Elena Udrea îşi va petrece Paştele în spatele gratiilor. Magistraţii au respins cererea de eliberare a fostului ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute” FOTO INQUAMPHOTOS.COM
Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute” FOTO INQUAMPHOTOS.COM

Elena Udrea, arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”, îşi va petrece Paştele în spatele gratiilor. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme au respins, vineri, cererea fostului ministru de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai blândă.

UPDATE Curtea Supremă a respins, vineri, cererea Elenei Udrea de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai blândă.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată la aceeaşi instanţă.

Procurorii anticorupţie au extins, miercuri, urmărirea penală pe numele Elenei Udrea, în dosarul „Gala Bute” şi pentru infracţiunea de spălare de bani.

Concret, anchetatorii susţin că, „în perioada 2010 – 2011, Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naţionale de Investiţii (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii”.

Astfel, după ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societăţii ar fi dispus transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Ştefan Lungu, Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăţi, în valoare totală de 335.486 lei.

La rândul său, susţin procurorii, Ştefan Lungu dădea banii primiţi lui Tudor Breazu, apropiat al Elenei Udrea, cât şi a Anei Maria Topoliceanu. 

„Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei”, mai arată anchetatorii, care adaugă că o parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său Elenei Udrea. Diferenţa fiind folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria.

Comision de 10 la sută pentru aprobarea finanţărilor

De asemena, DNA precizează că în cursul anului 2011, Elena Udrea ar fi cerut şi ar fi primit de la Adrian Gărdean 10 la sută din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de societăţile Termogaz Company S.A. şi Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

Astfel, ca urmare acestei solicitări, „în data de 6 octombrie 2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăţi menţionate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Suma a fost predată de Gheorghe  Nastasia în aceeaşi zi ministrului Elena Udrea”, se mai arată în documentele anchetatorilor. 

Bani negri ar fi ajuns la PDL Bucureşti

Mai mult, procurorii au decoperit că o parte din banii ceruţi de Elena Udrea ar fi ajuns la organizaţii Bucureşti a Partidului Democrat Liberal.

„Din probele administrate până în prezent, a rezultat că o parte din suma obţinută prin săvârşirea infracţiunilor de corupţie descrise anterior a fost transferată de către Breazu Tudor Liberiu şi Udrea Elena Gabriela în patrimoniul organizaţiei Bucureşti a partidului din care făcea parte aceasta din urmă, sub aparenţa unor contracte de donaţie fictive, întocmite pentru a disimula originea infracţională a banilor. Astfel, în perioada 19 iulie 2011 – 18 iulie 2012 în contabilitatea organizaţiei au fost înregistrate 21 de contracte de donaţie cu o valoare totală de 1.537.200 lei”, conchid procurorii. 

Acuzaţiile aduse Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea este acuzată, în dosarul „Gala Bute”, de cinci infracţiuni: abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, luare de mită şi spălare de bani.

Acuzaţiile Elenei Udrea din dosarul „Microsoft”

În dosarul „Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, trafic de influenţă, în legătură cu derularea contractului e-România, trafic de influenţă, în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro şi infracţiunea de spălare de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite