Extremiştii maghiari îl comemorează azi pe Horthy în România. Cine este următorul lor erou, Hitler?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăznăile asociaţiilor maghiare din Transilvania au fost depăşite de o acţiune extrem de gravă: comemorarea criminalului de război Miklos Horthy programată oficial pentru ziua de duminică, 15 iunie, în comuna Boroşneul Mic din judeţul Covasna. Este cu putinţă ca în România să fie comemorat cu slujbă cel vinovat de uciderea a mii de români din Transilvania?

Se pare că această monstruozitate este cu putinţă, aşa cum a fost şi mizeria comemorării lui Jozsef Nyiro în mai 2012, cu largul sprijin al statului ungar. De altfel, şi Horthy se bucură mai nou de un adevărat cult în Ungaria, aşa că preluarea acestui cult în România pare inspirată de la ideologii de peste graniţă. Ungaria nu are decât să i se închine lui Horthy, lui Jozsef Nyiro sau lui Wass Albert cât o vrea, ba chiar şi lui Hitler, dar în România comemorarea unui criminal vinovat pentru masacrele românilor din 1940 de la Moisei, Trăznea, Ip şi din multe alte locuri este inacceptabilă.

Ştim însă de ce sunt sanctificaţi oameni ca Horthy: pentru că ei fac legătura cu visul revizuirii Trianonului, cu anexarea Transilvaniei la Ungaria, iar în numele acestui vis ascuns orice monstruozitate este acceptabilă.

Este trist că unii din maghiari şi-au găsit eroii în criminali. Este însă periculos că faptele acestora sunt glorificate şi propuse ca model. Dar măcar putem vedea în acest fel ce urmăresc extremiştii maghiari prin autonomie: crearea unei enclave horthyste în inima României.

Iată un motiv în plus să declarăm răspicat că autonomia maghiară este un pericol pentru români, dar şi pentru siguranţa vieţii umane în general: ea este inspirată din visele fasciste ale unora ca Horthy, Jozsef Nyiro sau Wass Albert. Ei sunt eroii naţiunii maghiare, iar acest lucru este extrem de periculos nu doar pentru români, ci şi pentru celelalte ţări vecine la care se uită cu jind Budapesta.

Ungaria este locul unde neo-nazismul şi-a găsit o nouă casă. Efectele acestei renaşteri periculoase pot fi văzute la toate manifestaţiile maghiare din Transilvania, când diferite asociaţii cu iz paramilitar, unele interzise până şi în Ungaria în urma protestelor internaţionale, defilează în costume militare care amintesc de perioada horthystă. Altfel spus, extremiştii maghiari îşi permit mai multe în România decât în Ungaria...

Aşadar azi îl comemorăm în România pe Horthy şi-i facem slujbă de pomenire... Cine va fi următorul erou al extremiştilor maghiari, Hitler? Că doar lui i se datorează, până la urmă, anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria. Este trist că unii din maghiari şi-au găsit eroii în criminali. Este însă periculos că faptele acestora sunt glorificate şi propuse ca model. Dar măcar putem vedea în acest fel ce urmăresc extremiştii maghiari prin autonomie: crearea unei enclave horthyste în inima României. Aici nu e vorba de drepturi culturale sau identitare, să nu ne facem iluzii, ci de restauraţia unui regim criminal, care va găsi întodeauna formele de a-i asupri pe români!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite