru lichidatorii judiciari Ion I. Tudor şi Nicolae Călin Oancea şi a arestului al domiciliu pentru lichidatorul Loredana Berar.

De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a decis să-i înlocuiască lichidatorului judiciar Ioan M. Tudor arestul preventiv cu arestul la domiciliu.

Nicuşor Maldea a fost arestat pe 17 octombrie, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat că a primit 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare în faliment formulate de două firme. La sfârşitul lunii octombrie, Maldea a demisionat din magistratură, iar în 5 noiembrie preşedintelui Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie a judecătorului.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 15 octombrie, ca lichidatorii Ion I. Tudor, Ion M. Tudor, Loredana Berar şi Călin Oancea să fie arestaţi preventiv, dar aceştia au contestat decizia. ICCJ a hotărât, în 22 octombrie, ca Loredana Berar să fie plasată în arest la domiciliu şi a menţinut deciziile primei instanţe în cazul celorlalţi trei inculpaţi.

Procurorii DIICOT fac cercetări faţă de un grup infracţional suspectat de evaziune fiscală, spălare de bani, bancrută frauduloasă, luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit anchetatorilor, grupul a fost constituit în 2009, de lichidatorul judiciar Ion Tudor, iar gruparea a fost sprijinită şi de fostul judecător Nicuşor Maldea, de la Secţia a II-a Civilă, de Contencios administrativ şi fiscal, care avea spre soluţionare dosare privind insolvenţa unor societăţi comerciale.
Fostul judecător Nicuşor Maldea este suspectat că a cerut şi primit în total 80.000 euro, pentru a admite cererile de intrare în faliment a unor societăţi.

După intrarea în faliment, unul dintre membrii grupului infracţional, lichidator judiciar, a vândut bunurilor societăţilor în faliment, la preţuri subevaluate, către alte firme controlate de membrii grupului. Ulterior, aceste societăţi au vândut bunurile către alte persoane, la o valoare mult mare, susţin procurorii.

Din documentele anchetatorilor rezultă că fostul judecător Nicuşor Maldea, la data faptelor preşedinte al Secţiei a II-a Civilă, Contencios, Administrativ şi Fiscal de la Tribunalul Caraş-Severin, care avea de soluţionat mai multe dosare penale în care lichidator judiciar a fost Ion Tudor, a primit de la acesta, prin intermediul lui Cristian Gelu Murariu, 60.000 dce euro, pentru a da soluţii favorabil în dosarele comerciale pe care le avea spre soluţionare.

"La data de 6 mai 2010, s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei, împotriva debitorului SC Drumuri şi Poduri SA Reşiţa, iar ulterior, la data de 7 aprilie 2011, a fost admisă cererea administratorului judiciar IT Management Advisors SPRL, fiind dispusă declanşarea procedurii falimentului", notează anchetatorii, care arată că, după deschiderea procedurii falimentului, Ion Tudor a valorificat bunurile societăţii Drumuri şi Poduri SA Caraş-Severin, către societăţi comerciale controlate de către acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite