Este obligatorie dotarea maşinilor noi cu sistemul eCall care apelează automat la 112 în caz de accident. Cum funcţionează dispozitivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi a intrat în vigoare reglementarea Uniunii Europene care le impune constructorilor auto instalarea pe toate autovehiculele noi din categoriile M1 şi N1 a sistemului eCall, care lansează automat apeluri de urgenţă în caz de accident.

Concret, este obligatorie montarea acestor dispozitive pe vehicule proiectate şi fabricate pentru transportul de persoane, care au cel mult opt locuri pe scaune, în afara scaunului conducătorului şi pe cele  proiectate şi fabricate pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă care nu depăşeşte 3, 5 tone. 

În caz de accident, automobilele prevăzute cu eCall pot alerta cel mai apropiat centru de intervenţie de urgenţă, oriunde în UE, transmiţând locul exact în care s-a produs accidentul, chiar dacă pasagerii nu pot vorbi. 

Practic, eCall transmite apelul la 112 când senzorii acţionează sitemele airbag, semn că maşina a fost implicată într-un accident destul de serios. Dispozitivul nu este asimilat unei “cutii negre” din aviaţie, costă aproximativ 100 de euro şi foloseşte un card SIM pentru a face apelul. Dispozitivul poate fi acţionat şi manual prin apăsarea unui buton în cazul în care sunteţi la volan şi sunteţi martorii unui accident. 

Uniunea Europeană estimează că sistemul va reduce timpul de reacţie în caz de urgenţă cu 50% în afara localităţilor şi cu 60% în zonele urbane. Se consideră că forţele de intervenţie (Ambulanţă, SMURD, Pompieri) vor ajunge la locul în acea “ora de aur” de la accident. 

Conform statisticilor din 2016, cele mai recente disponibile la nivelul Uniunii, accidentele rutiere s-au soldat cu 25.500 de morţi şi 135.000 de răniţi grav. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite